torstai 21. elokuuta 2014

Erityisherkkä lapsi

Kumpikin lapseni on omalla tavallaan erityisherkkä - omena ei ole pudonnut kauas puusta. Itselleni erityisherkkyyden tajuaminen on ollut varsin silmiä avaava tieto. Ymmärrän sen valossa itseäni ja lapsiani paljon paremmin (vaikken silti läheskään joka tilanteessa). 

Tällä viikolla toimitin pienen infon erityisherkistä lapsista eskariin ja päiväkotiin. Vastaanotto oli avoin ja utelias, ja toivon, että erityisherkkyyden tiedostamisesta on siellä hyötyä. 
*************************

Erityisherkkyys tarkoittaa hermoston tavallista herkempää reagointia ja aistiärsykkeiden syvällistä prosessointia. Se on synnynnäinen ja sinänsä normaali hermojärjestelmän ominaisuus, jota ilmenee 15-20 prosentilla väestöstä. Erityisherkkyys ei ole sairaus tai vika. Se ei myöskään ole sama asia kuin vaikkapa hauraus, ujous, pelokkuus tai yliherkkyys. Suurin osa erityisherkistä on introvertteja, mutta noin 25-30% on ekstroverttejä.

Erityisherkkyyden ilmeneminen

Erityisherkät aistivat ja havainnoivat ympäristöään ja omaa sisäistä maailmaansa tarkasti ja reagoivat siihen voimakkaasti. Tunteiden voimakkuus ei välttämättä näy ulospäin, vaan herkkä lapsi saattaa olla käytökseltään hyvin kiltti ja rauhallinen.

Herkkyys voi ilmetä yhdellä tai useammalla osa-alueella ja sen voimakkuus voi vaihdella:
 • Fyysinen - aistiherkkyys ja muu kehollinen herkkyys
  Herkkyys melulle, visuaalisille ärsykkeille, kirkkaille valoille, lämpötilalle, nälän tunteelle tai muille fyysisille ärsykkeille.
 • Sosiaalinen - vuorovaikutustilanteet, empatia, tunneäly
  Ihmisten vuorovaikutussuhteiden ja ilmapiirin tunnistaminen, toisen ihmisen mielialan tunnistaminen yhdellä vilkaisulla, vivahteiden ja rivien välien ymmärtäminen, toisten ihmisten tunteiden kokeminen ja niiden imeminen itseensä.
 • Psyykkinen - tunneherkkyys, luovuus
  Pienienkin asioiden ottaminen raskaasti, itkuherkkyys, omien tunteiden kokeminen syvästi. Luovuus, intuitio, herkkyys taiteelle, omien tunteiden syvällinen tulkinta.
 • Henkinen - intuitio, kokemus suuremmasta kokonaisuudesta tai tarkoituksesta
  Arvot sekä niiden toteuttaminen, oikeudenmukaisuus, selittämättömien asioiden tai johdatuksen kokeminen yms.
Erilaiset elämänmuutokset ja ristiriitatilanteet kuohuttavat helposti erityisherkän mieltä. Näin voi myös käydä, jos samaan aikaan tapahtuu liian monta asiaa tai jos lyhyessä ajassa joutuu suoriutumaan monesta tekemisestä.

Usein erityisherkkä lapsi haluaa valmistautua huolella, varsinkin uusiin tilanteisiin. Hän saattaa pelätä epäonnistuvansa tai joutuvansa nolatuksi. Uusissa tilanteissa erityisherkkä saattaa pysähtyä pohtimaan, mikä ulospäin voi vaikuttaa arkuudelta, mutta on monissa tilanteissa järkevä toimintatapa: mieti ensin, toimi vasta sitten. Usein erityisherkkä analysoi tapahtuneita asioita syvällisesti jälkeenpäin. Hänelle saattaa olla tärkeää saada tarkka kuva sekä kokonaisuudesta että yksityiskohdista.

