tiistai 12. syyskuuta 2017

Elämä on lajittelukeskus

Näin syksyn tullen muistuu taas mieleen, että elämä lapsiperheessä on yhtä lajittelua. Aikana ennen lapsia riitti, kun pari kertaa vuodessa vaihtoi muutaman toppatakin ja kesämekon paikkaa. Nykyään saa lajitella koko ajan.

Noin puolet lasten vaatteista on aina jollain lailla hajalla, mutta poiskaan ei välttämättä kannata laittaa. Siispä lajitellaan ne a) siisteihin kouluvaatteisiin ja b) rymyvaatteisiin, joilla voi lähteä vaikka rampeille kaatuilemaan.
 
Puolet vaatteista on myös koko ajan pieneksi jääneitä, joten niitä lajitellaan 1) pikkuveljelle kierrätettäviin, 2) myyntiin kelpaaviin, 3) Uffin laatikkoon meneviin ja 4) autoräteiksi kelpaaviksi. Näitä kasoja sitten siirrellään luovasti 80 neliöisessä asunnossa paikasta toiseen, kunnes niille on järjestetty järkevä loppusijoituspaikka.

Eräätkin jemmoista esiin kaivetut kumpparit,
jotka kummallisesti olivat kesän aikana kutistuneet...

Sitten on kausivaatteiden kierrätyssysteemi. Meillä lasten kausivaatteet (takit, housut, pipot ynnä muut) ovat sullottuna lasten huoneiden yläkaappeihin. Siellä käy iso kuhina tähän aikaan vuodesta. Toinen iso kuhina tulee siinä vaiheessa, kun pakkaskelit alkavat - tai tätä nykyä paremminkin sohjokelit. Kesäiset vermeet menevät yläkaappiin ja välikausitakit ja -housut siirtyvät yläkaapista eteisen kaappiin. Luultavasti suurin osa takeista ja housuista on joko jäänyt pieneksi tai reikiintynyt, joten niihin sovelletaan kierrätyslajittelusysteemiä.
 
Pihavarastossa (= jopa 1 neliön kokoinen kanahäkkikoppero) on varastoituna suurin osa kengistä, joita ei kuluvana kautena tarvitse. Sielläkin käy nyt kova kuhina, kun kattoon asti ulottuvista pinoista yritetään epätoivon vimmalla kaivaa ne kengät, jotka kyllä pitäisi olla olemassa, mutta missä ¤%&#@  ne ovat?? Jos ne löytyvätkin, ne ovat tietenkin jääneet pieniksi ja niistä on kärjet potkittu sillä tavalla rikki, ettei niitä puoli vuotta sitten ostettuja 60 euron popoja voi myydä edes eteenpäin.
 
Kaiken vaatemylläyksen keskelle onnistuin kehittelemään kuopuksen huoneen uudelleenjärjestelyn. Turhaksi jääneet lelut pitäisi saada myyntiin, järkkäillä valtaisat legomassat jotenkin järkevämmin ja muutenkin raivata tilaa uusille jutuille.
 
Sitten olisi vielä kaikki se muu - pikkulapsivuosien valokuvien lajittelu, keittiön kaappien järjestely, oma tuskaisen sekava vaatekaappi, ynnä muut lukuisat lajitteluprojektit, jotka kuuluvat kategoriaan "pitäisi järjestellä ihan just nyt heti, mutta resurssipulasta johtuen aikataulu venyy n. 10 vuotta eteenpäin".
 
Jos meillä muuten haluaa päästä saunaan, täytyy sieltä lauteilta raivata pois kuusi isoa Ikea-kassillista sekä kaksi jättimäistä jääkiekkokassillista tavaraa. Sinne on varastoitu kaikki ne tarpeelliset kamat, jotka eivät mahdu huushollin kaappeihin eivätkä pihavarastoon. Niiden lisäksi on vielä maalle varastoitua kamaa, koska ne eivät mahdu edes sinne saunaan... Niitä sitten kätevästi ja ekologisesti roudaillaan pitkin maanteitä parisen kertaa vuodessa.
 
