torstai 22. kesäkuuta 2017

Kiiltokuvista ja todellisuudesta

Eilinen Maaret Kallion blogi oli taas niin hyvä, että saatoin vain nyökytellä. Lukekaa itse, ellette jo ole niin tehneet.
  
Minä kyllä pidän kauneudesta ja esteettisistä kuvista. Olen Instagramin suurkuluttaja ja katselen loputtoman määrän kauniita fiilis- ja lifestylekuvia, luontokuvia, ruokaa, muotia, graafisia kaupunkikuvia... Makuni on kuvien suhteen varsin laaja. En vain voi sille mitään, että viehätyn kuvien maailmasta niin syvästi. Joitain kuvia saatan tuijottaa pitkäänkin. Annan silmän viehättyä kuvan tunnelmasta, yksityiskohdista ja hienosta sommittelusta. Joitain instagraamaajia suorastaan fanitan, sillä heidän kuvissaan on Sitä Jotain - suorastaan maagista ja vangitsevaa syvyyttä.
 
 
Tällä kaikella on se kääntöpuoli, että oma nuhjuinen elämä alkaa helposti näyttää ala-arvoisen epäkelvolta. Oma koti pursuaa kenkiä, jalkapalloja, kiviä, papereita, ryönäpinoja, tiskejä yms., eikä ole ollenkaan niin kuin somen kuvavirrassa näkyvät vimpan päälle kodit. Kyllähän siinä väkisin iskee ajatus, että minä vain en osaa ja ne kaikki muut osaa...
   
Järjellä ajatellen tiedän, että somen kuvavirrassa on myös paljon lavastettua. Ei kukaan (eihän??) lapsiperhe oikeasti asu kliinisen valkoisessa kodissa, jossa joka ikinen legoukkokin on tarkasti aseteltu omille paikoilleen. Eikä kenenkään ruokapöytä oikeasti tursuile kirsikkapiiraita, joiden päälle leijuu loppumaton virta tomusokeria. Tuskin ne pöydällä retkottavat kukatkaan ovat oikeasti juuri niillä sijoillaan - tai sitten jossain on keksitty kukkalaji, joka kukoistaa aina vaan ilman vesipisarankaan koskettamatta niiden varsia.Itsekin kuvaan toisinaan (ainakin omasta mielestäni) kauniita kuvia. Saan siitä mielihyvää, jos onnistun ottamaan otoksen, joka tyydyttää silmääni valoineen, varjoineen, sävyineen ja tunnelmineen. Tiedän kuitenkin, että omienkin kuvieni takana on paljon vaivannäköä, tuskaa ja hikeä. On asettelua ja rajaamista, valotuksen korjausta, yksityiskohtien kanssa nysväämistä. On ajatuksissa pyöriviä huolenpoikasia, elämänkriisejä ja murhetta. On taustalla möyriviä parisuhderiitoja, marmatusta ja nalkutusta. Kun lopputuloksena on kuitenkin suht siloinen ja kaunis kuva, josta on rajattu ulkopuolelle kaikki kaaos, niin kukapa niitä murheita ja sotkuja kuvan takana voisi aistia.
  
Kun seuraavan kerran tekisi mieli ärsyyntyä tai tuntea alemmuudentunnetta täydellisten kuvien äärellä, kannattaa hengittää syvään ja ajatella, että se on vain eräänlaista fantasiaa. Jonkun ajatus siitä, mitä kauneus voi olla. Ja tärkeää sellaisenaan. Omaa elämää ei kuitenkaan tule peilata kiiltokuvia vasten, vaan muistaa, että täydellisimpienkin kuvien takana on kuitenkin se ihan tavallinen elämä.Jotta nyt olisin oikein ristiriitainen, niin tässä postauksessa on juuri sitä siloiteltua ja lavastettua kuvamaailmaa. Mutta kun katsotte kuvia, voitte ajatella, että niitä ottaessa koko muu huusholli oli nurinkurisen sekainen. Minulla päällä jonkinlainen ahdistus ja ärsyynnys. Ja harteilla paljon huolia ja murheita... Mikään ei välttämättä ole siltä miltä näyttää. Nauttikaamme kauneudesta, mutta muistetaan, että sen takana on kuitenkin sitä tavallisuutta, arkisuutta ja normaalia elämää isoine ja pienine rosoineen.
 
