torstai 1. joulukuuta 2016

Innostus / Bullet journal!

Eilen törmäsin johonkin kutkuttavaan! Kalenterin, muistiinpanot sekä arjen sälän yhdistävä Bullet Journal on minulle uudenlainen tapa hallita muistettavia asioita. Kun olin lukenut Nyt-lehden artikkelin asiasta, olin vakuuttunut siitä, että tämän on pakko olla mun juttuni!

Koko homman ydin on vihko, siihen laadittavat erilaiset "moduulit", kuukausille ja viikoille päivätyt sivut sekä hakemisto. Muistioon voi merkitä tulemiset ja menemiset, listat, muistamiset, projektit, ajatukset ja inspiraatiojutut - mitä vain! Parhaiten pääsette jyvälle lukemalla artikkelin, klik.

Ensimmäinen ajatukseni oli: Miksen ole itse tätä keksinyt aiemmin? Ja toinen: Pakko käydä ostamassa vihko ja äkkiä! Illalla reippailin kävelylenkin markettiin, valkkasin vihkon ja pari uutta huopakynää. Ja inspiraatiosiiderin, krhm. Sitten kotiin ja pistämään asioita ruotuun.

Homman voisi tehdä tosi taiteellisesti tai hyvin askeettisesti tai jotain siltä väliltä. Minä olen jotain siltä väliltä, kallistuen enemmän askeettisuuden puoleen. En lähde koristelemaan enkä rönsyilemään liikaa, koska kalenteri ei saa viedä aikaa, vaan sen tulee paremminkin auttaa minua vapauttamaan aikaa ja ajatusenergiaa.

Tähän asti olen (epä)hallinnut arkeani kalenterin, kännykkämuistiinpanojen, listojen (kauppaostokset, kirjalistat, to do -listat yms.), epämääräisten post it -lappujen ja sekalaisen sälän avulla. Kaikki iloisesti sekaisin ja ihan eri paikoissa. Nyt kokeilenkin, saanko bullet journalin avulla kaikki oleelliset asiat järkevästi yksiin kansiin.

Vihkoksi valikoitui n. A5-kokoinen kovakantinen vihko. Isompi olisi kätevämpi muistiinpanojen kannalta, mutta pienempi koko on käytännöllinen olkalaukussa. En jaksa alkaa raahata mukanani mitään ylisuurta elämänhallintaprojektia...


Ensimmäiset sivut pyhitetään hakemistolle, jotta asiat löytyvät sitä kautta helpommin.


Seuraaville sivuille tehdään ½-vuotis-, kuukausi- ja päivä/viikkokohtaiset osiot. Lisäksi tulee erilaisia itselle tarpeellisia listauksia. Alla joulukuun yleiskatsausta, johon voi merkitä isot linjat. Sen alta alkaa joulukuun muistilista tehtävistä asioista, joka jatkuu seuraavalle sivulle.


Päiväkohtaisiin merkintöihin voi taas laittaa yksityiskohtaisempia asioita ja listauksia. Itse halusin kokonaisen kalenteriviikon aina yhdelle aukeamalle, koska se tuntuu selkeimmältä. Jotkut tekevät puoli sivua per päivä, mutta silloin viikot eivät mahdu yhdelle aukeamalle kerralla silmäiltäväksi.

Eri tyyppiset asiat kannattaa selkeyden vuoksi merkitä omilla symboleillaan. Esim. tehtävät asiat olen merkinnyt pienellä neliöllä. Kun homma on tehty, voi neliön ruksata tai värittää mustaksi. Tapaamiset yms. olen merkinnyt kolmiolla, muistettavat asiat pisteellä, lasten asiat kahdella pisteellä jne.


Kokonaan omat sivunsa ovat saaneet mm. jouluruuat, haaveita vuodelle 2017, tarpeelliset hankittavat asiat ja lista arkiruuista. Lisäksi voisi olla erilaisia idealistoja: ravintolat ja kahvilat, blogipostausideoita, kirjalistoja jne.

Alkuinnostuksen hekumassa en vielä osaa sanoa, tuleeko tämä sanottavasti vaikuttamaan arjen kaaoksen hallintaan millään lailla. Raportoin asiasta sitten, kun olen saanut hieman enemmän tuntumaa ;)  Voi hyvin olla, että palaan vanhaan systeemiin, tai sitten tykästyn pysyvästi tähän bullet journaliin. Aika näyttää.

Lisää (ja lennokkaampia kuvia ja ideoita) löytyy mm. Pinterestistä ja Instagramista hakusanoilla #bulletjournal.

14 kommenttia

 1. Ihana idea ja varmasti toimiessaan suorastaan nerokas!!

  Mä taidan olla niin blondi, etten ihan nyt päässyt kärryille MITEN toi toimii, tuntuu kauhean monimutkaiselta :D

  Auta mua, sinä fiksu ja epäblondi :D!!

  Ihanaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hih, tuosta Nytin jutusta se idea selviää aika hyvin :) Ja ei siinä ole sen kummempaa kuin että sinne voi listata ja kirjoittaa muistiin mitä ikinä itse kokeekaan tarpeelliseksi. Tehdyt ja tekemättömät asiat näkee suht selvästi, eikä enää tarvitse erillisiä lippulappusia :)

   Ihanuutta sinne! ♥

   Poista
 2. pullettijournaali on aika hauska.
  Mun journaalini on kyllä taas vaihteeksi vähän vaiheessa; se on tämä kaamos, joka heijastuu kaaoksena.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, hauskalta vaikuttaa :) Mä en edelleenkään tajua miksen ole tätä aiemmin itse keksinyt?! :D

   Kivaa viikonloppua! ♥

   Poista
 3. VAikuttaa hauskalta, mutta oikeasti en kyllä yhtään tajua, mikä tossa on helppoa ja sujuvuutta parantavaa. Mäkin olen blondi :D
  Musta se vaikuttaa kalenterifriikkien taivaalta. Ihmisillejotka tykkää väkertää ja joilla on siihen aikaa.
  Mutta kivan näkösitä.

  Etenkin se, et sun piti muistuttaa itseäsi käymään Alkossa :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luulisin, että sujuvuutta parantaa just se, että saa samaan paikkaan kaikki ne asiat, jotka aiemmin on olleet erinäisillä lippulappusilla (kotona, autossa, töissä, jääkaapin ovessa, laukunpohjalla jne...) Ja tota voi muokata omien tarpeiden mukaan toisin kuin valmista kalenteria. Väkertämiseen mulla ei oo aikaa eikä intoa, mutta toi pitää asiat yksissä kansissa kätsysti. Vähän kuin oman elämäni projektikirja :D

   Tällä hetkellä mulla on muistilistoja esim. joulujuttuihin, arkiruuista, normaalit kalenterimerkinnät, tehtävät asiat jne... Aiemmin ne on seilanneet erillisillä lappusilla tai vaan mun muistin varassa, joka on varsin hatara nykyään.

   Alkossa pitää ehdottomasti ihmisen muistuttaa itseään käymään - senhän voisi vaikka vahingossa unohtaa ja kyllä olisi päivä pilalla :D

   Kivaa viikonloppua! ♥

   Poista
 4. Vastaukset
  1. Niin minustakin :) Jos vaikka saisi yksiin kansiin kaikki listat ja muistettavat asiat.

   Kivaa sunnuntaita Sarille <3

   Poista
 5. Mäkin luin sitä Nytin artikkelia innoissani. Olen käyttänyt elokuusta asti omaa Miracle Morning kirjaani, jossa on omia muistiinpanoja ja tavoiteasioita. Lisäsin kirjaani matkan varrella YOU appsin hienoja ideoita ja nyt kun luin tämän artikkelin niin tajusin, miten monipuolisesti tällaista muistikirjaa voikaan käyttää.

  Oma kirjani on liian iso kannettavaksi mukana, mutta sen alkuperäinen tarkoitus olikin palvella muita asioita. Kun kirja täyttyy, niin taidan itsekin miettiä A5 koon muistikirjaa.

  Ne linkit mitä Nytin jutussa oli mukana oli aika koukuttavia. Toiset ovat tehneet todella kauniita kirjoja, mutta tuskin itse jaksaisin tehdä niin kaunista jälkeä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kivan kuuloinen tuo sun muistikirja. Mutta se on kyllä totta, että A4-kokoinen on hankala pitää mukana :)

   Mukavaa sunnuntai-iltaa <3

   Poista
 6. Tuota... eikös kalenteri ole jo keksitty? Mites tää nyt poikkeaa siitä että hankkii itselleen kalenterin jossa on päiväkohtaisesti tilaa kirjoituksille ja muistiinpanoille, ja lopussa tyhjiä sivuja kaikille muille jutuille? Oleellisinta lienee että muistaa ja löytää aikaa kirjoittaa ne muistettavat asiat sinne kalenteriin. En ihan päässyt tähän kiinni, miksi pitäisi kuluttaa omaa (vähää?) aikaansa vielä kalenterin askartelemiseenkin...?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei tuo Bullet journal varmaan olekaan kaikkien juttu ja silloin se perinteinen kalenteri on hyvä. Mulla vaan oli tarve saada mahtumaan noihin kansiin enemmän asioita kuin kalenteriin mahtuisi. Yhdelle sopii yksi juttu, ja toiselle toisenlainen ratkaisu :)

   Mukavaa sunnuntaita <3

   Poista
  2. Ei tuo Bullet journal varmaan olekaan kaikkien juttu ja silloin se perinteinen kalenteri on hyvä. Mulla vaan oli tarve saada mahtumaan noihin kansiin enemmän asioita kuin kalenteriin mahtuisi. Yhdelle sopii yksi juttu, ja toiselle toisenlainen ratkaisu :)

   Mukavaa sunnuntaita <3

   Poista
 7. Ny täytyy kyllä munkin tunnustaa, ettei ehkä ihan ensi lukemalta auennut mulle tuo, piilevää blondiutta siis täälläkin, huomaan... mutta täytyy lukea uudelleen, kuullostaa nimittäin aika hyvältä se osuus, jonka ymmärsin😂

  VastaaPoista

Ilahdun kaikista ystävällisistä viesteistä ja pikku moikkauksista :)

© Oman katon alla
Maira Gall