maanantai 21. lokakuuta 2019

Syyslomaviikon touhut

Viime viikko oli meillä päin syyslomaa. Lapset olivat tietenkin innoissaan, kun ei tarvinnut mennä kouluun tai pakertaa läksyjen parissa. Itsekin olin helpottunut, kun sain lähes kokonaan taukoa Wilma-viesteistä ja läksyjen tekemiseen pakottamisesta.

Normiarjessa meillä (=minulla) menee ihan huomattavasti aikaa ja energiaa kuopuksen kouluhommien kanssa. Ei sillä, että tehtäviä olisi mitenkään poikkeuksellisen paljon, vaan siksi, että lapsella ei motivaatio aina tahdo olla kohdillaan ja oppimisessakin on joskus pienoisia haasteita... Joten kun lomaviikkoina läksyrumba jää väliin, kevenee oma arkitaakka todella paljon.


Alkuviikosta pojat touhuilivat omiaan, eli lähinnä hengasivat kavereiden kanssa ja pelasivat Fortnitea. En jaksanut ottaa pulttia, vaikka pelaaminen hetkittäin olikin ihan liiallista. Taistelunsa pitää valita viisaasti, jotta jaksaa kamppailla aidosti tärkeiden asioiden parissa.

Loppuviikosta olin itsekin pari päivää saldovapailla. Yhtenä päivänä piipahdimme poikien kanssa Ideaparkin Särkänniemi Zones -sisähuvipuistossa. Toisena päätin ex tempore ehostaa pikkuvessan uuteen uskoon. Vilautan kuvia jossain vaiheessa Instagramin puolella. Erityisesti nautin perjantai-iltaisesta Billy Elliot -musikaalista esikoisen kanssa. En ole naismuistiin käynyt teatterissa ja tuo musikaali oli ihan mieletön ilotulitus taitoa, iloa, musiikkia ja tunteita laidasta laitaan.


Viikonlopun toinen päivä hurahti pojan säbäpeleissä Ideaparkissa - eli voi sanoa, että vietin varsin ison siivun lomapätkästäni ostoshelvetissä. En ikinä oikein ymmärrä sitä, että jotkut varta vasten tykkäävät viettää aikaa ostoskeskuksissa. Minä välttelen niitä viimeiseen asti ja luikin pois aina niin nopeasti kuin mahdollista. Yhdeksäntuntinen rupeama vei mehut ihan totaalisesti...

Ideaparkin ilopilkku oli kuitenkin Lempäälän kirjaston popup-piste. Sain hyvät kirjasuositukset meidän pojille ja sivistyin sen verran, että nykyään Piki-kirjastojen kirjoja voi palauttaa mihin tahansa alueen kirjastoon. Hienoa palvelua ja popup-kirjastoille iso peukku!


Syksyn koleus ja hämäryys alkavat jo painaa päälle. Vaikka aloitan aamut kirkasvalolampun äärellä, vedän ubikinonia ja yritän ulkoilla riittävästi, niin saa kyllä tsempata, etteivät siivet viistäisi ihan pohjamudissa. Ensi viikonloppuna siirretään kellot talviaikaan ja työssäkäyvälle se tietää lohduttoman pitkiä ja pimeitä iltoja. Joka vuosi olen harkinnut sitä, että jatkaisin itse kesäajassa (=aikaisin töihin, aikaisin kotiin), mutta ei minusta aamuntorkkuna ole kapinoimaan virallista kellonaikaa vastaan. Siksipä todella toivon, että joskus vielä kesäajasta tulisi virallinen aika ihan lopullisesti. Harmi vaan, että taidan kuulua niukkaan vähemmistöön ja olen varma, että se samperin ikuinen talviaika vielä tullaan nuijimaan läpi...


Miten siellä - oletko saanut pitää syyslomaa ja miten muuten suhtaudut syksyyn ja pimeyteen?

13 kommenttia

 1. Yksi lause pisti erityisesti silmään: 'taistelunsa pitää valita viisaasti, jotta jaksaa kamppailla aidosti tärkeiden asioiden parissa' - tuon kun muistaisi aina ja kaikkialla!
  Meillä ei perinteisiä lomia harrasteta, koska en ole töissä enää, mutta lastenlasten syysloma vaikuttaa meidänkin elämäämme. Täällä on mm leivottu mokkapaloja ja koristeltu antaumuksella mitä ihmeellisempiä kuvioita, käyty kampaajalla ja pizzalla.
  Ymmärrän niin kammosi ostoshelvettiin, jätin samasta syystä I love me -messut väliin, ei kertakaikkiaan kiinnostanut hälinä ja kaikki hässäkkä. Mulla oli sen sijaan oma meditaatiohetki kotona, kun pesin ikkunoita ulkoapäin - sain happea mukavan lämpimässä syyssäässä.
  Kivoja syyspäiviä sinulle <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olin yhteen aikaan ihan mahdottoman jumissa kaiken mahdollisen sälän kanssa (tai no, olen kai vieläkin, heh). Jossain vaiheessa sitä alkoi tajuta, ettei voi joka taistelussa olla mukana, koska ihan kaikki ei ole sen arvoista ja omaa jaksamistaan pitää säästellä.