Vastapainona kaikelle hehkeydelle vaikkapa tämän postauksen kuvat ;) 
 
Näihin tunnelmiin ja kohti juhannusta! Onko se rosoa vai kiiltokuvaa, sen päättäköön jokainen itse ♥ 

Ps. Edelleenkään en ole saanut ilmoittautumisia skumppasponsoreilta, joten ihan ite ostin.

18 kommenttia

 1. Hah suuret mielet ajattelet samalla tavalla, mäkin mietin että laitan sen Maaret Kaliion jutun tänne...oli sen verran hyvä.

  Ihanaa, että juurikin sinä olet olemassa ja mun kamu <3
  Ihkua jussia, murheet hus pois ja herkut/viiniä/kesästä nauttiminen esiin <3!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Arvasin, että säkin tykkäsit siitä Maaret Kallion kirjoituksesta :) Siinä naisessa yhdistyy ihanalla tavalla järki, tunteet ja empatia. (Vähän kuten meissäkin, eikö? :D )

   Ihanaa juhannusta, aurinkoa, rentoutta ja kuplivaa juomaa! ♥

   Poista
 2. Kukapa ei kauniista kuvista pitäisi, tai kauneudesta ympärillään. Valitettavasti arjessa ja normielämässä ei vaan pysty taipumaan siihen ainaiseen kauneuteen. Tänään on ollut ajatuksissa ja jopa viesteissäkin erään ihanan bloggaajan kanssa ^ puhuttu kauneusihanteista ja niiden vääristymistä ja vaatimuksista yms. Jos kotini hyväksyn keskeneräisenä ja vähän homssuisena vaikka muilla onkin tosi upeita koteja, oman ulkomuotonsa ja tyylittömyytensä hyväksyminen onkin sitten vaikeampaa.

  No mutta nyt ei murehdita mitään, vaan nautitaan keskikesän juhlasta (päikkärit haaveissa)! Pus <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luulen, että sekin on osin illuusiota, että muilla olisi tosi upeita koteja (ainakaan ne eivät ole sitä ilman valtaisaa työmäärää ja jatkuvaa siivoamista). Se on ehkä enemmänkin just sitä somen luomaa illuusiota, koska harvoin sitä laitetaan näkyville niitä realistisia kotikuvia, vaan just niitä puolen päivän siivousurakan jälkeisiä puts plank -kuvia :)

   Sama pätee varmaan ulkomuotoon. Mulle ainakaan et ole tippaakaan tyylitön, vaan päälle päin säteilee ihana ja mielenkiintoinen tyyppi ♥

   Ihanaa uutta viikkoa! :)

   Poista
 3. Ensinnäkin, veit mun juhannuskorttikuvani!;))) Ajatuksissa oli valkosuklaamansikat, kuohuviini ja kukkaset.:) No, saatan silti vielä kuvata ne, tosin kukat on vielä puskassa ja avasin jo kuoharin!:D

  Kannattaa tosiaan muistaa, että kuvat kertovat vain osan tarinasta, sen, minkä kuvaaja haluaa kertoa. Mä en ainakaan muista ottaneeni paineita muiden "täydellisestä elämästä", mutta saatan kyllä ajatella, että kuvani eivät ole riittävän hyviä, ja että tekstini ei miellytä. Sitten muistutan itseäni, että tämä on vain blogi ja harrastus!:D

  Hei, jos saat sen skumppasponsorin, niin vinkkaa mullekin!;D
  Ihanaa juhannusta Tuula!<3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta... mullakin joskus tulee tuo fiilis, että mun kuvat ja tekstit on ihan hanurista ja "kaikilla" muilla on paljon parempia. Mutta hei, kaikkihan on sitä paitsi suhteellista. Yksi tykkää yhdestä ja toinen toisesta. Ja harrastushan tämä vaan on :) Pidetään tää vaan rentona ja kivana juttuna, jonka kautta voi toteuttaa omia visioitaan.

   Joo, kerron heti, jos skumppasponsoreita alkaa tulla ovista ja ikkunoista. (Vaikka uumoilenkin, että omakustanteisuus jatkuu edelleen :D )

   Ihanaa juhannuksenjälkeistä viikkoa! ♥

   Poista
 4. Skumppasponsoria odotellessa...

