torstai 29. elokuuta 2019

Keittiöttömän eväät

Elämässäni on muutamia ikuisuusongelmia. Eräitä mainitakseni: hiuskriisi, vaatekriisi ja ruokakriisi. Viimeksi mainittu koskee sekä kotiruokia että työeväitä. Mitä ihmettä sitä söisi, kun kerran on pakko syödä?

Aiemmassa toimistossa saattoi eväiden puuttuessa kipaista samassa rakennuksessa olevaan lounasravinteliin. Sitten vaihtui toimisto ja nykyään lähin lounaspaikka sijaitsee satojen metrien päähän. En jaksa/ehdi sinne asti laukkoa kesken työpäivän. Joten vaihtoehtona on vain ne omat eväät.

Tiloissa, joissa privaattitoimistoni sijaitsee, on käytettävissä noin neliömetrin kokoinen keittiökomero, jonka varustus on: vesihana, puoliksi rikkinäinen jääkaappi ja mikroaaltouuni, jota kukaan ei ole ilmeisesti siivonnut pariin vuoteen. Käytettävissä EI ole: astioita, aterimia, tiskiainetta, ruokapöytää. Tiskiharja sentään on. (Mulla on huoneessani oma tiskiainepullo, josta lorautan kahvikuppeihini ja marssin niiden kanssa keittiöön. Melkein kuin sukua mökkiolosuhteille...)

Koska en ole vaivautunut roudaamaan paikalle omaa porsliiniastiastoa, tulee kyseeseen lähinnä sellaiset eväät, jotka voi syödä käsin tai kotoa tuomallani henk.koht. lusikalla jostain kiposta.

Halloumisalaatti työevääksi


Leipä / patonki

Aika usein päädyn helppoon ratkaisuun: eväsleipä ja rahka/jugurtti. Eväsleipäni kokivat upgreidauksen, kun hoksasin, että väliin voi tunkea esim. coleslaw- tai kurkkusalaattia. Sopii tosi hyvin ja antaa leivälle mehevyyttä. Suosikkejani leivistä ovat:

- Patonki/chiabatta, jossa täytteenä pestoa, mozzarella-viipaleita, basilikan lehtiä, kalkkunaleikkelettä ja tomaattiviipaleita. Nam!

- Ruisleipä, jossa täytteenä voita/yrttituorejuustoa, paksusti savulohta ja tilliä.

- Iso sämpylä, jossa täytteenä tuorejuustoa, kinkkua, kurkkusalaattia. 

Paras työeväs

Salaatit

Näiden osalta mahdollisuudet ovat rajattomat. Itse tykkään helpoista ja nopeasti valmistuvista ruokaisista salaateista. Niihin voi heittää melkein mitä vaan ja oman maun mukaan. Lisämakua saa salaatinkastikkeista tai dippimausteella ryyditetystä kermaviilistä.

- Jääsalaattia, kanaa, fetaa, oliiveja, viinirypäleitä, tomaattia, kurkkua, loraus oliiviöljyä.

- Salaattipohja, pannulla käytettyä halloumia, melonia, kurkkua, avokadoa, cashew-pähkinöitä/siemeniä.

- Keitettyä pastaa, jäävuorisalaattia, savulohta, keitettyä munaa, pikkutomaatteja halkaistuna, kurkkua, kermaviiliä&mietoa dippimaustetta.

Satunnaiset valmisruuat

Olen melko nirso einesten suhteen, mutta joskus turvaudun niihin. Valmisruuan pitää olla lämmitettävissä lasiastiassa, johon kippaan sen jo kotona. (En ikinä lämmitä ruokia muoviastioissa - iskee ties mikä syöpä, maailmanloppu ja whatevör...)  Ja mielellään se saa olla syötävissä lusikalla, joka on ainoa työpaikallani oleva aterin :D 

- Kana-riisiannokset pakastealtaasta. 

- Vegeannokset, kuten Jokaiselle-merkin ruuat.

- Jonkun merkin ihan älyttömän hyvät falafelit riisin ja kastikkeen kera.

Kotiruokien jämät

Tämä on vähän harvinaisempi eväs, sillä yleensä kotiruokaa ei jää jäljelle. Tai jos jää, niin jemmaan sen seuraavaksi päiväksi perheen ruuaksi. Ettei tarvitsisi joka päivä seistä hellan ääressä (koska elämä on jossain muualla kuin keittiössä).