Herkille on ominaista tunnistaa pieniäkin vihjeitä sekä arvioida ja korjata itse omaa toimintaansa. Erityisherkkä on usein varsin itsekriittinen ja kritisoi itseään jopa tarpeettoman ankarasti. Ulkopuolinen palaute voi hänestä tuntua lamauttavalta. Erityisherkällä saattaa olla muita heikompi itsearvostus ja helposti he arvioivat kykynsä pessimistisesti. Oman mukavuusalueen laajentaminen antaa parhaimmillaan uutta itseluottamusta, mutta se vaatii herkältä yleensä huomattavan suurta epämukavuuden ja kuormittumisen sietämistä.

Monille erityisherkille on vierasta puolustaa ja tuoda esille itseään ja tarpeitaan. Myös päätösten tekeminen saattaa olla erityisherkälle vaikeaa.

Herkkyyden hyviä puolia ovat esimerkiksi kyky nauttia taiteesta syvällisesti, kokea tunteita hyvin intensiivisesti, huomioida tarkkoja yksityiskohtia tavallista herkemmin ja kyky ymmärtää muita ihmisiä poikkeuksellisen syvällisesti. Erityisherkällä saattaa olla poikkeuksellista luovuutta, empaattisuutta ja intuitiivista älykkyyttä. He pystyvät aistimaan pieniäkin muutoksia ympäristössään ja hahmottamaan monimutkaisiakin kokonaisuuksia kaikkine vivahteineen.

Erityisherkkä lapsi koulussa tai päiväkodissa

Herkkyyden ilmenemisessä on yksilöllisiä eroja. Niihin vaikuttavat muut synnynnäiset piirteet ja kasvuympäristö. Jos erityisherkkä lapsi saa tarvitsemaansa tukea, hänellä on edellytykset kasvaa jopa poikkeuksellisen terveeksi, tasapainoiseksi ja onnelliseksi ihmiseksi. 

Erityisherkät ovat usein tunnollisia ja yrittävät parhaansa. He eivät kuitenkaan suoriudu parhaalla mahdollisella tavalla ollessaan ylikuormittuneita. Tarkkailun alaisena erityisherkkä saattaa mennä lukkoon. 

Erityisherkkää lasta ei tarvitse suojella, mutta piirre on hyvä ottaa huomioon esimerkiksi palautetta antaessa tai vaikkapa oppitunnilla esitelmää pitäessä; erityisherkälle voi tilannetta pehmentää jollain lailla, kuten pitämällä yleisö mahdollisimman pienenä ja auttamalla esityksessä alkuun. Kun sosiaalinen itsevarmuus lisääntyy, helpottuvat tämän kaltaiset tilanteet. 

Erityisherkkä saattaa joskus vaikuttaa ujolta tai vetäytyvältä, mutta hän kenties vain haluaa tutustua tilanteeseen rauhassa tai keskittyä kuuntelemaan. Ujoksi ja pelokkaaksi leimaaminen saattaa vain pahentaa tilanteita jatkossa. Uusissa tilanteissa erityisherkkä lapsi saattaa tarvita varmistelua ja hän kysyy ehkä tuskastuttavankin monta kertaa tilanteeseen liittyviä asioita. Tällä tavalla hän luo itselleen turvallisuuden tunnetta. 

Runsaat ärsykkeet - esimerkiksi meluisa ryhmä - ahdistavat ja uuvuttavat erityisherkkää lasta muita nopeammin. Jotkut saattavat tällöin vetäytyä, tai toisaalta muuttua yliaktiivisiksi.

