maanantai 17. syyskuuta 2018

Maanantaisia

Voisin melkein väittää, että ihmisellä on vain tietty määrä tahdonvoimaa per päivä. Se on vähän kuin pankkitilillä oleva raha - saldon voi joskus hetkellisesti ylittää, mutta sitten menee miinukselle ja siitä sakotetaan.

Tahdonvoimaa voi siis käyttää X määrää per vuorokausi. Mitäs sitten, kun jo ennen aamukahdeksaa käytin luultavasti n. 95% tahdonvoimastani siihen, että sain kaksi alakoululaista pukemaan ulkohousut *, koska ulkona satoi kaatamalla.

 * = lapsen mielenterveyttä järkyttävä asia, koska "kenelläkään muulla" (??) ei enää ole ulkohousuja...

Auta armias, kun päästään tästä pari kuukautta eteenpäin ja lapsi haluaisi lähteä kouluun pelkillä college-housuilla pakkasista huolimatta. Riittääkö tämän äidin tahdonvoima ja auktoriteetti enää siinä vaiheessa? :D

Tekisikin mieli kysyä sieltä ruudun toiselta puolelta, että olenko ainoa äiti, joka traumatisoi jälkikasvunsa pakottamalla käyttämään noloja ulkohousuja?

Mitäs muuta tänään?

Iltapäivälehti kertoo Julia Thorénista, joka on kirjoittanut kirjan säästämisestä. Kirjoittaja paljastaa miten jokainen voi säästää 10000 euroa vuodessa. Näistä säästövinkeistä olen maininnut aiemminkin.

Missä kymppitonnini, vaikka juon lähestulkoon aina itsekeitettyä kahvia?


"Säästäminen oli hänestä [Julia Thurénista] helppoa.
– Jätin kahvilassa pullan ostamatta ja otin välillä eväät töihin. Pikku hiljaa luovuin uusien vaatteiden ostamisesta ja pyöräilin yli puolet vuodesta ja säästin bussilipuissa monta sataa euroa, hän kertoo kirjassaan."
(IS, 17.9.2018)

Edelleen ihmettelen, miksi en ole säästänyt kymppitonnia vuodessa, vaikka minulla on lähes poikkeuksetta omat eväät ja kahvilassakin käyn maks. kerran kuukaudessa. Vielä enemmän ihmettelen sitä, että tällaisista, omasta mielestäni itsestäänselvistä maalaisjärjen varassa roikkuvista kansalaistaidoista edes kirjoitetaan kirjoja.

Sitäkin mietin, että miksi en ole itse tajunnut kirjoittaa kirjaa? Olisiko aiheellista kirjoittaa vaikkapa aiheesta "Mudattoman kodin salaisuus : miksi eteisen matto kannattaa imuroida joka päivä syksyn rapakeleillä, ja miten teet sen?". Tai miten olisi vielä järisyttävämmät säästökeinot: "Säästä vuodessa 1 000 000 euroa - jätä ostamatta Ferrari ja osta vain Porsche, sekä muut elämääsi mullistavat säästövinkit".

Tämän postauksen näpyttelyyn ja hömppäuutisten selailuun muuten taisin käyttää loputkin tahdonvoimani. Jaksan tahtoa enää lähinnä sohvalla pötköttämistä sekä isoa kahvimukillista (toim. huom. itse keitettynä eikä mitään kahvilan sikakallista lattea - mikä säästö!).

PS. Tajusin juuri, että arkisin juon kaikki kahvini töissä, enkä kuluttele omia kahvinpuruja. Niin että sitäkin suuremmalla syyllä: missä hiivatissa ovat lukuisat kymppitonnini??

22 kommenttia

 1. Eipä ole tonneja näkynyt täälläkään, vaikka eväitä syön ja talon tarjoamaa kahvia juon...

  Täällä toinen traumatisoiva äiti, ulkohousuja on pakko laittaa ainakin aamuisin, tokko ne iltapäivisin enää jalassa ovat. Eli samalla linjalla ollaan. Talvipakkasilla meillä välillä käytettiin pitkiä kalsareita,niin voi lähteä ikään kuin verkkareissa liikkeelle,mutta sateella nuo eivät auta...