Parhaat työeväät

Ekstrat 

Aamupäivällä ennen lounasta sekä iltapäivän pitkinä tunteina iskee helposti orastava nälkä. Silloin auttaa, jos mukana on esim.:

- valmiiksi kuorittua porkkanaa
- omenalohkoja
- helposti kuorittavaa/syötävää muuta hedelmää
- hedelmäsalaatti
- valmis protskusmoothie tms. 
- pähkinöitä
- ja tietysti satunnaisesti suklaata kahvin kanssa ;)


Mitkä ovat omat työevässuosikkisi?


10 kommenttia

  1. nyt iski eväskateus; sullahan on huippueväitä!

    Mutta hommaa nyt ihmeessä edes haarukka sinne toimistolle, olisi vähän mukavampaa...

    Minulla ei varsinaisesti ole ruokataukoa (6h työpäivä), mutta hotkaisen melkein aina saman
    maustamatonta jogurttia, jonka joukossa kaurahiutaleita ja pakastemansikka-mustikkavadelmaa.Jos kotona sattuu olemaan, niin pähkinärouhetta tai mantelivoita.
    Omenaa /porkkanaa /banskua /jotain muuta hedelmää mahdollisimman helposti syötävässä muodossa
    ja hyvänä päivänä vielä joku säälittävä pieni juustovoileipä.

    Kaapista löytyy myös pähkinöitä nokittavaksi jos tulee nälkä.

    Viime aikoina olen myös kantanut mukanani teetä termarissa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta - haarukka (ja ehkä veitsikin) nostaisi evästelyn suorastaan ylelliselle tasolle :D En ole toistaiseksi jaksanut vaivautua, kun melkein pitäisi ostaa uusia. Nyt nimittäin kotona vallitsee aterimien suhteen kauhun tasapaino. Jos vien yhdenkin työpaikalle, puhtaat loppuvat liian aikaisin kesken...

      Mä voisin ottaa joskus testiin tuon jogurtti-kaurahiutale-marja-pähkinärouhe -kombon. Hyvä vaihtoehto mun nykyisille jugurtti/rahkasotkuille.

      Viime aikoina mulla on ollut mukana usein myös jotain kylmää juotavaa (valmiita - ja liian kalliita - kahvijuomia, cokista, tai jotain muuta vilvoittavaa). Nekin siirtävät kätevästi nälkää hivenen eteenpäin ja antavat vähän lisäbuustia.

      Tsemppiä työviikkoon! (Eikun hitsit, sehän alkaa olla jo ihan lopuillaan. Jee! :D )

      Poista
  2. Kiitos vinkeistä, noi sun leivän täytteet kuullostavat ihan huipuilta. Harmi, että yritän vähentää leivän syöntiä...

    Falafelit ovat ihania, et satu muistamaan sen valmisaterian merkkiä??
    Iloa arkeen muru!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Leivän syönti on mullakin vähän sellainen fifty-sixty… Se turvottaa mahaa ja varsinkin vaaleat leivät on vähän pahasta.

      Yritän bongata sen falafel-annoksen taas, kun menen seuraavan kerran Cittariin. Se oli kyllä ihan taivaallista - ihanaa riisiä, falafel-pyöryköitä (hieman liian vähän kylläkin) ja tosi hyvä kastike :)

      Iloa ja tsemppiä arkeen sinne myös muru! <3

      Poista
  3. Mulla ei ole töissä eväitä (pitkälti siksi, että meillä ei ole jääkaappia, missä säilyttää, eikä mikroa missä lämmittää, mutta eniten siksi, että olen liian laiska tekemään), mutta golfkierrokselle otan usein ihan ruokaa evääksi, jos kierros alkaa sellaiseen aikaan, että aamupalasta on pitkä aika, mutten vielä ole syönyt lounasta. Silloin mulla on usein rasiassa mukavan pureskeltavaksi keitettyä parsa- tai ruusukaalia, kirsikkatomaatteja ja kanaa sopivan kokoisina paloina. Ja haarukka, jolla sitten vauhdissa pistelen palaset menemään. Maistuu kylmänäkin hyvältä, joten varmaan jotain samanlaista soveltaisin työeväiksikin, jos niitä yhtäkkiä terhentyisin tekemään :).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se kyllä rajoittaa tietty aika paljon, jos ei ole jääkaappia tai (edes sitä umpilikaista) mikroa. Mulla nuo omat eväät on ihan perusedellytys. Pakko saada aina edes ne välipalat omasta takaa ja pökräisin, jos pitäisi odottaa lounasaikaan asti.

