keskiviikko 8. elokuuta 2018

Kohti kouluarkea

Tänään viedään koululaisten viimeistä lomapäivää. Takana on pitkä ihana kesä niin koululaisille kuin vanhemmillekin. Itse olen iloinnut siitä, että pariin kuukauteen ei ole tarvinnut huolehtia unisten koululaisten aamutoimiin patistelusta ja harrastusroudauksetkin ovat olleet kevyempiä.

Huutakaa hep, jos koulujen alku hirvittää.

Itse ainakin olen jo etukäteen hieman tuskaillut edessä olevaa. Kiireaamut, minuuttiaikataululla nakutetut iltapäivät treeni- ja turnauspäivinä sekä iltakireydet - uhh.

Voin vain kuvitella mikä meininki on niissä perheissä, joissa lapsilla on useampia harrastuksia. Meillä mennään yhdellä mieluisalla harrastuksella kesä- ja talvikaudella, mutta kun treeni- ja pelipäiviä kertyy viikossa 2-4 kpl per lapsi, niin siinäkin saa jo vähän sumplia.

Sitten toki ihan vaan ne tavalliset kotihommat, läksyt ja ruokakauppareissut...  

Itsestäänselvät vinkit


Voisin antaa litanian käteviä vinkkejä työ- ja kouluarjen kesyttämiseksi, vaikka luultavasti tiedätte ne jo entuudestaan. Kerron silti:

Menojen listaaminen esim. perhekalenteriin kaikkien näkyville. Sovitaan myös etukäteen kuka hoitaa minkäkin menon.

Vastuun sälyttäminen lapsille. Meillä lapset ovat nyt 8 ja 10 v. ja viimeistään tässä vaiheessa tiettyjä asioita voi alkaa antaa heidän hoidettavakseen. Esim. harrastuskamoista huolehtiminen ja pienten kotiaskareiden tekeminen ovat ainakin pieni apu ja samalla askel kohti isompia tehtäviä.
 
Ruokalistojen suunnittelu. Kun miettii viikon, tai edes kolmen-neljän päivän ruuat etukäteen ja tekee kerralla isommat ruokaostokset, on ruokahuollon toteuttaminen työpäivien jälkeen paljon helpompaa. Jos joka päivä lähtee liikkeelle tilanteesta 'Mitähän ihmettä tänään söisi', ollaan jo allikossa.

Seuraavan päivän suunnittelu. Edellisenä iltana valmiiksi kaikkien vaatteet ja reput valmiiksi. Aikataulujen miettiminen tarkkaan, jos tiedossa on harrastuskuskauksia tai kisareissuja. Niitä varten pakataan myös valmiiksi edellisenä päivänä tai vähintään tehdään lista mukaan otettavista tarvikkeista.

Tehtävälistat lapsille. Asuuko teilläkin unohtelevia lapsia, jotka unohtavat sujuvasti hampaidenpesun ja läksyjen tekemisen? Auttaisiko seinällä oleva tehtävälista, jossa on lueteltu erikseen aamun, iltapäivän ja illan tehtävät?

Lisävinkit 


Karkaa välillä arjesta. Etsi uusi lempisarja tv:stä, piiloudu hetkeksi kirjastoon ja löydä sieltä mukaansa tempaavaa lukemista, tai lähde työpäivän jälkeen terassille ystävän kanssa. Jos siihen ei olekaan enää aikaa, kun pitää kuskata lapsilaumoja ympäriinsä jalkapallon perässä, niin ota kentän laidalle termospullollinen kahvia sekä viltti ja teeskentele olevasi huviretkellä.
 
Muutkin selviävät, niin sinäkin (ehket täysissä järjissä, mutta hengissä kuitenkin).
 
Dopingin käyttö toisinaan on ihan sallittua. Hätävarakarkit tai salainen iltasidu ovat kuulemani mukaan pelastaneet useita perheitä avioeroilta ja henkilökohtaisilta romahduksilta ;)  Ne yhdistettynä hyvään kirjaan tai siihen lempisarjaan irrottavat ajatukset hetkeksi arjen kiireestä.

Älä ylisuorita. Jos olet jo täystyöllistetty ansiotyön ja/tai perhearjen pyörittämisen kanssa, unohda sisustuslehtimäinen koti ja täydellisesti suunnitellut gourmet-päivälliset. Miksi mennä aidan yli korkeimmasta kohdasta, jos matalammasta kohdasta pääsee helpommalla?

