maanantai 7. tammikuuta 2019

Selviytymisvinkit arkeen

Lokoisan ja aikatauluttoman joululoman jälkeen arki on jälleen pyörähtänyt käyntiin. Ei enää sängyssä köllöttelyä aamupäivän tunteina, ei pitkän pitkiä päiväkahveja eikä laiskaa pomppimista sohvan ja jääkaapin välillä. Ei myöskään suklaavuoria eikä satunnaisia viinilasillisia (koska housut kiristävät pahasti ja jotain tarttis tehdä).

Tänään kello herätti taas 6.30 ja sen jälkeen alkoi loputon aamuisten pakottamisen putki - hammaspesulle, pukemaan, syömään, kouluun... Kun lapset oli saatu pakotettua sinne minne kuuluikin, oli vuoro pakottaa itsensä autoon ja kiltisti kohti työmaata.

Jos sielläkin pipoa kiristää ja arki meinaa ahdistaa, niin ajattelin ystävällisesti jakaa mielestäni parhaimmat selviytymisvinkit edessä olevaan normiviikkojen putkeen.

Plan A. Varaa menolippu jonnekin hyvin hyvin kauas. Malediivit, Bahama, Seychellit, mitä näitä nyt on. Mitä nopsemmin, sen parempi. Kyllä perhe varmaan ymmärtää. Varsinkin jos kerrot, että tulet takaisin jo ennen seuraavia rippi-, ylioppilas- tai muita isoja juhlia (mutta kuitenkin niin myöhään, ettet valitettavasti mitenkään ehdi osallistua niiden valmisteluun).

Itselläni tämä vaihtoehto on tällä hetkellä hyvinkin mahdollinen, sillä työmaalla piilee se mahdollisuus, että ehkä olen saattanut sählätä yhden asian. Paino erittäin vahvasti sanalla ehkä, sillä on myös varsin mahdollista, että a) en ole mokannut ja b) jos olenkin, niin juttu ei ole suurensuuri. Mutta koska en vain yksinkertaisesti kestä mokaamista, niin pakeneminen maasta on varteenotettava vaihtoehto.Plan B. Jos nyt jostain harmillisesta syystä suunnitelma A ei onnistu, turvaudu Plan B:hen. Se voi olla omavalintaisesti samanniminen Alkosta saatava ihan kelpo tuote (kertaa sata). Tai sitten se voi olla jokin kotimainen vastine suunnitelma A:lle. Tämä sopii etenkin niille, jotka eivät halua kasvattaa hiilijalanjälkeään lentelemällä ympäriinsä.

Osta peruukki, vaihda auto, hävitä puhelimesi, nosta kaikki käteis- ja Visa-varat ja nosta kytkintä jonnekin mahdollisimman hiljaiseen ja rauhalliseen kolkkaan jossain päin kotimaata. Teeskentele olevasi joku muu. Arkiset ongelmat katoavat alta aikayksikön, kun seikkailet jonkin kuvitteellisen hahmon nahoissa pari viikkoa tai kuukautta. Jos olet aina halunnut olla oman elämäsi salainen agentti, tässä on mahdollisuutesi.

Plan C. Jos mukavuudenhalu tai lähimmäisenrakkaus pitävät sinut kuitenkin kotinurkilla, ota käyttöön hieman kevyempi vaihtoehto. Hanki virtuaalilasit ja katsele jotain miellyttävää, oli se sitten paratiisisaarten maisema tai Hunksien show. Käytä myös kuulokkeita ja valitse jotain mieluista musiikkia. Jo nämä kaksi keinoa häivyttävät kätevästi monta häiritsevää todellisuuden yksityiskohtaa, kuten pyykkikasat, lukuisat äitiäitiäiti-pyynnöt sekä telkkarista pauhaavan jääkiekkoselostuksen ryyditettynä miehen mylvähtelyllä joka maalin kohdalla. Voit myös nautiskella edellisessä kohdassa mainittua varsin mukiinmenevää monopoliketjun rypälevalmistetta, jolloin kohoat arjen yläpuolelle huiskis vaan.

Plan D. Hyväksy tosiasiat ja se, että olet arjen vanki. Pehmennä laskua varaamalla kalenteriin tapaamisia ystävien kanssa, suunnittele jokin pienimuotoinen pako (yö hotellissa, kylpyläpäivä, brunssi parhaiden kamujen kanssa) ja tee arjessa omia juttuja, vaikka miten olisi ne pyykki- ja tiskikasat - ne ovat siinä joka tapauksessa. Lähde lenkille tai kaupungille aina kun voit. Osta tai lainaa niin hyvä kirja, että se tempaa sinut mukaansa. Ja tadaa, arki on paljon mukavampaa.