Eli ihan pikkainen toive kaikille arkkitehtiopiskelijoille: jos omaatte vähänkään kunnianhimoa, niin asukaa kuukausi-pari lapsiperheessä pahimpaan lajittelu- ja mylläysaikaan. Voisi vaikka saada jotain ideoita siitä, miten harrastavan lapsiperheen kamat saisi mahtumaan edes jotenkin sinne seinien - ja mielellään jopa kaappien - sisäpuolelle. Vaihtoehtona on tietenkin vain rakentaa hieman isompi sauna ;)
 

18 kommenttia

 1. Aaarghhh tuttua ja toinen on lelurumba, mitä tehdä kaikille leluilla, joilla ei enää leikitä. Osa päiväkotiin, osa säilytykseen jälkipolville, osa ei kelpaa kenellekään, syvä ahdistus!

  Zemppiä meille <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tsemppiä todellakin! :) Välillä tuntuu, että tarvittaisiin iso varastohalli, trukki ja varastokirjanpito, että selviäisi tästä kaikesta säilyttämisestä ja lajitteluhommasta!

   Ja vaikka miten yrittäisi karsiakin sitä tavaraa, niin ei vaan auta. Tässä maassa ja näissä keliolosuhteissa kun pitää olla varautunut suunnilleen kaikkeen...

   Mukavaa viikkoa Tiialle <3

   Poista
 2. Hah meillä on ihan samanlainen tilanne saunan kanssa, se on toinen vaatekaappi jotka tosin on vielä ihan sikin sokin. Sikin sokin. Story of my life.

  Fakta on se, että AINA olisi hommaa. Onneksi omaan laiskan perusluonteen ja pystyn ummistamaan silmäni sotkuilta, se auttaa (minua pysymään täysjärkisenä).

  Ihanaa viikkoa ihana <3!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mullakin on (onneksi vai epäonneksi?) mukavuudenhaluinen luonne. Mieluummin tekisin kaikkea muuta kuin siivoilisin ja järjestelisin kotia, huoh... Tää mylläysaika onkin siksi niin ärsyttävää, kun pakko on ne syysvaatteet penkoa esiin ja järkkäillä, vaikka yhtään ei kyseinen homma nappaa. Koitetaan kestää :D

   Ihanaa viikkoa sinnekin! <3

   Poista
 3. Ai että kun heti tulee hirmuinen himo päästä iskemään kynnet tuollaseen puuhaan!! Minusta olis aivan ihanaa järkätä ja raivata kunnon sekavia kaappeja ja kasoja!!! Itellä ei sellasia juurikaan enää ole, mutta en sano tätä leuhkaillakseni vaan täytyy todeta, että lapset on kasvaneet isoksi ja puolet niistä jo kotoakin lähteneet, eli kyllä meilläkin oli aikanaan just tuollainen rumba se kauden vaihtuminen (neljä lasta)... Minusta se show oli aina kivaa, mutta lapset ei kyllä tykänneet, kun piti sovittaa läpi kaikki topat, pipot, hanskat ja kengät, että tiesi mitä pitää hankkia ja mitä siirrellään seuraavalle käyttäjälle.

  Sellasta kuitenkin ajattelin vinkata, että olisko mahdollista kauden lopussa katsoa ainakin rikkinäiset suoraan pois, niin ei sitten esille kaivaessa niitä tarvi enää pyöritellä?

  Ihanaa syksyä ja tsemppiä rumbailuun! ❤

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meilläkään ei muuten lapset yhtään tykkää siitä, kun pitää sovitella läpi kaikki takit ja housut. Kauhea kapina tulee aina siitä touhusta.

