keskiviikko 17. helmikuuta 2016

Miten valivali-päivästä tuli plus-merkkinen?

Tämä päivä alkoi samoin kuin niin monet muutkin. Tuntui, että rahjustan väsyneenä olentona läpi harmaiden arkipäivien, ja että Elämä on jossain muualla. Myönnän, että velloin jälleen syvällä itsesäälissä. Sitäkin ajattelin, että ehkä se elämä tulee sitten, kun lapset ovat isompia, jolloin ehkä voin miettiä mitä muuta haluaisin elämältäni kuin työtä, ruuanlaittoa, pyykinpesua, wilma-viestejä ja sadan arjen langan käsissäpitelyä (iso huokaus).

Töissä turvauduin buranaan (särkypää) ja suklaakekseihin. Huokailin ja murehdin ratkaisemattomia asioita ja tunsin itseni jälleen kovin riittämättömäksi kaiken suhteen.

Sitäkin ehdin miettiä, että postaisinko tästä eteenpäin vain erilaisia listoja. Plussia ja miinuksia, päivän asioita, ruokalistoja, kauppalistoja ja havaintoja säätilanteesta. Jotenkin aivot eivät ole siinä moodissa, että niistä pursuaisi mitään kovin luovaa, saati suuria oivalluksia. Kaiken kaikkiaan olen tuntenut eläväni kuin Päiväni murmelina -leffassa. Aina sama päivä, eikä mikään muutu.

Sitten PLIM - sähköposti asiakkalta, jonka ongelmaa selvittelin aamupäivällä... Pohjustan asiaa sen verran, että kulutan kohtuullisen paljon työaikaani laatiakseni ja ylläpitääkseni kaikenlaisia ohjeistuksia. Melko usein tuntuu, että kukaan ei lue niitä. Olen yrittänyt olla selkokielinen ja kirjoittaa mahdollisimman kattavia, mutta silti helposti ymmärrettäviä ohjeita. Olen kuluttanut aikaa pilkunviilaamiseen ja lauserakenteisiin. Se on kuulkaa hassua - tehdä jotain omasta mielestään tärkeää tietämättä kuitenkaan onko siitä kenellekään mitään hyötyä!

Ja sitten tämä yksi pelastava enkeli kehui ko. ohjeistuksia. Että ne ovat kerrassaan mainiot ja niiden ansiosta hän selviää työssään ongelmitta. Että yhtään ei tarvitse epäröidä, koska tietää saavansa ohjeista kaiken tarvitsemansa. Tulin niin iloiseksi, että printtasin sähköpostin ja teippasin seinälle! :)  Ainakin pienellä palasella tekemästäni työstä on merkitystä, ainakin jollekin!


Kehuminen ja kannustaminen ovat ehdottoman tärkeitä asioita. Yritän itse muistaa kehua ja tsempata ihmisiä aina kun suinkin mahdollista. Joskus kehun kaupan kassaa siitä, että hän jaksaa aina olla niin iloinen, ja että hänen kassallaan on mukava asioida. Jos jonkun asiakkaan kanssa on erityisen mukava kommunikoida, niin kehun ja kiitän siitä. Kavereitani yritän kannustaa ja tsempata eteenpäin. Joskus tekisi mieli sanoa ihan tuntemattomille ihmisille kadulla, että hyvin sä vedät, ja kuule kyllä sulla on merkitystä!

Me kaikki tarvitsemme joskus muistutuksia siitä, että olemme oikealla paikalla ja teemme oikeita asioita. Kehuilla ja positiivisella palautteella on suuri merkitys - ja joskus se voi palauttaa jonkun uskon omiin tekemisiinsä :)

Ketä sinä olet kehunut tai tsempannut viime aikoina? Tai tuleeko mieleen joku erityinen, jolle voisit antaa mukavaa palautetta? 

