perjantai 19. lokakuuta 2018

Lämmittävä tomaatti-linssikeitto

Viime aikojen ilmastouutiset ovat saaneet miettimään entistä enemmän kulutustottumuksia ja ruokavaliota. Jo nyt meillä menee ihan kiitettävä määrä kasviksia, mutta lähes aina varsinainen ruoka sisältää myös jotain lihaa. Kanasuikaleet ja jauheliha pelastavat nopeudessaan ja helppoudessaan monet kiireiset iltapäivät. Lisäksi arjen hektisyys pitää huolen siitä, ettei ole ollut liiemmin aikaa perehtyä vegeruokiin.

Tällä viikolla oli helppoa valita kasvispainotteinen ruokavalio, kun perheen miesväestö oli poissa ja aikataulu oli väljä. Kokkasin yhtenä päivänä ison satsin tomaatti-linssikeittoa, jota riitti minulle moneksi päiväksi - sekä työevääksi että päivälliselle. Yksi annos meni vielä pakastimeenkin.

Mukailin Meillä kotona -blogin reseptiä, mutta vaihtelin ihan hivenen ainesosia ja mausteita. Lopputulos oli ihanan lämmittävä ja sopivan kevyt, mutta kuitenkin täyttävä.


Ainekset

1-2 sipulia
4 valkosipulinkynttä
3 porkkanaa
1-2 suippopaprikaa
1 rkl oliiviöljyä
5-10 kpl aurinkokuivattua tomaattia
8 dl vettä
2 1/2 dl punaisia linssejä
1 tl chiliä
1 tl currya
1 tl oreganoa
1 tl suolaa
1/2 tl mustapippuria
400-500 g tomaattimurskaa
1 rkl hunajaa
150-200 g smetanaa

Pilko sipuli, valkosipuli, porkkanat, paprikat ja aurinkokuivatut tomaatit pienehköiksi kuutioiksi. Kuullota niitä kattilassa oliiviöljyssä n. 5 minuuttia. Kaada joukkoon vesi ja kuumenna kiehuvaksi.

Huuhtele linssit huolellisesti siivilässä ja kaada ne sekaan. Lisää tomaattimurska, mausteet ja hunaja. Keittele pienellä lämmöllä n. 20 minuuttia.

Lisää lopuksi smetana. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa mausteita. Keiton voi halutessaan surauttaa sileäksi sauvasekoittimella. Itse söin sopan ilman soseuttamista.

Keitto on muunnettavissa vegaaniseksi, kun jättää smetanan pois tai vaihtaa sen johonkin sopivaan vaihtoehtoon. 

  ○ ○ ○

Oletko itse kasvisruokien tai keittojen ystävä?


10 kommenttia

  1. Olen kasvisruokien ystävä, jos joku muu kokkaisi ne minulle. Oma kasvisruokavalikoimani on hyvin rajoittunut. Minulla on vain kourallinen nopeita ja hyviä kasvisruokareseptejä. Minä syön melkein aina kasvisruuan ja/tai salaatin töissä. Meillä lapset ovat valitettavan ronkeleita kasvisten suhteen :(

    Minähän vannon vegaaniuden nimeen, kun iltaisin välillä herkuttelen Kolmen Kaverin kookos-ananas vegaanijäätelöllä. Todella erinomaista.

    Kivaa viikonloppua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo vegaanijäätelö kuulostaa todellakin kannattamisen arvoiselta :)
      Meilläkin on juuri noin, että jos syön kasvisruokaa, niin juuri töissä. Kotona kasvisruokaa on vaikeampi "myydä". Jatkossa aion kyllä yrittää tsempata silläkin saralla enemmän.

      Mukavaa viikkoa! ♥

      Poista
  2. Mä olen tehnyt samantyyppistä linssi/tomaattikeittoa ja tykkäsin kovasti, pojat taas sitten ei....

    Ihanaa viikkistä <3<3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä sama, että pojille ei niinkään maistu kasvispainotteiset keitot tai ruuat ylipäänsä. Raakana kyllä uppoaa porkkanat, tomaatit, paprikat sun muut. Varsinkin jos niiden kanssa saa dippiä :D

      Mukavaa alkanutta viikkoa! ♥

      Poista
  3. Vaikuttaa hyvältä ohjeelta, pitääkin kokeilla. Mä juutun tekemään aina linssikeiton samalla tutulla ohjeella, joten uudelle reseptille onkin jo tarvetta.

    Meillä syödään koko ajan enemmän ja enemmän kasvisruokaa. Just itse asiassa ajattelin kirjoittaa aiheesta seuraavaksi :) Ihanaa viikonlopun jatkoa Tuula, sulla on tainnut "loma" jo loppua?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Täällä tosiaan "loma" loppui perjantaina. Tänä aamuna oli verenpaineet taas ihan yhtä tapissa kuin aina aamuhässäköissä :D

      Mulla on ollut mielessä tuo, että pitäisi lisätä kasvisruokien osuutta. Se on hieman haastavaa, kun perheessä on yksi, joka on hyvin ruokarajoittunut (silleen henkisesti) ja muutkaan ei innosta hihku, jos edes puhun kasvisruuasta. Kasviksia kyllä menee normiruuan ohessa, mutta ilmeisesti tavis miesväestö luulee kuolevansa oitis, jos joka kerta lautasella ei olekaan myös jotain eläinperäistä. Huoh...

      Ihanaa alkanutta viikkoa! ♥

      Poista
  4. Kiitos reseptivinkistä, juuri tänään tuskailin kauppareissulla valmiskeittojen suolamääriä! Olen surkea kasvisruokakokki mutta hyvä olisi tietysti laajentaa sitäkin repertuaaria. Tykkään tehdä helppoja ja nopeita jauheliha- ja kalaruokia esim., kalaruokien pitäisi olla myös ilmastoystävällisiä. Petra

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Itse tehdyissä on tosiaan se hyvä puoli, että mm. suolamäärään voi vaikuttaa itse. Minullekin tekisi hyvää vähän laajentaa kasvisruokavalikoimaa ja lisätä sitä arkeen. Niissäkin vaan pitäisi olla se helppous ja nopeus, kuten muissakin tämän hetken arkiruuissa.

      Mukavaa uutta viikkoa! ♥

      Poista
  5. Kiva ohje, täytyykin kokeilla! :) Itse voisin helposti elää pelkällä kasvisruoalla, en ole ikinä niin hirveästi lihasta välittänytkään. Arkisin lounaalla valitsen viisi kertaa kuudesta sen kasviversion. Mutta ne lapset... aika nirsoja on ainakin meillä tuo lapsiraati, mies kyllä syö aina kiltisti ja valittamatta kaikki kokeilut. Ainoa lihankorvike, joka lapsille on kelvannut, ovat quorn nugetit (pakastealtaasta), kun siis olen sanonut että ovat kananugetteja :D Oma suosikki on ehkä seitan-kebab :)

    Kivaa viikkoa! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meilläkin tuppaa lapset olemaan vähän valikoivia ja varsinkaan kasvisruuat eivät tahdo upota. ITse rakastan esim. helppoja kasvissosekeittoja, mutta lapset eivät voi sietää, eikä se miehenkään herkkua ole. Onneksi sentään raa'at kasvikset uppoavat ja varsinkin valmiiksi kuoritut ja palastallut kasvikset menevät hyvin kaupaksi.
      Täytyykin kokeilla noita vinkkaamiasi tuotteita :)

      Ihanaa viikkoa sinnekin! ♥

      Poista

Ilahdun kaikista ystävällisistä viesteistä ja pikku moikkauksista :)

© Oman katon alla
Maira Gall