maanantai 13. lokakuuta 2014

Voihan viski ja sananvapaus!

Viikonloppuna sosiaalisessa mediassa jyllännyt kohu olut&viskitapahtumaan liittyen sai minutkin kuohahtelemaan. Vaikka rehellisesti sanoen en edes pidä viskistä ja oluttakin juon hyvin harvoin, niin sananvapauden rajoittaminen osuu suomalaisen yhteiskunnan syvimpiin arvoihin.

Helsingin sanomien uutisen mukaan kaksi bloggaria kirjoitti tapahtumassa esillä olevista oluista ja viskeistä. Tähän he olivat saaneet luvan Valviralta (toim. huom. mihin tällaisiakin lupia tarvitaan yksityisissä blogeissa, kysyn vaan?). Aluehallintovirasto (avi) kuitenkin puuttui asiaan ja kielsi mainitsemasta ko. viskejä. Avin tulkinnan mukaan oli kyse väkevien alkoholijuomien mainonnasta, joka on lainsäädännössä kiellettyä.

Oli nyt sitten kyse ihan mistä hyvänsä, niin sopii miettiä voiko yksikään viranomaistaho rajoittaa yksityisten henkilöiden kirjoittelua tällaisesta aiheesta omissa blogeissaan? Mihin ollaan menossa, jos tällaista tapahtuu? Äkkiseltään kuulostaa siltä kuin avin virkamiehet olisivat saaneet pikakurssin putinilaisilta kollegoiltaan itärajan tuolta puolen...

Luulenpa, että viime kädessä tällainen kohu kääntyy rajoittavia tahoja vastaan. Voi olla, että tämän ansiosta olut- ja viskitapahtuman ovi käy varsin tiuhaan. Vaikka avin tarkoitus oli ilmeisesti heittää kapuloita rattaisiin, niin vaikutus oli päin vastainen. Itse en edes tiennyt kyseisestä tapahtumasta, mutta nytpä tiedän!

Sopii miettiä sitäkin, että kun nykypäivänä jaetaan niukkuutta, niin onko tällainen valvontakoneisto missään mielessä perusteltua. Kuten Etelä-Suomen aluehallintoviraston ylijohtaja Anneli Tainakin toteaa: "Pitää vakavasti miettiä, mihin kaikkeen sääntelyä ja valvontaa tarvitaan. Siihen liittyy se, että kun meidän yhteiskunnan voimavarat ovat tiukoilla, niin pitäisi tarkasti harkita myös sitä, että mihin niitä voimavaroja kannattaa käyttää."

Jos avin virkamiehillä ei ole riittävästi järkevää tekemistä, siirretään ko. resurssit vaikkapa poliisin kenttätyöhön. Ja ne avin tyypit voivat lähteä vaikka löysäämään pipoa ja juomaan viskiä ;)  

Eläköön sananvapaus, olut ja viski!

5 kommenttia

 1. LOL. Hienoa, että tähän asiaan puututaan. Viska-sanan kieltämisellä blogiteksteissä raitistetaan monta suomalaista, ihan 100 varmasti ;).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä :D
   Kyllä nyt varmaan kaikki deekut raitistuvat tämän ansiosta. Vielä ehkä pitäisi harkita kaikkien muiden alkoholinimikkeiden kieltäminen. Voisi tehdä vaikka niin, ettei missään alkoholituotteessa lukisi sen sisältöä, vaan vaikkapa pelkkä "PIIP". Siinähän voisi perjantaipulloa hakea jamppa hämääntyä niin, että ostaisikin viskin sijasta jaffaa - tai sitten ei :D

   Poista
 2. Oikeassa olet, ihme holhousta. Ja julkisuutta tuli, kertaheitolla!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin aloin miettiä, että pitäiskö ihan aiheeseen tutustuakseen ostaa viskipullo! Kun niin kohutaan aiheesta ja ollaan kieltämässä sitä sun tätä, niin viskin on pakko olla jotain todella hyvää. Että kiitti vinkistä, avi ;)

   Poista
 3. Minunkin pitää nyt varmaan lähteä kirjoittamaan jaffa omaan tän päivän postaukseen :D

  VastaaPoista

Ilahdun kaikista ystävällisistä viesteistä ja pikku moikkauksista :)

© Oman katon alla
Maira Gall