Erityisherkän selviytymiskeinoja

Erityisherkän jaksamista auttavat mm.:
 • yksin oleminen tai rauhallinen tila. Yksin ja/tai hiljaisessa tilassa ollessaan erityisherkkä palautuu helpoimmin melusta tai muista rasituksista.
 • harmoninen ilmapiiri. Tasapainoinen ilmapiiri on herkälle tärkeää, koska hän helposti aistii toimintaympäristönsä ongelmat ja imee itseensä ympäristössä aistimansa negatiiviset tunteet.
 • kannustava, vilpitön palaute sekä ystävällisesti esitetty kritiikki. Erityisherkkä ottaa kritiikin muita vakavammin ja saattaa helposti tuntea olevansa jollain tavalla virheellinen.
 • ymmärretyksi tuleminen. Kun erityisherkkä kokee, että hänet on ymmärretty ja hyväksytty, hän voi olla rennompi ja oma itsensä. Ennen hyväksytyksi tulemisen tunnetta hän saattaa olla varautunut.
Monet herkät kokevat ristiriitaa ympäristön vaatimusten ja omien tarpeidensa välillä. He saattavat tuntea olonsa ulkopuoliseksi ja erilaiseksi kuin muut. Siksi häntä ympäröivien ihmisten on hyvä tiedostaa, ettei hänessä ole mitään vikaa, vaan hän on piirteineen yhtä hyvä kuin muutkin.

Lisätietoa erityisherkkyydestä:

HSP - Suomen erityisherkät ry - www.erityisherkat.fi 
Erityisherkän elämää - hspelamaa.wix.com/hspelamaa

******************************************


Edit (9.4.16): Suomen erityisherkät ry:n esite erityisherkistä lapsista: Klik.
(http://erityisherkat.wix.com/erityisherkat -> Kirjallisuutta ja linkkejä)
 

14 kommenttia

 1. Nyt kun luin näitä tekstejä erityisherkistä lapsista niin mun lapseni ovat selvästi olleet juuri tällaisia. Olisinpa tiennyt asiasta reilut 10 vuotta sitten kun kaksoset menivät kouluun. Olisimme ehkä säästyneet monelta turhalta mutkalta.
  Hyvää viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aika monelta olen kuullut/lukenut tuon "kunpa olisin tiennyt" -reaktion. Itsekin ajattelen, että kunpa olisin tiennyt tämän kaiken poikien vauvavuosina. Olisin syyllistänyt itseäni vähemmän ja ymmärtänyt herkkää lasta paremmin. Mutta parempi myöhään kuin ei milloinkaan :)
   Mukavaa ja rentoa viikonloppua sinullekin!

   Poista
 2. Kiitos. Luulenpa että tämä selvensi minullekin muutamia asioita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla, jos teksti selvensi jotain :)
   Ainakin omalla kohdalla tieto on lisännyt ymmärrystä huomattavasti (vaikka silti käytännössä edelleen saatan reagoida väärin ja omien hsp-linssieni läpi... mutta oppia ikä kaikki).

   Poista
 3. Ihan mahtavaa, että itse aktiivisesti annat tietoa tarhaan - hyvä sinä! Valoisaa viikkoa, muru!!

  VastaaPoista
 4. Kuulin itsekin vasta äskettäin,että tällainen ryhmä on saanut "äänensä kuuluviin.".tunnistan itseni tästä kaikesta niin hyvin....sitä on vaan elämän varrella tuntunut,että on niin yksin näine tuntosarvineen,ihanaa,kun kerrot tästä muillekin,kyllähän tämä on sitä vertaistukea ja aina auttaa tieto siitä,ettei ole yksin..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muistan, kun itse löysin tietoa erityisherkkyydestä. Tuntui kuin olisin ymmärtänyt itseäni ja elämääni ihan uudessa valossa. Helpotti niin paljon löytää selitys "tälle kaikelle" :)
   Se, että tunnistaa itsessään tämän asian, avaa uusia tasoja itsensä ymmärtämiseen ja hyväksymiseen. Netistäkin löytyy esim. facebook-ryhmiä, joten tervetuloa sinnekin! :)