   Samasta syystä en ole ikinä ollut I love me -messuilla. Parasta I love me -kamaa on just kotona oleskelu tai vaikka metsäkävely :) Ja apua, meiltä on jäänyt puolet ikkunoista pesemättä jälleen kerran. Mutta vielä näkee läpi, joten ehkä selviämme :D

   Ihania syyspäiviä! <3

   Poista
 2. Kivan kuulloinen viikko teillä. Meillä pelattiin myös paljon, mutta en jaksanut ottaa siitä pulttia koska arkena pojat pelaa kohtuullisesti. Pitäähän niilläkin olla lomaa 😃 (Ehkä yhden yön valvominen klo 3 saakka oli tosin liikaa)

  Tsemppiä meille kaikille ❤ Tää on syksy ei tosiaankaan tule vuosi vuodelta helpommaksi....

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mäkin luulen, että joskus lapsille on ihan ok pelata vaikka yötä myöten. Varsinkin jos muuten pelaaminen on kohtuullista. (Meillä aina ei ole, mikä vähän riepoo...)

   Mustakin tuntuu, että vuosi vuodelta nämä pimeät ajat ovat vaikeampia. Auta armias, kun vaihdevuodet tulevat vielä tähän päälle..! Tsempataan päivä kerrallaan ja muistetaan sopiva hälläväli-asenne <3

   Poista
 3. Billy Elliot oli hieno!
  Me pysähdyimme matkalla Ideaparkissa syömässä, ollaan varmaan haahuiltu siellä samoihin aikoihin :)

  Minulla ei ollut varsinaista syyslomaa, mutta pidin päivän verran saldoja.

  Pimeä ei ole vielä iskenyt täydellä voimallaan, toivon että tällä voimalla saisin ylitettyä pimeän jakson.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi hitsi, kunpa oltaisiin haahuiltu vastakkain siellä Ideaparkissa! Tai satuttu samaan Billy Elliot -näytökseen. (Tai Pili-Elliot, kuten kuuluu esikoisen versio :D )

   Saldot on mainio juttu, kun niitä voi ottaa jossain sopivassa välissä. Niillä pystyy keventämään vaikka just niitä pahimpia pimeitä jaksoja (jos luoja suo ja pomo sallii). Minulla pimeys on alkanut näkyä valitettavasti vyötäröllä, argh…

   Tsemppiä alkavaan kaamokseen! <3

   Poista
 4. Tosi hyvä tuo "taistelunsa pitää valita viisaasti.." ! Hyvä, että sait vähän huoahtaa, niin omista töistä kuin läksypatistuksistakin. Uuh..9 tuntia Ideaparkissa..ymmärrän hyvin fiilikset.
  Voi apua, nytkö ne kellot jo taas siirretään, en haluu! Mihin voi valittaa, missä sen voi perua? En halua pimeämpiä iltoja aikaisemmin!
  Paljon tsemppiä sinne ja niitä pieniä hyviä hetkiä. Kyllä ne pidemmätkin hetket sieltä vielä tulee.
  Mä lomailen luultavasti vasta joulukuussa. Kai.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli kyllä ihana huoahtaa hetkiseksi. Ehkä se pieni vessaremppakin syntyi juuri siksi, että olin vähän aikaa hermot ja aikataulut löysällä. Arjessa en olisi jaksanut moista kohkausta :)

   Muakin niin riepoo ne pimeät illat. Tuntuu kuin olisi pitkässä mustassa tunnelissa koko talviajan. Argh!

   Tsemppiä lomanodotukseen ja opiskeluarkeen! Muista hengittää <3

   Poista
 5. 9 tuntia Ideaparkissa on kyllä jonkun kestävyysmitalin arvoinen suoritus...

  Ostoskeskushelvetit sen kun pahenee näin syksyllä, kun kaikenlainen joulurekvisiitta valtaa alaa ja Jingle Bellsit soi jo lokakuussa. Hrrrr. (Mulle oli liikaa jo se, kun kävin pari päivää sitten eräässä vähän isommassa paikallisessa kaupassa ostamassa lamppuja ja jouduin väistelemään jättikokoista joulupukkia).