  Kivaa viikon alkua sinne!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mihinköhän voisi valittaa siitä, ettei niitä säästötonneja tai -kymppitonneja näy? Kummallista suorastaan...

   Pitkät kalsarit on kyllä hyvä vaihtoehto. Siinä vaan taas äidillä on mahdollisuus traumatisoitua, kun se miettii, että saako lapsi sitten sisätiloissa jonkin lämpöhalvauksen :D Ikuista tasapainoilua tämä pukemishuoli. Saakohan muuten sitten aikanaan soittaa armeijaan ja varmistaa, että pojat on pukeutuneet oikein, eikä niitä palelluteta jonnekin erämaille?

   Mukavaa alkanutta viikkoa sinnekin! <3

   Poista
 2. Hah, tänään juuri koin aamulla aikamoista riemua (ja myös hämmennystä), sillä sain ekaluokkalaisen laittamaan ulkohousut jalkaan (ekaa kertaa tänä syksynä). :D

  Meidän neljäsluokkalainen on taas ihan eri maata, ulkohousut on ollut käytössä jo useampaan otteeseen, ja aamuisin on laittanut jopa pipon ja sormikkaat. Hän tosin onkin sellainen oman tiensä kulkija, eikä taatusti välitä vaikka kukaan muu niitä ei käyttäisi. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vau tuota teidän neljäsluokkalaista! Ihanaa, että on sen verran oman tien kulkijuutta, ettei muiden tekemiset hetkauta omia tekemisiä liikaa. Meillä taasen väitetään pokkana, ettei ihan oikeasti kenelläkään muulla enää ole ollut ulkohousuja ekaluokan jälkeen. Ihan en kyllä osta sitä väitettä :D

   Tsemppiä ja iloa uuteen arkiviikkoon! <3

   Poista
 3. Ulkohousut ovat kyllä syksyisin ainakin poikien äitien kärsivällisyyttä koetteleva asia. Meillä ulkkarikauden aloitus on aina jonkin asteinen katastrofi :D

  Meillä lapset käyttävät ohuita kuorihousuja melkein ympäri vuoden. Sitten jos on useampi aste pakkasta, niin pojat laittavat toppahousut. Ulkkarit he vetäisevät aina farkkujen tai collareiden päälle. Jos ulkona sataa oikein kunnolla, niin pakotan pojille ulkkarit päälle. Paitsi teinille. Jos on jotain kevyttä sadetta, niin en todellakaan jaksa enää taistella. Kulkekoot ulkkareitta.

  Noihin säästämisvinkkeihin pitää todeta, että on varmasti vaikeaa antaa vinkkejä, jotka sopisivat kaikille, koska tuloissa ja kulurakenteissa on niin merkittäviä eroja. Väittäisin, että isolle osalle keskituloisista ja alle keski-ikäisistä kaupunkilaisista perussäästövinkit ovat ihan sivistävää luettavaa. Omia menojaan tarkkailemalla ja ylimääräisiä niistämällä pois, osa keskituloisista voi säästää kivoja summia (siis satasia, jopa tonnin) ilman, että pitää luopua erityisesti mistään. Esimerkiksi pääkaupunkiseudulla seutuliikenteen lippu maksaa reilun satasen kuussa, ja jos vaikka ajaa 5kk pyörällä niin säästö on jo tuntuva. Sellaiselle, joka on oppinut pitämään menoistaan kirjaa ja sopeuttanut menonsa tiettyyn budjetiin, säästövinkit ovat yleensä itsestäänselvyyksiä. Säästäminen on ehkä vähän kuin laihduttaminen, ihmiset tietävät siitä paljon, mutta silti moni tarvitsee käytännön toteuttamiseen tukea tai inspiraatiota.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä kaikki sisähousujen päälle puettavat pöksyt herättävät vastustusta, olivatpa sitten ohuita tai paksuja. Ilmeisesti niissä pitäisi vähintään lukea joku kallis merkki tai sitten jonkun suositun tubettajan pitäisi alkaa pitää ulkohousuja, niin ehkä sitten ko. vaatekappale olisi lasten mielestä ok :D

