keskiviikko 8. lokakuuta 2014

Vastalääkkeet pimeyteen


Aamut ja illat hämärtyvät siihen malliin, että tietää pahimman olevan pian edessä: reilun kahden viikon päästä kellot siirtyvät talviaikaan ja minulle se tietää hirveää pimeyden tunnetta. Pahinta on silloin, kun aina on pimeää. Aamulla töihin mennessä pimeys ja hyytävä kostea kylmyys. Lasten ja itsensä pakkaaminen toinen toistaan lämpöisempiin vaatteisiin, joista huolimatta viileys hivuttaa itsensä luihin saakka. Auton skrapaaminen ja vaakasuoran viiman palelluttama olemus. Liukkaat tiet ja tumpelot kanssa-autoilijat (itsehän toki olen maanteiden kingi, öhöm). Iltapäivällä sama toiseen suuntaan, pimeyden vallitessa jälleen iltapäivää. Hrrr... 

Sen takia otan pikku hiljaa tehokäyttöön vastalääkkeitä pimeydelle. Minun keinojani taistella väsymystä ja harmautta vastaan ovat mm.:

Kuntoilu ja endorfiinit
Olen taas alkanut käydä kuntosalilla. Takana on kaksi treenikertaa ja olen innoissani! Lisäksi käyn pitkillä kävelyillä ja jumppaankin aion jossain välissä ehtiä. Reippaalla liikunnalla saa endorfiinit liikkeelle, mikä puolestaan edesauttaa jaksamista ja hyvää mieltä. Endorfiinit ovat myös stressihormonien "vastalääke" ja auttavat siten purkamaan kuormittunutta mieltä ja ehkäisemään masennusta. Endorfiineja muuten erittyy myös rakastuneena ja seksin aikana ;)


Valo
Aamuisin laitan päälle kaikki kodin valot. Kirkasvalolamppu olisi ihana, mutta ei sovi budjettiin. Töistä voi piipahtaa lounastauon yhteydessä hetkeksi ulos, jolloin saa hyödynnettyä sen vähäisenkin päivänvalon. Valon määrä vaikuttaa mm. elimistömme erittämään melatoniiniin, joka puolestaan on tarpeen vuorokausirytmin ja hyvien yöunien säätelyssä.

Hyvän mielen jutut
Yritän raivata tilaa asioille, joista pidän ja saan hyvää mieltä. Poikien kanssa touhuaminen, murun kainalo ja pusut, ystävät, hyvä kirja, lasillinen punaviiniä, saunominen, hyvän mielen tv-ohjelmat, nauru... Nautintoa ja innostusta tuottavia asioita tehdessä erittyy dopamiini-hormonia, joka edistää mielihyvän kokemista.
Syöminen
Ei tietenkään mikä tahansa mättö, vaan terveellinen perusruoka. Paljon kasviksia, riittävästi proteiineja ja sopivasti hyviä hiilareita. Toki myös herkut ovat silloin tällöin sallittuja - ilman niitä elämä olisi suorastaan tylsää. Ja tiesittekö, että jonkin tutkimuksen (älkää vaan kysykö minkä!) mukaan tumma suklaa auttaa stressiin ja ahdistukseen. Itselläni tumma suklaa kuuluu vakiovarustukseen, mutta todelliseen hemmotteluun kelpaa vain Fazerin sininen tai irtokarkit. Vakiojuttu alkaa olla lauantai-iltainen leffa- ja karkkihetki poikien kanssa.

Lepo ja nukkuminen 
Tässä minulla on selvä petraamisen paikka. Olen iltavirkku ja menen aina liian myöhään nukkumaan. Täytyy kehittää itselleen hieman selkärankaa ja kuria, että saisin itseni ajoissa sänkyyn... Riittävä lepo on muutenkin tärkeää. Itselleni se voisi yksinkertaisimmillaan olla sitä, että roikkuisin iltaisin vähemmän netissä ja lukisin enemmän kirjaa tai vaikkapa venyttelisin. Mitkä ovat omat eväänne pimeyttä ja harmautta vastaan? :)


12 kommenttia

 1. Kivoja juttuja siulla listalla. :)

  Mulla alkaa heti kuntoilu kunhan selviän tästä taudista (ääni nyt poissa ja poskiontelotulehdus kai).