Suunnittele seuraavaa lomaa tai tavallisuudesta poikkeavaa viikonloppua. Se antaa hieman toivoa siitä, että elämää on minuuttiaikataulujen ulkopuolellakin.

Etsi omat supervoimasi ja ne asiat, jotka buustaavat jaksamistasi. Onko se liikunta, käsityöt, ystävät, tai jokin muu? Ota niille aikaa ja muista olla sopivasti itsekäs.

○ Liiallisesta kahvinjuonnista voi ennen pitkää saada vatsaoireita, mutta hei - ainakin siihen asti se pitää sinut liikkeessä ;)  
 

Mitä vinkkejä sinulla on koulu- ja työarjen kesyttämiseksi?

14 kommenttia

 1. Hyviä vinkkejä - voi kun olisi ollut tuollainen lista tarjolla silloin, kun meidän lapset vielä koulua kävivät;) Kylmä hiki nousee iholle vieläkin kun muistan, miten meidän poika saattoi aamulla muistaa, että "ai niin, meillä on tänään nyyttäripäivä" tai edellisenä iltana nukkumaan mennessä, että "meillä on huomenna kahvilavuoro", mikä tarkoitti sitä, että sinne piti vielä leipoa jotain myytävää. Opin pitämään pakastimessa paistovalmiita korvapuusteja ja muita herkkuja;)
  Mutta - vaikka tuo aika onkin välillä yhtä kaaosta, tulet muutaman vuoden päästä kaipaamaan sitä!
  Ihanaa elokuuta ja tsemppiä koulujen alkuun <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juuri nuo unohdukset ja viime tipan järjestelyt ovat niskavillat pystyyn nostattavia... Ja kumma kyllä, se on lähes aina äiti, joka näistä pulmatilanteista pelastaa :D

   Vaikka välillä onkin arki yhtä sählää ja hermojenkiristelyä, niin itsekin ajattelen, että samaan aikaan myös ihanaa (ainakin niinä hetkinä, kun ehtii hengitellä rauhassa).

   Hyvää ja energistä elokuuta sinne myös! Ja kiitos tsempeistä <3

   Poista
 2. HEP, kyllä hirvittää, mutta nykyään vähän vähemmän, onhan herätettävien ja muistettavien lista vähentynyt puoleen, kaksi kun on nyt jo aikuisten kirjoissa :) Mutta onneksi näin, koska huomaan, että iän myötä myös muistin kapasiteetti heikkenee (ainakin minulla) enkä meinaa muistaa edes näiden kahden juttuja.

  Harrastusrumba on käynnistynyt täysillä, nyt täytyisi vielä löytää rytmi siihen, että johonkin väliin mahduttaisi omatkin harrastuksensa... Pari kertaa olen nyt juoksemassa käynyt, kyllä tuntuu tahmealta, ehkä se tästä, kun syksy etenee ja ilmat viilenee.

  Kivoja ja tarpeellisia vinkkejä ja monta! Tuo ruokalistojen suunnittelu ja muutenkin ennakointi on ihan ensi arvoisen tärkeää, jos vasta töistä mennessä alkaa miettiä mitä syödään, niin peli on kyllä menetetty! Nyt kun mekin ollaan ns. normikokoinen perhe, niin huomaan, että ruoat riittää aina vähintään kahdeksi päiväksi kerrallaan, isommat pojat kun oli niin hyvä kun annos riitti päiväksi, eli siinä mielessäkin meillä on nyt helpotusta...

  Ei muuta kuin tsemppiä arjen aloitukseen ja mennään tässä sopivana hetkenä sinne Lillaniin, suunnitellaan ns. pakoa arjesta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mun täytyy kyllä sanoa, että ihailen ja ihmettelen ihmisiä, jotka ikinä selviävät hengissä nelilapsisen katraan kanssa. Respect!
   Mulla kaiketi myös muistikapasiteetti alkaa kääntyä laskusuuntaan, kun kaikki ei pysy mielessä. Yritän kyllä kirjata kaiken ylös kalenteriin, mutta hitsi, kun sitäkään ei aina muista :D

   Mullakin vielä omat kuntoilut vähän hakusessa. Ehkä se siitä hiljalleen taas asettuvat omaan rytmiinsä. Kesä meni ihan laiskotellessa, mutta kohta pitäisi kerätä sisun rippeet ja marssia nöyrästi kuntosalille. Hui...