   Tuo on kyllä totta, että kaikille sopivia säästövinkkejä on vaikea antaa. Itseäni vaan ärsyttää suunnattomasti nuo uusavuttomuudesta kielivät vinkit, kuten että älä osta joka päivä lattea kahvilasta. Entäs kun sitä ei osta juuri koskaan ja entäs jos se raha vaan kuluu vaikkapa pakollisiin lääkkeisiin, autonkorjauksiin tai lasten harrastuksiin? Olisi kiva kuulla säästövinkit, joista olisi hyötyä ihmiselle, joka ei nytkään hölvää rahaa ympäriinsä ruokakuljetuspalveluihin tai syö ulkona kuin pari kertaa vuodessa (ja niistäkin ainakin yksi kerta on työnantajan kustantama pikkujoulu).

   Toki, kun lukee kotitalouksien velkaantumisesta, niin mitkä tahansa säästövinkit voivat olla joillekin tarpeellisia. Veikkaan, että suurimmalle osalle silti nuo latte-tasolla liikkuvat vinkit ovat melko yhdentekeviä.

   Vesisateesta (ja lasten ulkohousuista) huolimatta kivaa alkanutta viikkoa <3

   Poista
 4. Musta tuntuu, että ainut keino, jolla voisin säästää kymppitonnin, olisi se, että jättäisi sähkön, lämmityksen, vakuutukset ja ylipäätään kaikki vanhaan omakotitaloon liittyvät summat yksinkertaisesti maksamatta :). Aika äkkiä varmaan kyllä joutuisi elämään kylmässä ja pimeässä, joten olisko se sitten kuitenkaan kivaa niitten säästettyjen rahojen kanssa eläminen..

  Ylenpalttinen tuhlaaminen olis mulle vaikeampaa kuin normaalin järkevästi eläminen. Mutta toisaalta, eipä tarvi silläkään spekuloida, kun edelleen samainen koti kuluineen pitää huolen siitä, ettei varaa ylenpalttiseen törsäilyyn jää.

  Mutta on mulla kyllä yksi tuttu pariskunta, jolla oli nuorempana tapana ostaa joka päivä Ilta-Sanomat ja Iltalehti. Mutta kun ottivat lainaa ekaa asuntoa ja luopuivat lehtien ostamisesta, huomasivat, kuinka hirveästi siihen oli ihan huomaamatta mennyt rahaa. Ja saman havainnon tein itse, kun päätin muutama vuosi sitten lopettaa kaikkien Koti-aiheisten lehtien tilaukset. Olin ihan järkyttynyt, kun tajusin, paljonko niihin oli uponnut euroja, enkä enää edes ollut kärryillä, mitä lehtiä mulle tulee ja olenko lukenut ne vai en vai kenties jo moneenkin kertaan.. Oli ihan hitsin vapauttavaa luopua niistä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, äkkiä sitä saisi kymppitonnin kasaan, kun jättäisi vastikkeet tai muut asumiskulut maksamatta :D Tai jos jättäisi ruokaostokset kokonaan väliin - säästyisi vielä siltä kokkaamiseltakin!

   Minä en ihan äkkiä keksi mitään turhuuksia, jotka voisin jättää ostamatta ja siten säästää. Toki voisi kokonaan luopua vaikkapa saunasiideristä ja satunnaisista viineistä, mutta sillä säästäisi kuukausitasolla ehkä parikymppiä. Olen ajatellut, että sen verran voin satsata ikäänkuin omaan mielenterveyteeni :D Kaikki mikä tulee, menee pakollisiin kuluihin ja lasten harrastuksiin. Eipä siitä paljon kymppitonneja säästellä... Ainut missä voisin säästää, olisi autosta luopuminen, mutta se taas tekisi koko perheen arjesta täysin kestämättömän hankalaa.