   Mustakin olis ihanaa, kun jaksaisin innostua tuosta järkkäilystä. Ehkä hetkittäin se voisikin olla ihan jees, jos sen saisi tehdä rauhassa ja ajan kanssa :) Noita rikkäisiä housuja mä tuppaan jemmailemaan, kun aina ajattelen, että juu, olenpa ekologinen ja pistän reiän päälle vaan korjaustarran. Mutta aika monta kertaa sekin sitten jää tekemättä ja resuhousut päätyvät sitten rymyhousuiksi. Kouluun toki sitten siistimmät vaatteet, mutta sellaisiin riskitouhuihin (kuten rampeille) joutaa vähän kulahtaneemmatkin vaatteet :)

   Ihanaa syksyä sinnekin ja tsemppiä arkeen! <3

   Poista
 4. Vastaukset
  1. Todellakin... Tähänhän voisi melkein järjestää valmennuskursseja jo äitiysneuvolassa :D

   Poista
 5. Kuin minun elämästäni.
  Meilläkin saunominen vaatii raivausoperaation. Joka paikka on pullollaan jotain sorteerattavaa. Lisäksi olen täydellisesti epäonnistunut viime aikoina kierrättämään mitään pois tästä taloudesta. Siinä olisi taas sarkaa selvitettäväksi *huoh*

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täällä myös pitäisi järkätä ihan joku viikonloppu ihan vaan siihen sortteeraamiseen ja ylimääräisten roinien viemiseen kierrätykseen. Iso huoh. Pitänee keksiä jokin kannustin itselleen..?

   Mukavaa viikkoa! <3

   Poista
 6. Tuli elävästi mieleen vuodet rivarissa. Olen sen verran järjestystä kaipaava ihminen, että varsinkin viimeiset vuodet aloin olla todella kypsynyt siihen, ettei tavaroille ollut paikkoja. Ei, vaikka Ikea oli jo olemassa, ja sieltä yhtä ja toista sellaista hankittiin, joilla sai kuutioita tehokkkaammin käyttöön. Tänne muuttaessamme neliöiden määrä kasvoi niin paljon, että meillä oli oikein väljää. No, vanhempani ja veljeni muuttaessaan, ja mummoni kuoltua, toivat kaikenlaista rojua meille (reilua?) ja kaipa sitä on tullut keräiltyä liikaakin kaikenlaista nurkkiin. Nyt onkin totaalinen tyhjennys menossa. Meidän pojilla on neljän vuoden ikäero, ja aluksi säästin isoveljeltä jääneet vaatteet. Suuri virhe! Mahdotonta pysyä selvillä, mitä on, ja mitä ei ole. Muoti ja maku muuttuu tuossa ajassa jo sen verran, ettei yhtään huvittanut enää käyttää niitä isoveljen vanhoja. Nykyään en enää sitä teekään. Molemmat saavat vaatteita kaupasta uutena, ja kirpparilta, jos vastaan tulee sopivia ja kelpaavia.:)

  Tsemppiä tuohon ruljanssiin. JOS nyt rakentaisimme, tuohon eteisen vaatehuone/komeron tilalle tulisi ihan oikean huoneen kokoinen vaatehuone. Meillä kun tuo väki on enemmänkin lähdössä lähivuosina maailmalle, niin muutaman vuoden päästä meillä on oikein väljää täällä. Yleensä siinä vaiheessa aletaan katsella pienempää, joten ikuista todellakin!;D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ikea on kyllä kätevä ja sieltä löytää kaikkea käytännöllistä säilyttämiseen :) Jotenkin nuo asuntojen peruskaapit ei todellakaan riitä normaalin perheen tarpeisiin. Joskus sanoinkin, että meidän kaappitila riittäisi kahdelle aikuiselle tai yhdelle aikuiselle ja yhdelle lapselle. Mutta ei todellakaan 4-henkiselle perheelle. Kuka lie noitakin suunnittelee... Ja kun ei ole edes sellaista tilaa, että itse ostettuja kaappeja saisi laitettua lisää! Argh.