      Ihana vinkki nuo parsa/ruusukaalit, kananpalat yms. Otan käyttöön :)

      Kivaa alkavaa viikkistä! <3

      Poista
  4. Tekstiä lukiessa mulla tuli ihan samat ajatukset kuin Marikalla: jospa vaikka veisit töihin haarukan, tulis jo luksusta kummasti ;) Mee johonkin Tokmannille ja osta jotkin ihanat! <3
    Samoin ajattelin, että sun evääthän vaikuttaa tosi hyviltä, ihan ihanilta. Kyllästyminen iskenyt? Entä jos sitä kotiruokaa tekis vähän enemmän, siitäkin sais toisinaan lisäpotkua eväisiin. Et anna niiden miestesi syödä kaikkia :-D

    Kasvissosekeitto annosrasioihin pakkaseen, ihan vaan sua varten?

    Ja hei, jos Annukkakin lukee tätä niin vinkkinä: tyttärellä on töissä tilanne, jossa ei saa ruokaa jääkaappiin, eikä voi lämmittää. Kylmänä pysymisen takaa eväsrasia, jossa mahis saada alapuolelle kylmäkalle. Eväät illalla valmiiksi rasiaan ja aamulla vaan kylmäkalle paikalleen. On ollut tästä ihan fiiliksissä. Kun työpäivät on hällä usein 12- tuntisia, ei joku jugge/rahka oikein 9 tunnin jälkeen lämpimänä nappaa... Suosittelen!

    Kivaa viikonloppua, otahan iisisti joku tovi <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Harkitsen vielä jonain päivänä hankkivani toimistolle haarukan ja veitsen. Toistaiseksi lusikalla pärjää ihan hyvin, kunhan ei ole mitään pihviä eväänä :D

      Voi tosiaan olla, että jonkinlainen kyllästyminen iskenyt eväisiin. Se ainainen miettiminen, eväiden vääntäminen ja roudaaminen - huoh... Kotona taas laitan yleensä ruokaa niin, että siitä tulee just se kahden päivän satsi koko perheelle, niin en viitsi alkaa sitä verottaa. En tiedä osaisinko mitoittaa yhtään sen isompaa ruokamäärää, kun kaikki ainesten (esim. jauhelihat, kanat yms) pakkaukset mitoittuu just joko yhdelle tai kahdelle ruokailukerralle. Vaikeaa... Välillä kyllä tuntuu, että elämä on yhtä ruuan kanssa puljaamista :D

      Tuollainen kylmäkalle-eväsrasia olis muuten hirmu kätsy meillekin, kun on poikien pelireissuja. Irtonaisilla kylmäkalleilla + erillisillä eväspussukoilla kikkailu on joskus hieman sähläämistä...

      Ihanaa viikkistä sinnekin! Toivotaan löysiä hetkiä <3

      Poista
  5. Samat ikuisuuskriisit täälläkin, varsinkin hiuskriisi ever since 1984!! Ruokakriisi myös, mutta lounashommissa musta on kehittynyt melkoinen pro, tuntuu, että ne on ainoat ruuat, mistä en kriiseile. Sun listat vaikuttaa mun mielestä tosi hyviltä! Vinkkinä muistutan couscous-salaatista ja sen helppoudesta. Teen usein sunnuntaina ison kipollisen, jonka sitten jaan noihin samaisiin Ikean lasivuokiin. Pilkon yhden-kahden päivän annoksen joukkoon kypsennettyä broileria, yhtenä päivänä laitan sekaan kidneypapuja ja/tai kikherneitä. Isolla kipollisella saa tehtyä helposti eväät keskiviikolle tai torstaille asti ja joka kerta maistuu vähän eriltä, kun protskun lähde vaihtelee. Mun blogissa on perusohje (muista maustaa aika reilusti, kasvikset voi olla ihan mitä vaan). Ohje löytyy täältä: http://harkittuherkku.blogspot.com/2018/06/kanavartaat-ras-el-hanout-kesahopinoita.html

    Niin ja toihan on ihan mahtava eväs sulle, kun sen syöminen on jopa helpompaa lusikalla kuin haarukalla :D Ihanaa viikonloppua Tuula ❤

    VastaaPoista
  6. Ihania ruoka-ajatuksia. Minähän en työlounasta tartte mutta kivoja vinkkejä kotityöarkeen. Halloumia kaappi pullollaan, jospa joku päivä söis.

    VastaaPoista

Ilahdun kaikista ystävällisistä viesteistä ja pikku moikkauksista :)

© Oman katon alla
Maira Gall