Miltä arjen alkaminen tuntui - still alive?

29 kommenttia

 1. Hengissä, mutta ei enää hereillä. Mutta en kuitenkaan oikeasti mene vielä nukkumaan. Miksi mennä, kun voi valvoa liian myöhään ja olla huomenna väsynyt. Ja pitäisihän tässä saada pari esiteiniäkin nukkumaan...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin tuttua... Iltaisin olisi järkevää mennä ajoissa nukkumaan, mutta kun sattuu olemaan iltavirkku ja rakastaa sitä hetkisen kestävää omaa aikaa, niin eihän sitä malta. Aamulla sitten ollaan silmät ristissä. Jos sen kuuluisan oman ajan saisi jotenkin muuten, niin ei tarvitsisi repiä sitä unen kustannuksella.

   Tsemppiä arkeen! <3

   Poista
 2. Plan D:llä pitää pärjätä eteen päin. En oikein ehtinyt edes kunnolla päästä lomamoodiin, mutta selvästi kuitenkin niin paljon, että arki takkuaa. Työt maistuu puulta, kotityöt joltain vielä pahemmalta ja energiatasot on matalat. Mutta ei auta muu kuin yrittää tahdonvoimalla puskea eteenpäin. Kokemukseni mukaan loppuviikosta pitäisi helpottaa, kun arjen rutiinit pyörivät jälleen.

  Tsemppiä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tahdonvoima ja velvollisuudentunto ovat ihmellisiä asioita - niillä jaksaa puskea eteenpäin, vaikkei todellakaan aina hotsita. Täällä ihan samaa vikaa, että puulta maistuu ja energiatasot ei ole parhaat mahdolliset. Kävin juuri täydentämässä vitamiinivarastoja (Q10, C ja D) ja kaivoin jälleen esiin kirkasvalolampun, joka oli joulun ajan pois käytöstä. Näillä mennään...

   Tsemppiä ja tahdonvoimaa arkeen! <3

   Poista
 3. D toimii ja on sattumoisin just nyt ajankohtainen :).

  Mun arki alkoi jo sen verran aikaisin, että tuntuu, ettei mitään lomaa olis ollutkaan, mutta toisaalta mulla oli niitä arkivapaita, joten ei hirveesti ahista. Vielä ainakaan.

  Semppiä ❤️

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vaihtoehdo D ja kivat suunnitelmat tosiaan on ajankohtaisia, ihan huippua! :D
   Arkivapaat on kiva juttu ja ne antavat kivasti tilaa hengittää. Ja sekin jeesaa, kun tietää milloin on seuraava pieni lomapätkä ja tsemppaa sitä kohti. Mulla se on sitten lasten hiihtoloma, ja eihän siihen nyt ihan tolkuttoman montaa viikkoa ole.

   Arkitsempit ja halit! <3

   Poista
 4. Uuh, mä oon järkyttynyt arjen alkamisesta!! Sama 6.30-rumba ja siitä se jatkuu iltaan asti. Mut hyvin me tää vedetään!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mäkin uskon, että ihan hyvin vedetään, kunhan tästä alkushokista selvitään. Onhan se joululoman jälkeen vähän hengästyttävää joutua taas imaistuksi tähän rumbaan. Mutta ajatellaan kevättä ja kesää, niin ehkä se tästä :)

   Arkitsemppiä! <3

   Poista
 5. Plan D, siitä tulikin mieleeeni, että pitäisi alkaa miettiä risteilyä keväälle....<3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, kaikenlaiset piristysruiskeet ja kivat suunnitelmat tekee arjesta huomattavasti mukavampaa. Kun tietää, että edessä on joku ihana juttu, tai edes suunnitelma sellaisesta, on paljon kevyempi olla.

   Tsemppiä alkaneeseen arkeen! <3

   Poista
 6. Hengissä ollaan :D Hauskoja nuo vaihtoehdot :) Joku niistä pitää toteuttaa! IHanaa uutta vuotta <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä kiikun itse vielä A:n ja D:n välillä ;) Ei vais, arki ja perhe on se, johon kallistun, mutta ehdottomasti pitää olla jotain suunnitelmia kevätkaudelle, ettei vallan tule hulluksi arjen rumbassa.