   Kivaa alkanutta viikkoa Annukalle! <3

   Poista
 5. Kiitos nauruista :) Musta olisi kiva, jos ei olisi rikki meneviä jääkaappeja tai autoa....säätyisi ihan kauheasti rahaa... Mutta ei kun ei. Huoh, tää on niin tätä.....

  Iloa viikkoon!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nimenomaan. Mulla ainakin elämisen kulut, auto ja lasten harrastukset pitää huolen siitä, ettei säästöjä jää. Siinä ei paljon ne lattemukilliset (harvemmin kuin kerran kuussa) paljon paina :D Tää on tätä.

   Iloa ja valoa viikkoon! ♥

   Poista
 6. Joku hämärä muistikuva on tuosta ulkohousuaiheisesta väännöstä täälläkin... mutta siitä on onneksi jo vuosia. =) Tosin kyllä mä nykyäänkin sitten kauhistelen 17-vuotiaan paljaita nilkkoja ja sen sellaista supercoolia, mistä mä en vaan tajua mitään. =D

  Noi säästövinkit... kuolen nauruun! Millaiset pitää tulojen olla, että saa niistä säästettyä noin paljon? Tuohan on enemmän kuin mun tämänhetkinen vuositulo! Ja vaikka tienaisin 20 tonnia (mitä ehkä suunnilleen tienasin kaupassa töissä ollessani) niin ei puhettakaan, että siitä olisi puolet säästynyt. Olis ihan oikeesti kiinnostavaa nähdä noiden kirjailijan kaltaisten henkilöiden tulot ja menot, ehkä siitä vähän vinkkiä saisi omaankin elämään. Sinänsä kyllä ihan älyttömän kiinnostava aihe!

  Tsemppiä loppupäivään! Huomenna aamulla on taas akuissa 100% energiaa! =D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oon samaa mieltä, että kyllä siinä puhutaan jo ihan eri luokan tuloista, jos pystyy säästämään 10000 euroa vuodessa. Julia Thoren kertoi, että säästöprojektin alussa hänen nettotulonsa olivat n. 2000 euroa. Siitä ei ole tietoa, oliko heillä vielä tuolloin lasta. Mulla kyllähän noista tuloista jo säästääkin, varsinkin jos rahaa ei kulu useamman lapsen harrastusmenoihin, autokuluihin yms.

   Olen miettinyt, että minäkin säästäisin aika pitkän pennin, jos luopuisin autosta ja lapset eivät harrastaisi. Mutta koska mielestäni on iso plussa, että lapsilla on mieluisia harrastuksia, niin ei niistä tahdo kukaan luopua. Ja koska on ne harrastukset ja työkulkemiset, on melkein pakko olla se autokin. Säästöä ei jää, mutta onpa lapsilla mielekästä tekemistä:D Äiti voi sitten kompensaation vuoksi kulkea vanhoissa rytkyissä ja jättää vaatteet ostamatta. Eipä tule ravintoloissakaan sitten juostua, kun a) ei ole rahaa ja b) ei ole vaatteita, joilla sinne lähtisi :D

   Aurinkoa ja iloa päivään! ♥

   Poista
 7. Eipä ole meillä enää noita pukemisongelmia, lähinnä niiden parissa hermoillaan lastenlasten kanssa. Toinen pukee vielä mitä hänelle puetaan, mutta isommalla on jo hyvin varma maku ja tietämys siitä, mitä haluaa pukea ;)
  Minulle on opetettu aikoinaan tällä periaatteella rahankäyttö: ei ne suuret tulot vaan pienet menot. Yllättävän paljon pystyy pienentämään menojaan tavallisilla asioilla, katsoo mitä on jääkaapissa ja rakentaa ruokia niiden pohjalta; suunnittelee useamman päivän ruokalistan ja hankkii raaka-aineet kerralla niihin jne. Listahan on ihan loputon kun alkaa miettimään.
  Mukavaa viikkoa sinulle!
  t Martta ;o)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oon samaa mieltä, että ne pienet menot ja järkevä rahankäyttö sekä suunnittelu voivat mahdollistaa säästämisen. Meillä tosin ne potentiaaliset säästöt menevät lasten harrastamiseen. Samoin mun auto on myös melkoinen rahasyöppö (vakuutukset, bensat ja korjauskulut, joita vanhassa autossa on aina). Ilmankaan ei oikein pärjää, mutta säästän sitten kaikessa mahdollisessa muussa.

