sunnuntai 10. helmikuuta 2019

Valokuvista, niiden organisoinnista ja alennus Rajala Pro Shopiin

Yhteistyössä Rajala Pro Shopin kanssa 

Tiedättekö sen tunteen, kun teoriassa sitä on hirveän järjestelmällinen ja aikaansaava, mutta käytännössä jotain ihan muuta? Sitä kuvittelee vaikkapa kehittävänsä ja järjestelevänsä valokuvat saman tien tai ainakin jokaisen vuoden päätteeksi. Kunnes huomaakin, että viimeiset valokuva-albumiin järjestellyt kuvat ovat vuodelta 2012 ja lipaston laatikossa lojuu epämääräinen kasa kehitettyjä valokuvia, joiden ajankohdasta ei ole varmaa havaintoa. Jep, tosi järjestelmällinen siis olen ;)


Tällä hetkellä olen kuitenkin ihan supertyytyväinen, sillä minulla on Rajala Pro Shopin uunituore kuvakirja, jossa ovat parhaat palat vuosilta 2014 - 2016. Ihan mieletön määrä ihania muistoja ja tapahtumia kuvien muodossa! Viime päivinä olen selannut noita kuvamuistoja läpi hymy huulilla. Missä ihmeen välissä nuo kuvien pienet pojanpallerot kasvoivat nykyisiksi hujopeiksi?

En enää jaksaisi tilata irtokuvia ja liimailla niitä albumiin, kun kuvakirja tarjoaa paljon helpomman tavan saada kuvat kansien väliin. Olen kuitenkin tarkka kuvien laadun kanssa, ja haluan, että ne ovat mahdollisimman tarkkoja - oli sitten kyseessä perinteinen printtikuva tai kuvakirja. Rajalan kuvakirjaan ei tarvinnut pettyä, sillä kuvat olivat sitä mitä pitikin. Jos jonkin kuvan kohdalla olikin sanomista, se johtui kameran laukaisunappia painaneesta tyypistä (kuka lie...).

Rajala Pro Shopilla on laaja valikoima kuvatuotteita, joihin saa tallennettua rakkaimmat muistot kuviksi, tauluiksi tai vaikka painatukseksi t-paitaan. Kuvakirjoissakin on useita eri vaihtoehtoja, joista itse valitsin tyylikkään A4-kokoisen nahkakantisen kirjan.


Alekoodi lukijoille

Teille lukijoille minulla on ilo tarjota alekoodi Rajala Pro Shopin kuvapalvelutuotteisiin. Syöttämällä koodin Y4B32 saatte 20% alennuksen kuvatuotteista. Alennus toimii tuotteissa, joissa käytetään pohjana omaa kuvatiedostoa, kuten canvas-taulut, kuvakirjat, valokuvavedokset yms.Pikavinkit kuvien hallintaan 

Entä miten ihmeessä saisi jotain järjenhiventä kuvakaaoksen? No ainakin sillä, että

1) poistaa jo kuvaustilanteen päätteeksi epäonnistuneet kuvat.

2) siirtää kuvat kamerasta tietokoneelle tai pilvipalveluun säännöllisin väliajoin, mielellään mahdollisimman pian kuvaamisen jälkeen.

3) karsii kuvat ja tekee tarvittavat muokkaukset mahdollisimman pian.

4) organisoi valokuvat järkevien kansiorakenteiden alle. Tai jos käyttää pilvipalvelua, kannattaa antaa kuville hakua helpottavia hakutermejä.

5) varmistaa puhelinräpsyjen kohdalla, että niistä menee automaattisesti varmuuskopio pilvipalveluun (esim. Google kuviin), jolloin niitä ei tarvitse roikottaa puhelimen muistissa tilaa viemässä. Huom. kannattaa varmistaa, että kuvat varmuuskopioituvat mahdollisimman hyvälaatuisina.

6) ja ennen kaikkea tärkeää: Muista varmuuskopiointi! Itse tallennan tietokoneen kuvakansiot (krhm, melko) säännöllisesti muistitikulle. Vielä kun muistaisi joskus varmistaa sen muistitikunkin...Mites siellä, ovatko valokuvat jämptisti järjestyksessä? Entä tykkäättekö itse tilata kuvakirjoja?


