torstai 23. huhtikuuta 2015

Saippuakupla

Viime päivinä on ollut kulttuurikuplaa, junttikuplaa ja vaikka mitä kuplaa. Hieman ihmetellen olen miettinyt, että joko se nyt valkeni joillekin, että Suomessa on monenlaisia ihmisiä. Tosin, koska en ole viher-vasemmistolainen kulttuurityyppi, enkä siten varmaankaan voi olla kovin älykäs (kuten en olekaan), kaikenlainen ihmettely ja ajattelu on minulle kaiketi turhaa ajanhukkaa. Parempi siis hypätä lantaisiin työsaappaisiin ja tarttua arkea sarvista kiinni.


Sitä ennen kuitenkin kuvaus minun saippuakupla-Suomestani. Kyseisessä kuplassa on todennäköistä nyrjäyttää jalkansa liukastuessaan kylppärin lattialle (joka on liukas koska saippuakuplat), kampittaa itsensä eteisen lattialla lojuviin kurahaalareihin, unohtaa työeväät eteisen pöydälle (josta ne iltapäivällä kävelevät ulko-ovelle vastaan), saada väsymyshepuleita lasten tottelemattomuudelle, lukea Wilma-viestejä ja unohtaa, että kenen mikäkin päivä tänään olikaan ja mitä härpäkkeitä lapsella olisi pitänyt olla mukana, mutta ei siis ole (koska saippuakuplasta johtuva kestoväsymys).

Saippuakulpa-Suomen kansalainen myös taistelee riittämättömien eurojen kanssa, manailee loppunutta pissapojannestettä ja siten paskaista tuulilasia. Ajelee autoa ja ihmettelee sumeaa näkymää, koska on jo unohtanut unohtaneensa täyttää sen mokoman nestesäiliön. (Ja koska univelka on kasvanut melkein yhtä megalomaaniseksi kuin luottokorttilasku ja sumeus asuu jo jossain aivojen syvissä kerroksissa.)

Saippuakupla-Suomen kansalaisen kupla on kuitenkin seitinohut. Sen läpi näkee muutakin kuin oman kuplan seinät. Jokainen saippuakuplalainen tietää myös, että kuplia on kovin erilaisia: isoja, pieniä, toisiinsa limittyneitä ja vaikka minkälaisia. Siten saippuakuplakansalaiselle ei tulisi mieleenkään ajatella, että minun kuplani on ainoa oikea.

Annetaan siis kaikkien kuplien leijua. Ja kuten saippuakupla-Suomalaiset tietävät, jossain vaiheessa se sitkeinkin kupla poksahtaa ja maailma avautuu varsin arkisen näköisenä.

Tiedän, että juuri minun kuplaani edustavia tyyppejä ei uudessa eduskunnassa tule olemaan. Ei sitäkään, jota itse äänestin. Silti hyväksyn vaalituloksen, koska se on kuplaton totuus. Ja mistäs sitä tietää, ehkei se ole yhtään sen hullumpi kuin jokin muukaan vaalitulos?

Hyviä ja erilaisia näkökulmia tarjoavia kirjoituksia mm. täällä, täällä ja täällä.

8 kommenttia

 1. Aiheeseen (melkein) liittyen pyydän tutustumaan Kymppilinjan Saippuakupla-kappaleeseen, mikäli et ole sitä jo tehnyt :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täytyypä tutustua! Ja puhallella samalla saippuakuplia lasten kanssa :D

   Poista
 2. Voihan saippuakupla! ��

  VastaaPoista
 3. Onneks voi elää omassa kuplassaan ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oma kupla - paras kupla.
   Muu kupla mustikka, oma kupla mansikka. :D

   Poista
 4. Mä ymmärrän sua ja tuota kuplaa, jossa elät. Jotenkin nyt on sellainen olo, että oma kupla puhkeaa ihan kohta. Nukuin melkein pommiin enkä ole vieläkään hereillä....

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mutta onneksi ensi viikolla on vappu ja voi nauttia hieman kuplia sisäisesti ;)

   Poista

Ilahdun kaikista ystävällisistä viesteistä ja pikku moikkauksista :)

© Oman katon alla
Maira Gall