   Oon samaa mieltä, että tarvitsemme paon arjesta ja se Lillan on siihen varmaan just sopiva :) Palataan! <3

   Poista
 3. Mahtavia vinkkejä!
  Varsinkin tuo tehtävälistaus lapsille.

  Jotenkin masentavaa - ainakin tällaisen rönsyilevän ihmisen mielestä - että hyvä arki vaatii jatkuvaa suunnittelua ja hereillä olemista. Kun jaksaa selättää suunnittelun ja ennakoinnin, moni asia sujuu paljon paremmin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täällä myös luonnostaan rönsyilevä ja haahuileva naisihminen. Olen kyllä toisaalta hyvä suunnittelemaan, mutta se lankojen käsissä pitely pidemmän päälle on aika tappavaa. Joskus olisi ihanaa ottaa arki vaan sellaisena päättömänä haparointina tapahtumasta toiseen. On vähän mielikuvitusta tappavaa,kun suuri osa asioista on aikataulutettu ja suunniteltu - ja pitää vielä itse ne kaikki suunnitelmat pukata valmiiksi...

   Tsemppiä sinne arjen alkuun! <3

   Poista
 4. Ihan nopsaan pakko tulla kommentoimaan, vaikka pää onkin ihan tyhjä. Sun kehopositiivisuus-kirjoitus oli ihan älyttömän hyvä, mutta en ole lomanlopetus/töidenaloitus -häsinässä ehtinyt sinne kommentoida mitään. Enkä oikeastaan olisi varmaan osannutkaan muotoilla ajatuksiani oikein tällä helteen pehmentämällä päällä... mutta siis hyvä kirjoitus, palataan ehkä aiheeseen myöhemmin.

  Hyvä kirjoitus myös tämä! Ja ihan mahtavia vinkkejä. Vaikka osa onkin "itsestäänselvyyksiä", niin ei niitä voi liikaa koskaan hehkuttaa tai muistuttaa. Vaikka itse kirjoitin viimeksi sen "hyvän olon minimi jne." -jutun, niin kaipaan kyllä sille listalle muistutuksia. Ja kuten tänään työt aloittaessani muistin (haha), niin vaikka kuinka varautuisi, niin kaaosta se alku on kuitenkin aina. Kunhan nyt saisi koottua paketin kasaan ja pääsisi semmoiseen normaaliin rytmiin mahdollisimman pian.

  Ihan parhaat kohdat sun postauksessa olivat "älä ylisuorita" ja dopingin käyttö. Niin ja SUUNNITTELU, se on kyllä kaiken ytimessä, jos meinaa selvitä hengissä. Mutta toi ylisuorittaminen. Niitä Vuoden Mutsi -palkintoja ei oikeasti jaeta muuta kuin se kerran vuodessa pressan myöntämä palkinto 18 lapsen ja 47 lapsenlapsen äideille, jotka sitten vielä selviytyivät talvisodasta ja Trumpin aikakaudesta. Me ihan tavismutsit voidaan ihan huoleti lämmittää mikrossa valmismakaronilaatikkoa (paljon parempaa kuin omatekemä!), päättää siirtää imurointi taas kerran ensi viikolle ja pestä pyykit vasta sitten, kun lapsi on kerran joutunut menemään kouluun ilman housuja. Relax! Kukaan ei kuole, jos sä et tee kaikkea, mutta sä itse kuolet, jos sä teet kaiken.

  Ja sitten tietenkin, parhain neuvo ikinä: käytä dopingia <3 Ai että mä tykkään susta, kun sä ajattelet niin samalla tavalla kuin mä. Viinilasi(t), suklaajemma, karkkijemma - whatever, kunhan on joku jemma. Ihan parasta.

  Mutta hei, nyt mun pitää jatkaa huomisten tuntien miettimistä. Palataan, kunhan tokenen tästä koulun aloituksesta. Ihan parasta taas palata arkeen ja myös tänne blogihöpöttelyyn!