  Tämä oli Tuula hyvä ja tarpeellinen kirjoitus (samoin kuin tuo Kallion bloggauskin).
  Tykkän itsekin kauniista ja levollisista kuvista (sinulla on todella kumpaakin!) mutta omaa elämääni en halua järjestää ihan niin tyyneksi kuin parhaissa kuvissa.
  Koska se vaatisi liikaa silkkaa järjestelyä arjessa. Liikaa ajankäyttöä asioihin, joihin en halua käyttää aikaa niin paljon. Minusta ainakin tulisi liian pinkeä ja kireä, jos pitäisi jatkuvasti ylläpitää täydellistä järjestystä ja kauneutta ympärillään.

  Ihanat juhannuskuvat - ja aivan erityisen rentouttavaa juhannusta Tuula!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sama juttu täällä - ei riitä mielenkiinto eikä energia/aika siihen, että ylläpitäisi ns. täydellistä kotia. Olkoon sekamelskaa ympärillä, mutta onpahan edes joskus aikaa tarttua kirjaan tai surffailla vaikka blogeissa :)

   Ihanaa viikkoa ja eikös se kesälomakin ala pian häämöttää..? ♥

   Poista
 5. Mutta juuri tuolla yhdellä kuvalla onnistuit ihan tydellisesti ja se meni jakoon instassa <3 Ihan mielettömän onnistunut kuva, juuri sellinen josta itse kirjoitit!!! WAU <3
  Kauniiden kuvien tarkoitushan on juuri tuo...vie sinut hetekeksi pois siitä likapyykkivuoren juurelta, kirkuvien kakaroiden ulottumattomiin..tunnet itsesi prinsessaksi virttyneessä t-paidassa hiukset huutaen pesua ja stailausta..et uskalla katsoa peiliin, kun pelkäät sen särkyvän....
  Juuri näiden sinun kuvien myötä monen päivä saa hieman toivoa paremmasta. Skoolaa skummppaa ja nauti mansikat, olet ne ansainnut ja ihan itse 'tehden' <3
  Lämpöistä Juhannusta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Satu, ihanasti sanottu :)
   Niinhän se on ja mullakin juuri noin, että ne kauniit kuvat häivyttävät hetkeksi sitä arkea pois ympäriltä. Kuvien estetiikka valloittaa ja tuo mielihyvää. (Kun vaan muistaa juuri sen, että useimmiten ne kuvat ovat tietynlaista illuusiota - ainakin mitä tulee sisustukseen ja lifestyle-kuviin, eikä mun tarvitse yrittää juosta niiden perässä.)

   Mukavaa kesäistä viikkoa! ♥ Ehkä se lämpökin vielä tulee...?

   Poista
 6. Kauniita kuvia! Niitä tykkään katsella. Sotkua ja epäjärjestystä katselen täällä kotona ihan riittävästi.
  Mukavaa juhannuksen jatkoa! Paljon kauniita hetkiä viikonloppuusi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kauneus ja kivat kuvat parhaimmillaan inspiroivat ja tuovat mielihyvää. Just varsinkin, kun kotona harvemmin on tiptop-siistiä :)

   Nyt tällä hetkellä nautin siitä, että luonto tarjoaa niin paljon silmänruokaa. Luonnonkukat ovat parhaimmillaan ja vihreys valloittaa. Tykkään!

   Mukavaa viikkoa Minnalle! ♥

   Poista
 7. Ihanat kuvat ja mahtava postaus. Koen niin, että instagram ja taitavat instagrammaajat ovat taiteilijoita ja kuvat on taidetta eli luomuksia. En siten vertaa eteisen kenkäriviä ym. huushollin koirankarvaa niihin, vaan koenkin, että instakuvat saavat olla vähän elämää ylempänä olevia kiiltokuvia. Sama juttu meinaan noiden instakuvien katselemisen kanssa, niistä todella nauttii ja se on aidosti uuden ajan taidetta. Joidenkin tilit ovat aivan häkellyttävän nerokkaita ja kauniita ja sieltä pursuaa itsellekin hyvää oloa ja visuaalista energiaa. <3

  Nautitaan ja kuvaillaan, se on aika kiva harrastus. <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samaa mieltä olen. Parhaimmillaan instagram ja somen kuvamaailma ovat taidetta ja kuvaajan upeita näkemyksiä ja niiden näkemysten hienoja toteutuksia :) Voi vain ihailla sitä kuvien hienoa sommittelua, valoja ja varjoja sekä upeaa balanssia. Sitten on niitä kuvia, jotka liikuttavat sisimmässä jotain isompaakin... Niilläkin on oma tarkoituksensa ja silloin kuva voi olla kuin työväline omien kipukohtien, unelmien tai elämän isojen teemojen työstämiseen. Kuvilla on paljon voimaa (hyvässä ja pahassa).

