tiistai 28. maaliskuuta 2017

Itsepuolustuskurssilla

Viime perjantaina olin kuin puhkikulutettu rätti. Mieluiten olisin vain lösähtänyt sohvalle, mutta olin jo viikkoja etukäteen ilmoittautunut naisten uhkatilanne- ja itsepuolustuskurssille. Yhtään ei olisi huvittanut lähteä ja kaverin kanssa maristiin koko matka, että blääh, me halutaan kotiin ja lasi viiniä... :D  Mutta hitsit, kyllä kannatti mennä! Heti kurssin alkumetreiltä energiat nousivat ihan kummasti, kun kouluttaja oli asiansa osaava, innostava ja mutkaton mies. Alkulämmittelyiden jälkeen ei harmittanut enää yhtään, vaan odotin edessä olevia tunteja innolla. 
 
Joku on verrannut itsepuolustustaitoa ensiapukoulutukseen. Se on tärkeä perustaito, jota ei toivo joutuvansa käyttämään. Mutta jos joskus eteen tulee ikävä tilanne, on parempi osata ne perustaidot ja puolustautua kuin olla avuton uhri. Itseään ja toista ihmistä on lupa puolustaa hätävarjelun nimissä, ja on myös hyvä tietää mitä noihin oikeuksiin kuuluu ja mitä ei.
  
Mitä tuo kurssi sitten sisälsi? Lähinnä naiselle tärkeimpiä itsepuolustustaitoja, kuten irrottautumisia erilaisista otteista sekä tietoa ennakoinnista ja hätävarjeluoikeuksista. Teimme paljon pariharjoituksia, joissa vuorotellen kumpikin sai puolustautua.

Kuva Googlen kuvahausta.

Jos nyt miinuspuolia pitää hakea, niin on tietenkin eri asia harjoitella turvallisesti oman kokoisensa naisen kanssa kuin kohdata pimeällä kujalla itseään isokokoisempi ja uhkaavasti käyttäytyvä pelottava tyyppi. Kurssilla osa naisista oli niin hentoisia, etteivät oikein osanneet ottaa tarpeeksi tiukasti kiinni ja päästivät irti melkein kuin kohteliaisuuttaan, vaikka olisi pitänyt paremminkin roikkua kiinni kaikin voimin, jotta harjoitus olisi antanut paremman hyödyn.
  
Kun treenasin samoja liikkeitä kotona miehen kanssa, oli meininki ihan eri ja totesin, että harjoittelua todellakin tarvitaan. Sillä jos oikeasti joutuu tilanteeseen, jossa itseäni pidempi ja voimakkaampi mies käy päälle, niin ei se irrottautuminen ole samaa lastenleikkiä kuin kurssilla. Toisaalta jos osaa edes jotain, niin mahdollinen päällekäyjä voi yllättyä, kun alistuvan ja heikon naisihmisen sijaan saakin vastaansa kipakoin iskuin ja potkuin puolustautuvan määrätietoisen naisen...
   
Yhden illan kurssi on melko pieni kurkistus itsepuolustuksen maailmaan, mutta ehdottomasti tarpeellinen ja hyvä katsaus. 39 euron hinnalla sai täyden vastineen illalle ja se on pieni raha siitä, että tarvittaessa osaa mahdollisesti puolustaa omaa tai toisen koskemattomuutta. Joten jos joskus on mahdollisuus osallistua tuollaiseen koulutukseen, niin suosittelen lämpimästi!
  
Kurssista leimahti myös pienoinen polte, että josko vielä joskus olisi mahdollista palata muinaisen harrastukseni potkunyrkkeilyn pariin. Siitä vaan ei pääse mihinkään, että vaikka olen pieni ja kiltti ja kenties päällepäin pehmoisen oloinen nainen, niin pidän fyysisistä haasteista ja vähän ronskimmastakin tavasta liikkua  :) 
 
Osaisitko sinä puolustautua uhkaavassa tilanteessa tai oletko joskus ollut sellaisessa?
  

12 kommenttia

 1. Sohvaperunana mä hyvin todennäköisesti en koskaan löytäisi itseäni ko. kurssilta, mutta voin vain kuvitella kokemus on ollut virkistävä ja voimaannuttava.

  Ihanaa, että jaksoit/menit/elit!