  Ihanaa loppuviikkoa sulle Tuula! Pus <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihana kommentti, kiitos Emma <3 Ja niin hyvin sanottu tuo "kukaan ei kuole, jos sä et tee kaikkea, mutta sä itse kuolet, jos sä teet kaiken".

   Täällä vähän sekava alku koulujen alkamiselle, kun kuopus sai heti kättelyssä jonkin vatsapöpön... Ja nyt tietenkin kauhulla odotan, että iskeekö tauti muihinkin. Luultavasti on pakko illalla ottaa pari lasia viiniä, koska sehän desinfioi ;)

   Sinne toivon ihan hurjan paljon energiaa ja tsemppiä koulujen alkuun ja kaikkeen siihen suunnittelun ja työmäärään, mikä siihen liittyy! Voin uskoa, että jos meille vanhemmille koulun alkaminen näyttää sujuvan helposti, niin sen takana on paljon open suunnittelua ja ammattitaitoa <3 Ihan huippua työtä teette!

   Ja muistetaan tosiaan ne dopingit ja sopiva annos hälläväli-asennetta! Sillä pääsee yli silloin, kun muuten alkaa tympäistä.

   Ihanaa pian alkavaa viikonloppua! <3

   Poista
  2. Kiitos Tuula, mieltä lämmittää aina saada kiitoksia tästä meidän työstä <3 Ihanaa viikonloppua sulle myös :)

   Poista
 5. Hyvä lista!

  Kalenteriin kannattaa myös merkata aina selvästi koulun liikuntatunnit ja johonkin muistilista, mitä pitää pakata niitä varten. Muutenhan siellä ollaan ilman pyyhettä ja palloilutunnilla ilman sisäkenkiä :D :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ai niin, liikkatunnit! Tuo oli hyvä vinkki :) Ei ole ihan kerta tai kaksi, kun olen liikkatunnin aamuna (minuutti ennen töihin lähtöäni) kerännyt paniikissa poitsun sisäliikuntakamoja pyykkikoreista ja ties mistä :D

   Mukavaa viikonloppua sinne! <3

   Poista
 6. Meidän esikoisella on ekassa jaksossa yksi setti aamuliikkaa PARILLISILLA VIIKOILLA! Tästä tulee haastavaa. Etenkin kun heidän liikuntatuntinsa tapaavat olla milloin milläkin puolella kaupunkia.

  Pakko varmaan yrittää luottaa, että teini hoitaa ja muistaa.

  VastaaPoista
 7. Ja kyllä, allekirjoitan joka kohdan muistilistastasi. Itse yritän lisäksi muistaa kaksi meidän perheen hyvinvoinnille ja omalle jaksamiselleni tuikitärkeää asiaa:

  1) Karsi, karsi, karsi. Pidä arki tosi simppelinä, älä ota päiviin ja iltoihin mitään ylimääräistä, ne täyttyvät joka tapauksessa, ja väljyyttäkin tarvitaan. Ota kalenteriin vain tärkeitä ja kivoja asioita jotka antavat enemmän kuin vievät. Älä lupaudu MIHINKÄÄN.

  2) Uskalla buukata myös omia menoja, vaikka ne aina vaativat vähän säätöä onnistuakseen. Pieniä suvantohetkiä, iltoja omissa menoissa, pari viikonloppua ystävien kanssa. Saat niistä voimia talven varalle.

  Tsemppiä ja iloa arkeen, Tuula!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Erittäin hyvät vinkit! Varsinkin näin herkästi ylikuormittuvana kuittaan tuon, ettei kannata buukata mitään ylimääräistä eikä lupautua mihinkään. Ja samoin tuo omien hetkien varaaminen on tärkeää - ja mulle aika vaikeaa. Vaikka otankin omia hetkiä arjen lomassa, niin niiden varaaminen vartavasten ei olekaan niin helppoa. Ehkä siinä kohtaa voisi petrata :)

   Aika kauhistukselta muuten kuulostaa, että joka toinen viikko pitää muistaa liikuntajutut ja -paikat. Multa menisi luultavasti pasmat sekaisin. Ehkä teini kuitenkin jo muistaa :)

   Tsemppiä ja arki-iloa sinne myös! <3

   Poista

Ilahdun kaikista ystävällisistä viesteistä ja pikku moikkauksista :)

© Oman katon alla
Maira Gall