13 kommenttia

 1. On jämptisti järjestyksessä. Selkeät kansiorakenteet tietokoneella, säännöllisesti tyhjennän puhelimen kuvat koneelle, turhat poistan heti jne. Pilvipalveluista en ymmärrä mitään, tikulle siirtelen talteen aika ajoin. Myös paperikuvat on hyvässä järjestyksessä, mutta viimeisin kehitetty kuva on vuodelta 2006... Eli sen suhteen pitäis todellakin petrata, ja itse asiassa just viikonloppuna katselin vanhoja kuvia ja mietin tätä asiaa! Olen muutaman kuvakirjan teettäny, mutta ne on mun mielestä tosi kalliita, joten olen ajatellut jatkossakin ehkä mieluummin pysytellä ihan niissä perinteisissä kuvissa. Pitää nyt kuitenkin käydä kurkkaamassa toi Rajala, joten kiitos vinkistä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuvakirjat on kieltämättä kalliimpia kuin perinteiset kuvat. Mutta mulla ainakin tuhraantuu ikuisuus siinä kuvien liimailussa albumiin (plus että hyvät albumit on hinnakkaita), joten siinä mielessä melkein nykyään taivun kuvakirjan kannalle, jos vaan tiedän sen olevan hyvälaatuinen. (Jotkut tunnetuimpien kuvafirmojen kuvakirjat on olleet ihan suttua, enkä enää niitä suostu tilaamaan...)

   Puhelinräpsyt on varmaan sellainen juttu, että niiden myötä paljon muistoja jää tulostamatta oikeiksi kuviksi. Siinä mun pitäisi petrata ja paljon. Ei ole mitenkään taattua, että nuo pilvipalvelut (kuten Google kuvat) pysyisi ikuisesti.

   Kivaa uutta viikkoa! <3

   Poista
 2. Kiva idea, oon tilaillut kerran vuodessa Ifolor kirjan pojista. Ihania muistoja ovat <3<3
  Ihanaa uutta viikkoa <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mäkin taidan ryhdistäytyä ja tilata tästä lähtien kuvakirjan vuosittain. Tähän asti olen tilannut niitä oikeastaan vain tietyistä erityisjutuista, kuten matkoista tai muista häppeningeistä.

   Ihanaa viikkoa sinnekin, kamunen! <3

   Poista
 3. Mun tehtävästä on tullut jo aikaa sitten mahdoton, enkä enää edes kuvittele, että järjestäisin kuvia mitenkään, kun on paperikuvatkin muutamalta vuosikymmeneltä edelleen irtonaisina ja vinksinvonksin olkkarin kaapissa. Surettaa, kun en enää kuvista mitenkään pysty päättelemään, mikä vuosi on kyseessä, vaikka kuvittelin, että muistan kaiken ikuisesti. Tai aina en tiedeä edes sitä, kumpi meidän pojista on kuvissa, vaikka ovat ihan eri näköisiä keskenään. Eli tää kuuluu kaikkinensa niihin projekteihin, jotka ei mun kohdalla tule koskaan toteutumaan. Yhtään minkäänlainen kuvien järjestäminen siis.

  Siksipä ihailenkin todellakin isosti ja aidosti kaikkia, jotka homman on ajallaan hoitaneet ennen ja jälkeen digiaikojen niin, ettei ole päätyneet tähän samaan pisteeseen, josta ei ole enää ulospääsyä.

  Kadehdittavan kivoilta näyttää sun kuvakirjavilautukset ja ihanat ihmiset kuvissa <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muakin harmittaa, että lipaston laatikossa lojuvista kuvista en enää saa kiinni tarkkaa vuotta (poikien koon ja vaatteiden perusteella sentään osun vähän sinne päin). Ja entäs sitten ne poikien vauvakirjat, joista PITI tulla tosi hienoja, mutta joista varsinkin kuopuksen versio on ihan alkutekijöihinsä jämähtänyt.

   Kännykkäkuvat ovat kanssa vähän sellaisia, ettei tiedä mitä niille tekisi. Roikottaako pelkästään Google Kuvissa? Vai pitäisikö nekin tallentaa jonnekin omille varmuuskopioille? (Pitäisi!) Entäs kehittää?

   Mulla on lisäksi järkkärin käyttö vähentynyt tosi paljon viime vuosina, mikä on oikeasti harmi. Sillä kuitenkin saa laadullisesti niin paljon parempia kuvia kuin puhelimella. Ja "oikeasta" kamerasta ne kuvat tulee edes tallennettua järkevästi tietokoneelle oikeisiin kansioihin.