   Ihanaa vuotta ja tsemppiä arkeen! <3

   Poista
 7. Aina se arjen alkaminen tuntuu pienoiselta shokilta. Täytyy yrittää tehdä noista 6.30 herätyksistä sekä itselle että nuorisolle mahdollisimman lempeitä. Olen huomannut (heh), että auttaa kun menee ajoissa nukkumaan.

  Tykkään kyllä arjesta kovasti. Ikuinen missioni on pyrkiä tekemään siitä sellaista, ettei todellisuuspako olisi aina päällimmäisenä mielessä. Arkea on kuitenkin suurin osa elämästä, sen pitäisi tuntua hyvältä.

  Omia tavoitteitani arkeen ovat ainakin:

  - riittävän väljät aikataulut (sekä itsellä että lapsilla)
  - sopivasti ulkoilmaa, liikuntaa, terveellistä ruokaa ja unta (koskee sekä lapsia että aikuisia)
  - ihania asioita kuten ystävien tapaamista ja kulttuuria (kuten myös tämä)
  - bonuksena välillä myös pientä rilluttelua (äidille kaupungin yössä) ja herkutteluakin (etenkin lapsille)

  Näillä mennään. Tule hyvä arki! ❤

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sun tavoitteet ovat just hyviä. Väljyys ennen kaikkea auttaa tekemään arjesta riittävän mukavaa. Ja just se - tai sen puute - saa mut aina vähän varpailleen arjen suhteen, enkä tunne oloani siinä kovin rennoksi läheskään aina. Toisaalta, jos lapset haluavat harrastaa, niin koen, että minä voin uhrata ne kuskaamiset, vaikka se juuri syökin arjen väljyyden...

   Nuo bonukset ovat mainioita :) Pitäisikin varmaan varata itselleen joku kevyt rilluttelu. Väsyttävyydestään huolimatta niistä tulee aina mahdottoman iloinen fiilis.

   Ihanaa vuotta ja arkiviikkoja! <3

   Poista
 8. Kaukaiselta tuntuu, täytyy sanoa :) Koska yrittäjän ja omien hommien sekä vapaus että vastuu, ei ole erikseen ”arkea”, josta lähteä tahi palata. Viikonpäivät ja päivämäärät ovat sillä lailla samanarvoisia, ettei ole myöskään juhlakausia, pyhiä tai muuta sellaista. Työajoista puhumattakaan.

  Tähänkin voi kuitenkin jollain tavalla ”upota”. Pidin viime viikonloppuna kaksi ihan oikeaa vapaata kokopäivää ekaa kertaa sitten viime vuoden syyskuun. Ja kas. Sen jäljiltä olen kuin uudestisyntynyt, ihan kuin olisin ollut jonkinlaisella lomalla vähintään viikon, tai jopa kaksi :D Kyllä nyt on virtaa niin että piisannee hetkeksi aikaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yrittäjällä tosiaan on työ ja vapaa-aika suloisesti sekaisin, oli sitten pyhä tai ei. Oma isäni oli työvuosinaan yksityisyrittäjä ja kyllä oli päivillä pituutta ja monesti viikonloppunakin hommia ainakin sesonkiaikaan. Vaikka me "tavikset" välillä kadehditaankin yrittäjän vapautta, niin tahtoo unohtua se iso vastuu, sekä vuosilomien puute.

   Tsemppiä yrittäjän arkeen ja toivottavasti tällekin vuodelle löytyisi niitä vapaita päiviä <3

   Poista
 9. Mä valitsen nyt tällä kertaa ton plan deen (pienimuotoinen pako ystäviä tavaten) ryyditettynä plan been Monopolituotteilla :D <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä valinta, johon taidan itsekin päätyä. Vaikka kyllä ne paratiisisaaretkin houkuttelis - silloin vain pitäisi jättää tapaamatta eräitäkin kivoja tyyppejä, ja siihen en ehkä ole valmis :D

   Ihanaa alkanutta vuotta ja tsemppiä arkeen meille kaikille! <3

   Poista
 10. Plan A olisi ilman arkihässäkkääkin oiva vaihtoehto, mutta koska siihen ei tod.näk. ole mahdollisuuksia, valintani on Plan D, luonnollisesti.