   Ihanaista tiistaipäivää sinne! ♥

   Poista
 8. Mä en ees juo kahvia, missä siis on mun tonnit? Ja nyt olis tarvis päästä autokaupoille, joten rahalle olis enemmän kuin tarvetta.

  Mä luovutin suosista ulkkaritaistelun viidennellä luokalla. Kyllä tuo neiti sitten pakkasilla ihan omatoimisesti laittoi toppahousut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin luulen, että varsinkin meidän nelosluokkalaisen kohdalla se ulkohousuista vääntäminen saattaa pian olla turhaa. Luulen, että nytkin ne ulkkarit joka tapauksessa päätyy reppuun viimeistään kouluun päästessä... SAteella olen vielä tiukkana, mutta kaipa tuo muuten hengissä säilyy vielä näillä keleillä. Toisin kuin äidillään, lapsilla on ilmeisesti toimiva verenkierto :D

   Mukavaa viikkoa! ♥

   Poista
 9. Ihan samaa olen ihmetellyt ja jopa ärsyyntynyt noista säästövinkeistä. Olen koettanut sitten vaan ajatella, että ne on niitä hyvätuloisten juttuja, jotka moisiin kahvilakahveihin sun muihin pystyvät. Ja onhan paljon ihmisiä, joille on ihan yksinkertaista, että jos jotain ei esim osaa itse tehd, niin ostetaan. Tuskinpa ajattelevat siinä vaiheessa, että muunlaisiakin on.. Mutta se siitä, meitä vaan on niin moneen (raha)junaan ;)
  Tahdonvoima on kyllä hirmuisen outo asia. Miten voi olla, että yhtenä aamuna sitä on ja toisena taas ei??! Tästä voisin kyllä valittaa johonkin!? Tahdonvoimakomitea, missä heidän yhteystiedot?? Eilenkin meni taas suklaalevy ja se on kyllä jo valituksen paikka!!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meitä on tosiaan moneen tulo- ja menojunaan. Jos on runsaat tulot, joista muutenkin jää ylimääräistä, niin säästäminen on helppoa. Siitä kun karsii vielä turhia kuluja pois, kuten ylenmääräinen ravintoloissa syöminen tai jokapäiväiset lattemukit, niin helppokos sitä on säästää vaikka mitä. Itsekin säästin joskus sinkkuaikoina suht pienellä vaivalla parisataa kuussa, vaikka oli keskimääräistä pienemmät tulot. Silloin ei tosin ollut nykyisiä lääkemenoja eikä esim. autoa, joka on kyllä hurja rahasyöppö.

   Mutta tahdonvoima tosiaan, miksi oi miksi se on niin rajallista?! Voisiko sitä buustata jotain pillereitä syömällä?? Heti ostaisin kyllä sellaisia!

   Kaunista syyspäivää sinne ihanalle! ♥

   Poista
 10. :D!!
  meinasin myös kirjoittaa säästämisaiheesta, mutta ehdit ensin. Ja luultavasti paremmin.

  Keskustelussa joku oli laskenut, että säästääkseen kymppitonnin vuodessa, pitäisi säästää reilut 800 kuukaudessa. Se on enemmän kuin puolet nettopalkastani...tarkoittaisi siis sitä että söisimme vain puolet siitä mitä nyt.
  Asioita joihin kuluu rahaa sen sijaan että säästäisin:
  - lukiokirjat teinille (käytettynä jos löytyy)
  - takki, housut, kenkiä teineille (kohtuuhintaisia, vaikkakin uusia)
  - harrastusmaksuja teineille (varsin maltillisia)
  - ruokaa, ruokaa, ruokaa, ruokaa, ruokaa, ruokaa