   Meillä on poitsuilla vajaa 2 v ikäeroa ja se on sikäli passeli, että vaatteet on kätevä kierrätää. Varastointiaika ei veny liian pitkäksi ja suunnilleen muistaa mitä on tai ei ole :) Ainut vaan, että kuopus on varmaan katkera, kun niin moni vaate tulee isoveljen vanhana. Joskus ostankin ihan varta vasten pienemmälle jotain uutta kivaa, ettei olisi ihan kierrätetty olo koko aikaa...

   Ihanaista viikkoa Tainalle! <3

   Poista
 7. IHana ja niin totta tuo otsikko. Sitähän se elämä tahtoo olla. Vihaan mielettömän paljon syksyisin ja keväisin kausivaatteiden vaihtoa toisiin kun ilmat vaihtelevat sitä mukaa kun saat toppavaatteet pestyä, kappas heti sataakin lunta ja tulee uudelleen pakkaset ja sitä rataa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo kelien vaihtelu on kyllä raivostuttavaa. Koko ajan saa olla skarppina, että mitä hitsiä sitä lapsille varustaa mukaan. Kesällä oli niin helppoa (viileydestä huolimatta), kun yleensä riitti sisävaatteet tai siihen päälle vaan verkkatakki. Ja jos nuo itse saisivat päättää, niin viilettäisivät kesät talvet samoissa vaatteissa ulkona :D

   Mukavaa viikkoa! <3

   Poista
 8. Uh, kuulostaa tutulta (paitsi saunaamme en ole vuorannut vielä, koska rakastan saunomista niin paljon). Meillä on luultavasti aika kadehdittavat säilytystilat, mutta silti ko rumba on ihan väistämätön. Mut hei, laitetaanko Tuula tilaukseen "aina-lapsen-mukana-kasvavat-vaatteet-kengät-ja-vermeet", mulle ainakin kävisi just sellainen, hih.

  Kaiken keskellä... ihania hetkiä viikkoon <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Todellakin pistäisin tilaukseen lapsen mukana kasvavan vaatevaraston! Mielellään myös sellaisen, joka korjaisi itse itsensä ja ne ärsyttävät polvireiät housuissa :D Lisäksi voisin ottaa itsestään siivoutuvan keittiönpöydän ja tiskipöydän. Mistähän saisi?

   Ihania hetkiä sinnekin Soilille! <3

   Poista
 9. Tuossahan noita sovitettavia, tod.näk. pieniä vaatteita taas odottaa iso kasa. Ja jonnekin nekin pitäisi sukkuloida... Isoista tiloista pienempiin muuttaneena nämä kausivaihtelut ahdistavat tosi paljon. Mutta ehkä ajan kanssa tähän keksin jonkun hyvän systeemin. Sitten neiti onkin jo niin iso, ettei ns. kausivaatteita juuri enää ole.

  Eniten ahdistusta aiheuttaa kuitenkin lapsen lelut ja miehen "romut". He kun ovat sitä tyyppiä, ettei mitään saisi heittää pois. Mitä me tehdään noin sadalla Littlest Pet Shop hahmolla??? Tuskin lapsenlapset niitä niin paljoa tarvitsevat, josko ne enää on suosittuja sitten joskus... Mutta elämä on :) Ja etenkin noin neljän vuodenajan Suomessa.

  Tsemppiä sulle ja kaikille meille muille <3

  VastaaPoista
 10. Tuo on niin totta. Nykyisin rakennetaan suuria huoneita ja korkeita tiloja, mutta ei kunnon säilytystiloja. Ei eteistä eikä vaatehuonetta, kaapeista puhumattakaan. Ja mitä sitä antaisi lapsiperheen äiti isosta lämpimästä ulkovarastosta? Melkein mitä tahansa. Meillä on kaapeissa hirmuinen määrä sellaista tavaraa, jota on säästetty lapsilta; leluja ja kirjoja. Meissä kun on sitä hamsterin vikaa. Nyt ne pitäisi järkevästi ja kauniisti laitella jonnekin säilöön. Jos vaikka joskus on lastenlapsia....

  VastaaPoista

Ilahdun kaikista ystävällisistä viesteistä ja pikku moikkauksista :)

© Oman katon alla
Maira Gall