  Valloittavaa loppuviikkoa, muru!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli kyllä kiva ja virkistävä kokemus, joten kannatti ehdottomasti mennä :) Vaikka sen jälkeen olinkin kyllä reporankana siellä sohvanpohjalla :D

   Valoisaa viikkoa, muru! ♥

   Poista
 2. Toi OLIS mielenkiintoista, jos saisi itsensä paikalle ;)
  Hienoa että menit!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli kyllä todella mielenkiintoista ja hyödyllistä. Noita kursseja järkätään vähän siellä sun täällä ympäri Suomea, joten jos tulee johonkin lähistölle, niin kantsii ihmeessä mennä :)

   Muiskuja ja iloa! ♥

   Poista
 3. En tiedä miten puolustautuisin, kirkumalla ja potkimalla ehkä :) Onneksi olen säästynyt hyökkäyksiltä tähän saakka.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin olen onneksi säästynyt kaikenlaiselta ikävältä, ja toivottavasti ei koskaan tulekaan sellaista tilannetta, että pitäisi puolustautua. Minäkin varmaan kiljuisin ja potkisin/löisin (haaroihin tai kasvoihin).

   Valoisaa ja kivaa viikkoa! ♥

   Poista
 4. Mahtavaa että menit. Aikoinani harrastin vajaa 10 vuotta itsepuolustusta saaden lopulta mustan vyön josta edelleen olen hämmästyneen ylpeä. Kuten sanoit niin itsepuolustus on yhtä tärkeä taito kuin ensiaputaito. Senkin voin sanoa sillä olen vetänyt noin viisi vuotta henkilökunnallemme elvytyskoulutusta, ja jopa sairaalan henkilökunta osaa yllättävän huonosti elvyttää ja ihan siitä syystä että harva pääsee harjoittelemaan tarpeeksi usein. Tästä olen miettinyt usein postausta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minua melkein hävettää, mutta en ole koskaan käynyt ensiapukurssia. Se varmaan olisi siis seuraava kurssin aihe. Olen monta kertaa miettinyt, että olisi kamalaa joutua vaikkapa onnettomuuspaikalle, eikä osaisi tarpeen tullen elvyttää :/

   Tuo musta vyö on kyllä todella hieno juttu. Vau ja tosi cool - ihailen! :) ♥

   Poista
 5. Taatusti hyödyllinen kurssi. Itse olen saanut lähinnä sanallista opastusta joskus koulutuspäivien yhteydessä, mutta kokeillut en ole koskaan. Muistan kun siellä kurssilla kerrottiin naisesta, joka oli sanonut, että häntä ei voida raiskata kun hän huutaa niin kovaa. No, tositilanteessa hän jähmettyi niin, ettei saanut ulos minkäänlaista ääntä. Eli ei aina voi tietää miten lopulta käyttäytyy ja muistaako tositilanteessa mitään oppeja. Täytyy vain toivoa, ettei joudu ko. tilanteeseen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuolla kurssillakin tuli esiin just tuo, että ei voi tietää miten reagoi tositilanteessa, jos sellaista ei ole koskaan ollut. Mulla on entisten työpaikkojen aikana ollut vain sellaisia suusanallisia uhtatilanteita (=mut on haukuttu asiakkaan toimesta todella pahasti). Mutta sitä en tiedä miten sitten fyysisen uhan kanssa toimisin. Että menisinkö paniikkiin vai saisinko läväytettyä sen iskun sinne minne pitääkin... Toivottavasti ei tarvitse koskaan selvittääkään sitä asiaa :)

   Iloa viikkoon! ♥

   Poista
 6. Varmasti hyödyllinen kurssi, vaikka olisikin ollut vain pintaraapaisu. Jotenkin vain ei tule hankkiuduttua tuollaisille kursseille, kuten ei ensiapukoulutukseenkaan. Kyllähän sitä pimeällä koiraa ulkoiluttaessa on vuosien saatossa ehtinyt miettiä vaikka mitä kauhukuvia, mutta onneksi koskaan en ole joutunut tositilanteeseen...

  Aurinkoa päivääsi <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli kyllä mukava ja hyödyllinen kurssi :) Voitti tällä kertaa kotisohvan ja viinilasillisen (vaikka luulinkin tarvitsevani enemmän juuri niitä :D )
   Mullakin varmaan tulisi mietittyä kaikenlaista, jos pimeällä ulkoiluttaisi koiraa. Onneksi niitä kauhutilanteita tosielämässä tulee kuitenkin vain aniharvalle.

   Aurinkoa ja iloa sinne! ♥

   Poista

Ilahdun kaikista ystävällisistä viesteistä ja pikku moikkauksista :)

© Oman katon alla
Maira Gall