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kirjoita ihmeessä säästämisestä, sillä mua kiinnostaa! Meillä kuluu rahaa noihin samoihin juttuihin (paitsi lukiokirjoihin) plus autoon (jota alan tätä menoa syvästi vihasta, ärrinmurrin). Jos lapset harrastaisi vain pikkukivien potkimista, niin säästäisimme vuodessa ainakin tonnin. Eikä mulla tarvitsisi silloin olla autoakaan, jolloin säästöä tulisi vähintään toinen tonni. Mutta kymppitonnit olisivat silti utopistinen haave :D Säästöä enemmän kuitenkin arvostan sitä, että lapset saavat harrastaa sitä mistä tykkäävät (1 harraste per lapsi per vuodenaika). Sekin on kiva, että me voimme ne sinne tarvittaessa kuskata, ettei lasten tarvitse miettiä miten ilmiintyisivät jonnekin 50 kilometrin päähän turnaukseen omin voimin :D

   Ihkuisaa päivää! ♥

   Poista
 11. Apua, ikuinen ulkohousuongelma!!!! Meillä ei niinkään ole probleemana (vielä) se, etteikö lapsi suostuisi niitä pukemaan, vaan ongelma on housujen laadussa. Poika on sen verran kuumakalle, että hänellä ei ikinä ole kylmä. Siis ei ikinä! Näin ollen verkkareiden päälle puettavat housut ovat tässä vaiheessa vuotta liikaa (edes semmoiset ohuet), mutta pelkät verkkarit on sitten ihan märät sadepäivänä. Ilman housujakaan (siis sisäsemmoisia) ei oikein kouluun voi mennä... eikä niissä ohuissa ulkohousuissa ole kiva olla sisällä. Mä niin odotan sitä, että toi kasvaa aikuiseksi ja miettii itse omat housunsa :D

  10000 vuodessa on kyllä melkoinen määrä rahaa... Mä pidän kyllä Julia Thurenia aika järkevänä naisena, enkä ole tuota juttua enkä kirjaa lukenut, mutta silti. Mulla olisi kyllä petrattavaa säästämisessä ihan kauheasti ja saisinkin varmaan edes jotain säästöön, jos vähän skarppaisin. Mutta kun se säästäminen on niin tyhmää touhua :D Pitää tinkiä kaikesta pienestä kivasta, jolloin arki muuttuu ihan tylsäksi. Nyt tosin tänä syksynä ja ensi keväänä olen pakkosäästökuurilla, koska meillä on suunnittelila peräti kaksi reissua. Mulla ihan selkeä kohta, missä säästöä voisi ja pitäisi saada aikaiseksi, on ruoka. Siihen menee ihan liikaa rahaa ja olenkin nyt skarpannut sen suhteen. Ja meinaan skarpata vielä lisääkin. Toivon mukaan saan aiheesta jossain välissä kirjoitettua blogiin jotain.

  Ihanaa päivää Tuula <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luulen, että (ilman ironiaa käsiteltynä) noissa Thurenin säästövinkeissä voi olla paljon hyvääkin. Ainakin talouden suunnittelu ja jonkinlainen budjetointi on aina plussaa. Itse olen liian laiska sillä saralla, ja toisaalta kun homma on hoitunut ilman suunnitteluakin, niin sillä sitten on menty :D Sen aina tietää, että jos jotain jääkin säästöön, niin seuraavassa kuussa on sitten isot laskut, joihin ne saturaiset hupenevat.

   Ruoka olisi täälläkin sellainen asia, jossa luultavasti voisi säästää. Nytkään emme mielestäni tuhlaa, mutta tarkkuudella voisi saada vuositasolla jokusia satasia jemmaan. Ja sitten jos jättäisi kaikki herkut, niin säästö voisi olla isompikin, mutta toisaalta - olisiko elämä silloin jo ihan liian askeettista ja kamalaa?? :D

   Ihanaa päivää sinnekin Emma! ♥

   Poista

Ilahdun kaikista ystävällisistä viesteistä ja pikku moikkauksista :)

© Oman katon alla
Maira Gall