   Tää on tätä infoähkyä ja nykyaikaa... Vielä meidän isovanhemmista oli arvokkaat muotokuvat, mutta saas nähdä, tuleeko ikinä itsestä otettua sellaista. Vai joutuuko lapset tulevaisuudessa esittelemään mummon kuvia tyyliin "tässä äitini 2019 salilla pullistelemassa olematonta hauista ja taustalla joku saliurpo, kuva löytyi netin syövereistä sattumoisin" :D

   Kivaa viikon jatkoa sinne ihanuus! <3

   Poista
  2. :D tolle äitin salikuvalle :D

   Poista
 4. Kuvani ei ole missään järjestyksessä :( Vuosittainen kuvakirja olisi kyllä kiva, kun vaan saisin aikaiseksi tehdä.

  Isäni on joskus tehnyt Ifolorilla kuviakirjoja minullekin pojista. Ne ovat kieltämättä kivoja. Noista kuvakirjoita on osa äitini luona hoitokodissa ja välillä katselemme niitä yhdessä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihana idea isältäsi, että on tehnyt noita kuvakirjoja. Ja äidillesi ihan ehdottoman hyvä juttu, että voi katsella niitä hoitokodissa <3

   Tosiaan - ollapa kaikki kuvat jämptisti järjestyksessä. Vaikka siellä tietokoneen kovalevyllä kuvat mulla onkin järjestyksessä, niin kuviksi asti päätyminen vie aikaa... Nyt onneksi pääsin harppauksen eteenpäin :)

   Mukavaa viikkoa! <3

   Poista
 5. Kyllä nostan sulle hattua, kun olet saanut kuvia noin hienosti tallennettua! Ennen rakastin valokuvien katselua esim. vieraiden kanssa. Nykyään ei juuri käy vieraita, ja ainakaan valokuvia heidän kanssaan ei katsella, sillä niitä ei ole oikeastaan teetetty noin 13 vuoteen. Kuopus on 15, joten siitä voi laskea, kuinka monta vuotta kuvia hänen elämästään on olemassa. Joskus ennen muinoin laitoin kuvat kansioihin saakka, ja kirjoittelin tekstit, vaan sitten tuli digi...Nuo vanhojen kansioidenkin kuvat irtoilevat jo teippiliimoistaan, se on vähän surullista, ja syö entisestään ajatusta teoreettisesta kuvien järjestelystä.:P Nuo tuollaiset kirjat on oikeastaan ainoa jäljelle jäävä vaihtoehto! Vaan pikkasen epäilen itseäni.;D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täällä sama juttu - ennen oli paljon enemmän kyläilyä ja valokuvien selailu oli ihan yleinen ajanviete. Nyt kyläilyä on tosi harvoin ja kuvia katsellaan korkeintaan puhelimen ruudulta, ellei niitä kaikkia ole jo jaettu somessa :D

   Pistetään toivomme eläkepäiviin ja tulevaisuuden teknologiaan. Ehkä silloin on keksitty joku kätevä automasoitu ratkaisu tähän kuvaprobleemaankin?

   Kivaa viikon jatkoa! <3
   (Meinasin muuten jo toivotella kivaa torstaita, mutta hoksasin perua viime hetkellä... huomennahan se vasta on.)

   Poista
 6. Hep! Jämptisti järjestyksessä omissa kansioissaan päivämäärineen :) Joskus on kiva tilata kuvakirjoja ja muutakin "sälää" omilla kuvilla. Viimeksi tilasimme palapelin kummipojalle muistoksi meidän retkipäivästämme. Kun teetän omasta kuvasta esim. kortin, tykkään teettää siihen samasta kuvasta oman postimerkin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihana idea tuo palapeli yhteisestä retkipäivästä :) Jää kiva muisto poitsulle siinäkin muodossa.

   Se on kiva fiilis, kun kuvat on järjestyksessä. Mulla vaatii toisinaan erityisen puuskan, että saan ne järkkäiltyä. Mutta sitten kun saan, niin on kyllä hyvä mieli :)

   Kivaa viikonloppua! <3

   Poista

Ilahdun kaikista ystävällisistä viesteistä ja pikku moikkauksista :)

© Oman katon alla
Maira Gall