tiistai 19. toukokuuta 2015

Jokaisella on merkitystä

Meillä jokaisella on hetkiä, kun mietimme onko juuri minulla merkitystä, tarvitseeko kukaan minua, olenko merkittävä. Huomaisiko kukaan, jos yhtäkkiä häviäisin kuin tuhka tuuleen? Annanko läheisilleni jotain tärkeää ja merkittävää, vai olenko turha? 

Sitä tuppaa ajattelemaan, että tietenkin jokaisella on merkitystä, eikä sitä pitäisi mitenkään edes kyseenalaistaa. Mutta asia ei ole niin yksioikoinen ja suoraviivaisen helppo. Ympärillämme on paljon heitä, jotka tuntevat olevansa syrjässä, yksinäisiä, turhia. Heitä, joilla ei ole riittävästi kosketusta muihin ihmisiin ja jotka kokevat olevansa näkymättömiä. Heitä, jotka juovat päiväkahvinsa aina yksin, ja joilla ei ole läheistä, jolle kertoa huoliaan, riemujaan tai vaikkapa havaintojaan siitä miten koivunlehdet ovat kauneimmillaan juuri nyt. Heitä, joilla ei mielestään ole erityistä osaamista tai merkitystä.

Siksi tämä kirjoitus liikutti minua. Se kertoo siitä miten ihminen, joka ei koe itseään mitenkään erityiseksi, voi nousta muille hyvinkin merkitykselliseksi arjen ilahduttajaksi. Siitä miten jokainen meistä voi löytää väylän ilahduttaa muita ja saada merkitystä. Toivoisin, että jokaisessa kaupassa, virastossa ja terveyskeskuksessa voisi olla ihmisiä, joilla olisi aikaa jutella vaikkapa muutama sana yksinäisille. Rohkaista, hymyillä tai taputtaa olkapäälle. Tai jakaa lappusia ja sanoja, joista saa iloa ja hyvää mieltä.

Ruokakaupassa, jossa käyn, työskentelee nuorimies. Ehkä vähän erilainen kuin useimmat meistä, mutta aina yhtä ystävällinen ja huomaavainen. Joka ikinen kerta hän tervehtii, mitä muut työntekijät välttämättä eivät tee. Hän juttelee päivän säästä tai siitä mitä kautta hän on pyöräillyt töihin. Hän kertoo banaanien ja omenoiden vaakanumeron ennen kuin ehdin itse tarkistaa sen hintakyltistä. Aina hän toivottaa turvallista matkaa ja hyvää työpäivää. Ja joka kerta tulee yhtä hyvä mieli. Hänellä todella on merkitystä.

Hän oli aina ajatellut, ettei osaisi tehdä mitään erityistä, koska hänhän oli vain ostosten pakkaaja. Eräänä päivänä hän osallistui tilaisuuteen, jossa puhuja sanoi, että jokainen kohtaaminen toisen ihmisen kanssa on mahdollisuus luoda muistikuvia ja siunata toisen elämää.
Joni sai tästä ajatuksen, ja alkoi joka ilta töiden jälkeen etsiä seuraavalle päivälle ”päivän ajatuksen”. [...] sitten Joni tulosti 50 sivua. Sitten hän otti sakset ja leikkasi huolellisesti 300 lappua ja allekirjoitti ne kaikki.
Lappusten pino oli Jonin vieressä aina kun hän teki töitä ja pakkasi ihmisten ostoksia. Kassin pakattuaan hän laittoi lappusen kassiin päällimmäiseksi. Sitten hän katsoi ihmistä suoraan silmiin ja sanoi: ”Olen pannut hienon lauseen kassiinne. Toivon, että teille tulee tänään sen avulla hieno päivä. Kiitos, kun tulitte tänne.”
Kuukautta myöhemmin jono Jonin kassalle oli kolme kertaa pidempi kuin muille kassoille, jono ylettyi pakastealtaille saakka. [...] Eräs nainen sanoi myymäläpäällikölle: ”Aikaisemmin kävin täällä kerran viikossa, nyt käyn aina ohi kulkiessani, kun haluan saada Jonin päivän ajatuksen. Joni tekee enemmän kuin vain täyttää kasseja ruokaostoksilla, hän antaa toivoa ihmisten elämään.”
[...] Meillä on tarve tulla nähdyiksi ja rakastetuiksi sellaisina kuin olemme. Me janoamme rohkaisevia sanoja, kiitosta ja hyväksyntää.  [...]
Toisen ilahduttaminen ei vaadi paljoa, sen ei tarvitse olla monimutkaista tai kallista. Se voi olla hymy, rohkaiseva sana, tai pieni jaettu hetki. Se voi olla tuntemattomalle tarjottu kupillinen kahvia, tai kolikko auton punaisella olevaan parkkimittariin. 
Tommi Koivu
Kirjoittaja on Härmän Kuntokeskuksen apulaisylilääkäri.

4 kommenttia

 1. Luin kanssa Facessa tämän. Koskettava ja aivan ihana tarina. Pieni asia, mutta silti niin Suurta!!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä :) Nämä ovat niitä elämän pieniä suuria asioita, jotka tekevät elämisestä merkityksellistä.

   Poista
 2. Kunpa itsekin osaisi olla jollekin päivän ilahduttaja ... edes joskus :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen varma, että oletkin ilahduttaja :) Ainakin blogissasi on niin paljon kauneutta, että eiköhän sitä valu ympärilläsi oleville ihmisillekin.
   Mukavaa päivää sinulle!

   Poista

Ilahdun kaikista ystävällisistä viesteistä ja pikku moikkauksista :)

© Oman katon alla
Maira Gall