  

15 kommenttia

 1. Hyvä sinä!! Kehut oikeasti piristää TODELLA paljon, siksi ne pitää pistää eteenpäin....

  Olisi ihanaa, että voisi oikeasti itsessään nähdä sen saman ihmisen, jonka muu maailma sinussa näkee. Me ollaan kaikki omalla tavallamme taitavia, ihmeellisiä, upeita ja rakastettavia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin, sanopa muuta. Kunpa osaisi nähdä itsensä esim. ystävien silmin. Luulenpa, että se näky olisi ihan erilainen kuin oma mielikuva itsestään :) Paljon valoisampi ja armollisempi.

   Ja kehut ja hyvä palaute tosiaan on ensiarvoisen tärkeää!
   Puss ja valoa! <3

   Poista
 2. Oi, miten hyvä kirjoitus! Olen asiasta kanssasi niin samaa mieltä. On tärkeää tietää, että jossakin on joku arvostaa työpanostani, se auttaa jaksamaan.

  Pitäisi varmaan ottaa sellainen positiivisen palautteen jakso. Olen viimeaikoina ollut aika huono antamaan sitä, olen ollut se tsempattava osapuolis vaan. Pitää muistaa kiittää omia työkavereitani, että he ovat jaksaneet tsempata minua eteenpäin.

  Olen sitä välillä itsekseni hymyillyt sisäänpäin, kuinka kaksi vanhempaa herrasmiestä jaksavat tsempata minua jatkuvasti. Vedän uuden toimintatavan suunnitteluhanketta ja se on sellaista yksi askel eteen ja kaksi taakse päin hommaa, joka on välillä hitaan etenemisen takia vähän turhauttavaa. Joskus voi mennä kokonainen palaveri vaan siihen, että yritän valaa uskoa, että muutos kerrallaan voimme päästä uuteen malliin ja yritän päästä jokaisesta valituksen- ja pelonaiheesta eteenpäin ja hups 90min hujahti ilman että päästiin asiassa eteenpäin. Nämä kaksi herraa ovat oikein tsemppauksen mestareita: "Hyvin meni", ja he jaksavat aina muistuttaa, että jokainen syrjäänsiirretty huolenaihe vie meitä eteenpäin tehtävässä. Jossain vaiheessa yritän pistää kaiken saamani tsemppauksen eteenpäin.

  Mukavaa päivää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onpa ihanat herrasmiehet sun työpaikalla! Tuollainen tsemppaaminen ja uskon valaminen on todella tärkeää.

   Uusien toimintatapojen sisäänajaminen on takuulla haastavaa, kun me ihmiset tuppaamme takertumaan aina vanhaan, tuttuun ja turvalliseen. Mutta yksi askel kerrallaan eteenpäin, ja jossain vaiheessa huomaatkin olevasi maalissa! Tsemppiä! <3

   Poista
 3. Positiivinen palaute ON tärkeää! (itse leijuin ainakin kaksi päivää pitämäni koulutuksen palautteen jälkimainingeissa - tykkään kouluttamisesta ja tekisin sitä mielelläni paljon paljon enemmän, siksi siitä saatu positiivinen palaute on sitäkin arvokkaampaa)

  Henk.koht. arvostan maasta taivaaseen sellaisia ohjeita, jotka todella johtavat toivottuun lopputulokseen, ja Tuula - uskon että olet osannut tehdä hyvät sellaiset!

  Itse yritän antaa positiivista palautetta aina kun aihetta on, aivan erityisesti kaupoissa myyjille. Viimeksi kehuin blingelis-blongelis halpatuontivaateketjun asialleen omistautuneen nuoren naismyyjän. Olisin ostanut häneltä ihan mitä vain.

  Omassa työssäni yllätyn aina yhtä paljon, kuinka iloisia ja otettuja ihmiset ovat heille annettavasta positiivisesta palautteesta.

  Meille kaikille on tärkeää olla näkyviä.