  Itse olen tähän vuoteen asti inhonnut jokaista kertaa, kun kellot on käännetty kesäaikaan. Ihan vaan siksi, että aamuista hukkuu tunti ja pitää nousta tavallista aikaisemmin. Joskus on mennyt monta kuukautta siihen tottumiseen, mutta jostain syystä tänä kesänä ei ole ollut mitään ongelmaa ja herään helposti ennen kellon soittoa (näinhän meille vanhoille ihmisille pikkuhiljaa tuppaa käymään :)). Siksi tuntuu jo etukäteen masentavalta, että kerrankin kun on päässyt hyvään kesäaikarytmiin, se taas muuttuu. Mutta sen verran kyllä haluan normiaikaa puolustaa, että se aikaisemman pimeyden korostuminen on keksityn kesäajan syytä. Jos sitä ei olisi, vaan elettäisiin koko ajan samassa ajassa, ei muutosta huomaisi. Mutta loppupeleissä mulle on ihan sama, mikä aika jää voimaan, kunhan loppuu tää säätäminen.

  Pakko vielä kompata Maaritia tuossa I love me-messuasiassa. Olen erehtynyt sinne kaksi kertaa ja siinä oli kyllä ainakin toinen liikaa. Ihan järkyttävä härdelli ja tungos.

  Semppiä syksyyn täältä <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinäpä sen sanoit, ostoshelvetit ja joululaulut on jotain ylikauheaa! Puistatus... Muutenkin vastustan sitä, että joka kaupassa tuntuu ympäri vuoden soivan musiikkia. Mun on jo pitkään pitänyt antaa palautetta vakkariruokakaupalle, että se musan soittaminen on todella rasittavaa. Miten ne myyjät jaksavat kuunnella sitä koko työpäivänsä?

   Mä aina meinaan unohtaa, että talviaika on se "normiaika" (vaikka tavallaan ihan keksittyhän sekin on, kuten mikä tahansa aika). Mulle se vaan ei sovi sitten ollenkaan... Jos olisin aamuvirkku, heräisin talvisin tosi aikaisin, että pääsisi valoisan aikaan pois töistä. Mutta enhän mä laiskamato iltavirkku saa moista aikaiseksi :D

   Tsempit ja jaksamiset sinne kans! <3 Pitäis sopiva reffit jonnekin kevättalvelle, että ois jotain kivaa odottamassa siellä pahimman kaamoksen jälkeen <3

   Poista
  2. Joooo ❤️. Hyvä ajatus ❤️

   Poista
 6. Kivan kuuloinen syyslomaviikko. Meilläkin pojat pelaavat lomalla aika paljon, välillä vähä liikaa ja hermoni meinaavat kiristyä. Toisaalta se on myös sitä tämänpäivän lapsien yhteistä tekemistä tuo verkkopelaaminen. Minä olen ajatellut, että kunhan se ei haittaa koulunkäyntiä, sosiaalisia suhteita ja tai unta, niin pelatkoon lomillaan. Meidän kuopuksen osalta olemme jo joutuneet siirtymään laitteiden öiseen takavarikkoon.

  Alkava pimeys tuntuu jo minunkin kropassani. Lähden tähän syksyyn väsyneempänä kuin ehkä ikinä aikaisemmin elämässäni ja saas nähdä, että miten jaksan tarpoa syksyn lävitse. Olen ajatellut syöttää perheelle mahdollisimman paljon Saarioista ja toivon, että Hra Kepponen olisi hyvässä kodinhoitovedossa.

  Minulla piti olla energiatasot nostava syysloma perheen kanssa auringossa, mutta sainkin ainoastaan verenpaineen ja stressitason nostavan loman.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nuo Saarioiset ja arjen downshiftaaminen on kyllä ruuhkavuosien pelastus, eikä ole pahitteeksi ottaa käyttöön kaikkea mahdollista hälläväli-asennetta. Sulla on ollut rankan kuuloinen vuosi, joten ei ihmekään, jos väsymys alkaa painaa. Hurjasti jaksamista ja halauksia!

   Samoin luin henkeä pidellen teidän syyslomasta kaikkine käänteineen. Ei ihme, jos stressitasot nousivat! Toivottavasti nyt arki olisi teille mahdollisimman lempeää ja tasaista.

   Täällä vaivaa karsea yskä ja flunssainen olo. Uumoilen keuhkoputkitulehdusta, mutta siihen ei kai auta kuin yskiminen ja aika... Onneksi on viikonloppu edessä.

   Rentouttavaa viikkistä sinne! <3

   Poista

Ilahdun kaikista ystävällisistä viesteistä ja pikku moikkauksista :)

© Oman katon alla
Maira Gall