  Minä odotan innolla marraskuuta <3 Lempikuukauteni. Siinä minun eväät.
  Ihana rauhallinen harmaa ulkona ja puissa. Lampi on tasainen ja tasapainoinen. En osaa selittää enempää, mutta luulen että ymmärrät luolamiestä ;)

  Kivaa viikkoa Tuula <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Paranemista! Poskiontelontulehdus on jotain todella kurjaa...
   Ja ihanaa, että jotkut tykkäävät marraskuusta. Ajatella, miten paha mieli ko. kuukaudella olisi, jos kaikki sitä inhoaisivat! :D Ymmärrän hyvin tuon kuvaamasi tilan - tasapainon, rauhallisen harmauden ja kaiken. Sitä se on. (Mä vaan en kestä sitä harmautta ja pimeyttä isoina annoksina.)
   Ihanaa uutta viikkoa Sinulle ♥

   Poista
 2. Aivan ihania nuo sun listasi jutut ja varmasti auttavat asiassa.
  Itse en juuri näitä tarvitse, sillä minä rakastan syksyä ja pimeyttä. En kaipaa valoa vaan voisin hyvin touhuta hämärässä, tosin muut meillä sytyttävät kaikki lamput kun vain on mahdollista. Keväällä taas minä mietin kauhuissani miten selviän siitä valoisuuden määrästä ja kaikesta liasta, joka keväällä maasta tulee näkyviin. Ei hyvä!
  Mutta onneksi meitä ihmisiä on joka junaan, sillä olisi järkyttävää jos kaikki suomalaiset vihaisivat syksyä ja talvea, jotka kuitenkin kuuluvat meidän vuodenkulkuumme.
  Ja noilla hyvillä käytännöillä sinä tulet huomaamaan, että ihan kohta on maaliskuu....

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Todella on onni, että osa ihmisistä rakastaa syksyä ja talvea. Jos koko Suomi rypisi samassa pimeysangstissa kuin minä, niin mitä siitäkin tulisi :)
   Sinulla on kissanpäivät edessä, kun illat pimenevät yhä aikaisemmin ja voit tuudittautua hämäränhyssyyn ♥
   Mukavaa viikkoa!!

   Poista
 3. Tämä onkin kuules oikein oiva muistilistan myös tälle naiselle tänne! Yksinkertaisia ja päivänselviä asioita, mutta jotka ihan liian usein tuppaavat unohtumaan. Liikunta ja ulkoilu ovat ne mun kompastuskiveni, varsinkin nyt kun on ollut tekemistä rempan kanssa sisätiloissa.

  Voi sinuu ja sun muruu, niin hieno homma!♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä - yksinkertaisia perusasioita, jotka minultakin tuppaavat liian helposti unohtumaan arjessa. Mun kompastuskivi on esim. syöminen. Silloin kun olen yksin, en välttämättä (muka) jaksa/ehdi kokata itselleni. Näykin leipää ja banaania, ja eihän se päivätolkulla kovin järkevää ole...
   Mukavaa uutta viikkoa sinne! :)

   Poista
 4. Minäkin olen niitä, joista aina keväällä tuntuu siltä, että loppusyksy ja talvi on ollut kuin pimeä tunneli. Jotenkin tämä alkava synkennys taas luovitaan läpi! On pimeässä omat hyvätkin puolensa, mutta ei mahda mitään: pimeys masentaa helposti ja väsyttää!

  Samaa hyvän mielen listaa yritän minäkin noudattaa, lisäksi mulla löytyy musiikin kuuntelu ja käsityöt.

  Anu I

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep - pimeydestä selvitään! Ja otetaan siitä irti ne parhaat puolet, kuten suklaan syöminen viltin alla ;)
   Kevään tullen sitten taas tuuletellaan ja hehkutetaan!
   Hyvää mieltä alkavaan viikkoon!

   Poista
 5. Minäkin huomasin tänään kotiin illalla ajaessani, autoa parkkeeratessa, että, nyt, nyt se pimeä syksy jo onkin! Kyllä me jotenkin taas kestetään tämä… Näytetään vähän haamuilta ja vieräytetään pari kyyneltä joulujuhlissa, kun siinä vaiheessa olo on jo melkö "nöyrä" :), mutta sitten taas heräämme eloon, kun aurinkoiset päivät ilmaantuvat. Jännä juttu, miten paljon ihminen sitä valoa kaipaa ja miten paljon se vaikuttaa kaikkeen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin osuvasti kuvattu tuo, että näytetään haamuilta ja vieritetään kyyneliä joulujuhlissa... :) Ja toden totta, kevään tullen herätään eloon taas pikkaisen voimallisempina!
   Valoa ja iloa uuteen viikkoon!!

   Poista
 6. Tää oli ihan loistava muikkari! Kiitos Muru!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ollos hyvä, toinen muru :)
   Simppeleitä perusjuttuja, mutta niin tarpeellisia.
   Ihanaa alkanutta viikkoa!!

   Poista

Ilahdun kaikista ystävällisistä viesteistä ja pikku moikkauksista :)

© Oman katon alla
Maira Gall