   Kiitos viisaista sanoista ja jatketaan kuvailua ja kuvien ihailua :)
   Ihanaa viikkoa! ♥

   Poista
 8. Hyvin kirjoitettu! Välillä oma elämä kyllä kieltämättä tuntuu aika sekamelskalta ja siivousta kaipaavalta, mutta toisaalta, elämä on lyhyt! En minä ainakaan jaksa enkä kyllä haluakaan kulkea jatkuvasti rätti kädessä siivoamassa epätoivon vimmalla kotia jossa muutkin elävät. Täytyy muistaa, että elämäntilanteita on kovin monenlaisia, lapseton pariskunta tai yksinelävä on hieman eri tilanteessa kuin me perheelliset ja työssä käyvät tai käymättömät vähän eri tilanteissa jne. Kukin tilanteensa mukaan ja tietty kiinnostuksensa. Minulle riittää (suurimman osan aikaa), että koti on kohtuullisen puhdas, vaikka siisti se ei olekaan, että kaikilla on puhdasta vaatetta ja ruokaa... Kuvia täytyy vaan rajailla sopivassa määrin...

  Minäkin tykkään kauniista kuvista ja katselen niitä mielelläni (kuten vaikkapa näitä sinun kuviasi), mutta jos koko instatili tai blogi on täynnä täydellisyyttä niin täytyy sanoa, että kiinnostukseni katoaa aika äkkiä, jotain realismia on syytä olla mukana, edes ajoittain...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Komppaan sua näissä kuvajutuissa. Mä olen ihan koukussa instagram-kuviin ja harmittaa kun en itse kata kaunista aamiaista tai kahvipöytää. No, kun en jaksa eikä meillä sitä kukaan arvostaisi niin miksi nähdä vaivaa. Juon aamuteen ja katselen samalla toisten kauniita kuvia. Meidän jokaisen elämässä on aina joku roso, eikä se näytä siltä kuin kuvissa. Niihin on vain helppo tehdä kauniita hetkiä.
   Toivon, että juhannuksenne oli mukava ja rauhallinen ja sait nauttia tuota skumppaa ja ihanan näköisiä mansikoita!

   Poista
  2. Anu, oot niin oikeassa tuossa, että eri elämäntilanteillakin on paljon vaikutusta. Kun kotona ei (enää) ole lapsia, on ihan eri lailla aikaa vaikka sille kodin siistinä pitämiselle - ellei sitten silloin(kin) halua keskittää aikaansa johonkin muuhun. Ja prioriteetit on erilaiset muutenkin. Niitäkin tietty on, jotka tykkäävät siivota ja laittaa paikkoja. Minäkin tykkäisin, mutta se touhu ei ole listan kärkipäässä, eikä sille siten jää - eikä tarvitsekaan - niin paljon aikaa.

   Minulla on sama, että jos blogi on pelkkää täydellisyyttä, eikä realismia pilkahda missään muodossa, niin minä menetän mielenkiintoni. Liian siloiteltu ei enää ole mielenkiintoista omaan silmääni, vaikka kaunista olisikin.

   Kivaa viikkoa! ♥

   Poista
  3. Sari, hyvin sanottu tuo "Meidän jokaisen elämässä on aina joku roso, eikä se näytä siltä kuin kuvissa. Niihin on vain helppo tehdä kauniita hetkiä". Noinhan se juuri on :)

   Juhannuksena kyllä sain skumppaa (juurikin tuon kuvissa vilahdelleen) ja tein uuden satsin valkosuklaamansikoita. Se on muuten aivan ihana yhdistelmä, nam! :) Vielä kun mansikat halpenisivat, niin raaskisi ostaa niitä ilman kauhun henkäyksiä :D

   Mukavaa viikkoa Sarille! ♥

   Poista

Ilahdun kaikista ystävällisistä viesteistä ja pikku moikkauksista :)

© Oman katon alla
Maira Gall