  Tosin pakko myöntää, että arki ei kauheasti harmita eikä aiheuta mitään pakohaluja minnekään suuntaan. Tuon meillä asuvan nyt virallisesti teini-ikäisen kanssa välillä tuntuu, että jompikumpi saisi vaihtaa maisemaa :D. Loman jälkeen toinen kouluaamu, ja johan oli sen sortin kiukkua ja väsymystä. Mutta purin hammasta, koska olenhan fiksu äiti ja tiedän mistä se johtuu. Olkoonkin lapsen omaa "tyhmyyttä", ettei usko mitä sanotaan ja neuvotaan.

  Mukavaa arkea sinne <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eiköhän se täälläkin ole vaihtoehto D, vaikka myönnän, että tiukkoina hetkinä A houkuttelee. Täällä alkaa varhaisesiteinillä olla välillä sellaisia mielenilmauksia ja suoranaista kettuilua, että tarvitsen hyyyyvin paljon hengittelyä (ja toisinaan sitä Plan B -nimistä tuotetta). Välillä tuntuu, että on suorastaan lapsen tehtävä tehdä vanhempansa hulluiksi, just sillä ettei vahingossakaan voi uskoa mitään :D

   Mukavaa arkea ja treffaillaan vaikka kahvikupposilla tässä joskus <3

   Poista
 11. Mä tykkään siitä, että arki on alkanut. Mutta meillä arki sujuu jo aika omalla painollaan. Olen silti huojentunut siitä, että kaikki tulevat ja menevät säännöllisesti ja järkevästi. Kaipaamme kaikki silti vetelehtimistä.

  Arki muuttui radikaalisti: yksi kakru lähti pois pesästä, enempi-vähempi lopullisesti. Tässä vaiheessa ensin inttiin ja muuttaa sen jälkeen todennäköisesti omilleen. Vähän haljua, ja toisaalta aika mahtavaa: minulla on pitkästä aikaa oma paikka ruokapöydässä!

  Voisin silti mieluusti valita plään B:n sen kaikissa mahdollisissa muodoissa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on jo paljon, että arki sujuu omalla painollaan. Meillä ollaan vielä vaiheessa, jossa kaikki perheenjäsenet pitää pakottaa tekemään asioita (mukaanlukien itseni).

   Vitsi mikä elämänmuutos teillä, kun yksi on lähtenyt maailmalle... Mutta mikäs on lentäessä turvallisesta pesästä. Tsemppiä uudenlaiseen arkeen! <3

   Poista
 12. No, en oo elossa tai jos oon niin hädintuskin. MIetin eläkettä. TAi jotain. Olen niin epävapaa että huhhei.
  Ja sit toisaalta, mä tykkään et olen tarpeellinen ja mähän oon.
  Matka kyllä pitää varata. Jos se auttaa, kun on jotain lepoa tiedossa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Epävapaudelle miinus. Mut tarpeellinen toden totta olet ja nainen paikallaan <3 Matka tai mikä tahansa hauskuus horisontissa kyllä tsemppaa eteenpäin :)

   Iloa ja valoa arkeen!

   Poista
 13. Tämä oli hauska! :D Vaihtoehto A houkuttelisi isoimmin, mutta taitaa se laimea D olla suunnitelmani. Taas kerran.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minullekin kelpaisi tuo A ainakin pieninä annoksina :D Mutta josko sitä yrittäisi tsempata eteenpäin vaihtoehdolla D ja varailisi niitä pieniä piristykiä kevätkauden varrelle.

   Mukavaa alkanutta vuotta ja tsemppiä arkeen! <3

   Poista
 14. A on täyttä utopiaa, B taas olisi kovasti kivaa. Kai :) Mennään kuitenkin C:llä niin, että se kaikki kiva tapahtuu about 50 km:n säteellä kodista.
  Jaksamista arkeen sulle!

  VastaaPoista
 15. Heips,
  Eka arkiviikko takana ja kyllä väsyttää! Kahden viikon joululoma tuntui niin ruhtinaallisen pitkältä. Oli ihanaa vaan ajelehtia virran mukana. Mutta eiköhän tämä tästä taas lutviudu jotenkin, täytyy muistaa mm. mennä ajoissa nukkumaan yms. Täytyy kuitenkin sanoa se, että kyllä huomaan olevani heti paljon pirteämpi ja jotenkin "elossa oikeasti" kun tuon valon määrä ulkosalla lisääntyy. Ihanaa, kevät on edessä päin. Joten nokka kohti sitä ☀️
  Mukavaa viikonloppua, joka on just edessä!
  Terkuin, Johanna

  VastaaPoista

Ilahdun kaikista ystävällisistä viesteistä ja pikku moikkauksista :)

© Oman katon alla
Maira Gall