  Ihanaa päivää <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ihanasta kommentista :)
   Oletko muuten aina tykännyt kouluttamisesta, vai onko se tykkääminen tullut ajan kanssa? Painiskelen itse sen ongelman kanssa, että jännitän hirveästi esillä olemista (esim. juuri koulutustilanteissa) ja sen takia en oikein osaa nauttia siitä...

   Niin viisaasti sanottu tuo, että meille kaikille on tärkeää olla näkyviä. Totta <3

   Ihanaa viikonloppua!

   Poista
 4. On tullut kehuttua miestä, lapsia ja ystäviä. Mutta itseäni olen mollinut. Mutta miten yksi kaksi kaunista sanaa saakin kukkimaan ja ne muistaa aina. <3 Täältä pesee ilosanomaa tännekin, olet loistava kirjoittamaan, blogisi on viisas ja aito. Täällä on ihanaa käydä. <3

  Muiskuja!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos, olipa ihanat kehut!! <3 Tulin niin hyvälle mielelle.

   Muiskut sinnekin ja terkut ihanaan blogiisi - joka myös on ihanan aito ja lämpöinen :)

   Poista
 5. Kannustavalla ja myönteisellä palautteella kyllä saisi parannettua tämän maailman. <3

  Itse jos kehun, teen sen aina aidosti ja täydellä sydämellä. Aika harvoin saan itse mitään kehuja (en juuri koskaan), paitsi lapset joskus kehuvat ja onnistuvat sitten liikuttamaan minut. <3 Lapsia pyrin kehumaan joka päivä, ja joissain erityistilanteissa erityisiä ihmisiä myöskin. <3

  No nyt tullee sinulle kehuja vuorostaan: Olet ihana ja olet niin aito ihminen! <3 Blogisi on helmi! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos, sinä ihana! <3
   Ja kehuja myös sinulle: olet aito, syvällinen, ihanan herkkä ja valovoimainen! :)
   Hyvää viikkoa!

   Poista
 6. Olen samaa mieltä kehumisen tärkeydestä ja kehujen saamisen tärkeydestä. Mä yritän aina kehua omia lapsia (vaikka jo aikuisia ovatkin), että saavat itseluottamusta ja pärjäävät kovassa maailmassa. On hienoa, että myös esikoinen on alkanut antaa kiitosta vanhemmilleen.
  Hyvät ohjeistukset ovat muuten äärimmäisen tärkeitä, vaikka niinhän se on, että harva niitä lukee. Kun asiasta sitten mainitsee, niin ai niin joo, sieltähän se löytyisi.
  Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä on niin totta, että aikuisiakin lapsia on hyvä kehua. Ja selvästi ovat ottaneet mallia, kun esikoinen kehuu myös teitä vanhempia <3
   Hyvää uutta viikkoa!

   Poista
 7. Kiitos muistutuksesta! Niin totta, että tärkeää kiittäminen ja kehuminen. Lämmittää mieltä tosi paljon. Omassa mielessä sitä kehuu monia päivän mittaan, mutta voisi sen ääneenkin sanoa! Useammin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuli mieleen pätkä jostain kirjasta vai mistä lienee: "Eräs mies rakasti vaimoaan niin paljon, että melkein sanoi sen ääneen". :D

   Ja sama täällä, että mielessäni(kin) kehun paljon ihmisiä ja ihailen heidän fiksuuttaan, asennettaan tai milloin mitäkin. Voisi sen vielä useamminkin sanoa ääneen :)

   Valoisaa talviviikkoa!

   Poista
 8. Nyt kehun sinua <3. Olet todella hyvä kirjoittamaan tunnoista, joita moni tuntee, mutta ei osaa noin hyvin nimetä. Löydän täältä usein itseni. Niin nytkin, tästä kirjoituksesta. :)

  VastaaPoista

Ilahdun kaikista ystävällisistä viesteistä ja pikku moikkauksista :)

© Oman katon alla
Maira Gall