   Poista
 5. Hei! Olen alkanut epäillä että 3v. tyttömme olisi erityisherkkä. Mistä löytäisin enemmän välineitä erityisherkän, pienen lapsen, kanssa toimimiseen? Mistä tiedän onko hän erityisherkkä vai onko kyse jostain tietystä vaiheesta..tai temperamentista? Suurin osa erityisherkän piirteistä sopivat kyllä häneen kuin nenä päähän.. Hän on iloinen, reipas, sosiaalinen, aurinkoinen ja puhelias tyttö. Myös hyvin pohdiskeleva, tunteva, tarkka, herkkä, epäonnistumista pelkäävä, taipuvainen suorittamaan. Viimeisen kuukauden ajan itkuisuus ja harmistuminen ja ikävä on tullut osaksi arkea ja tämän asian kanssa olemme hieman ymmällään. Itku voi puhjeta tilanteessa kuin tilanteessa..syytä itkulle ei usein osaa sanoa.. Harmittaa kuulemma tai tulee esim. Äitiä ikävä. On vaikea tietää kuinka näissä tilanteissa tulisi toimia..lohduttaminen tuntuu vaan lisäävän tunnekuohua ja pitkittävän sitä. Olemme pyrkineet olemaan empaattisia, mutta siirtämään ajatukset ja puuhaan pian johonkin mieluisaan. Päiväkodissa ovat myös ymmällään. Ovat sanoneet itkuja turhiksi, myös siis tytölle itselleen. �� meille on tulossa toinen vauva ennen kesää, tytön kanssa on puhuttu ja luettu asiasta paljon. Tällä hetkellä pyrimme tarjoamaan mahdollisimman ennakoitavan ja turvallisen arjen. Emme tieten tahtoen hakeudu esim. meluisiin paikkoihin, koska koen että hän stressaantuu niistä. Toisaalta hän reissaa mielellään (matkustelemme paljon), nukkuu hyvin missä vain, sopeutuu mielestämme hyvin uusiin tilanteisiin, on innostuva ja avoin. Itkuisuus ja ns. itkukohtaukset mietityttävät..voiko niille mitään ja miten niiden suhteen tulisi toimia? Kiitos ajatusten jakamisesta jo etukäteen!��

  VastaaPoista
 6. Miten lastesi erityisherkkyys on ilmennyt aivan pieninä taaperoina?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Taaperoina, hmm...täytyypä kaivella muistilokeroita... :)
   Luulisin esim. sen olleen osittain erityisherkkyyden vaikutusta, että kummallakin pojalla oli ääretön itsekritiikki kaiken uuden opettelussa. Kävely ja puhe alkoivat hieman normaalia myöhempään ja huomasin, että olisivat hyvin voineet alkaa kävellä aiemminkn, mutta henkinen kynnys oli vaan todella suuri. Helposti reagoivat esim. väenpaljoudessa ja uusissa tilanteissa siten, että takertuivat minuun ihan todella tiiviisti. Kyläpaikoissa ei tullut kuulonkaan mennä reippaasti leikkimään, vaan roikuttiin äidin kainalossa kiinni...

   Rutiinit ja niissä pitäytyminen pelastivat paljon ja se, ettei kuormitettu elämää liiemmillä harrastamisilla tai menemisillä. (En sen puoleen olisi itsekään jaksanut liian menevää elämää.) Varmaan olisi kaikkea muutakin, mutta nuo nyt tulivat mieleen :)

   Poista
  2. Kuulostaa hyvin tutulta. :)

   Poista
 7. Epäilen myös oman tyttöni olevan erityisherkkä. Jo pienenä vauvana ei tykännyt äänileluista vaan alkoi itkeä. Vähän isompana sieti jo jotain ääniä, mutta esim.kerman tai taikinan vatkaaminen koneella on saanut itkun aikaan. Ei myöskään sietänyt toisten lasten itkua vaan lähti suuttuneena pois tilanteesta. Pikkusiskon syntymän jälkeen on oppinut sitäkin sietämään. Muistan niin hyvin kun siskon itku sairaalassa sai tytön raivokohtauksen partaalle. Nyt 8-vuotiaana, pohtii paljon asioita. Kyselee ja ihmettelee. Saattaa palata monien kuukausien takaisiin asioihin ihmettelemään mitä jos joku olisikin tehnyt silloin toisin, mitä jos... Tytöllä on myös älyttömän hyvä muisti. 3-vuotiaana osasi satukirjoja ulkoa, sanasta sanaan. 4-vuotiaana oppi lukemaan. Nykyään on hirveän irsekriittinen. Kaikki pitäisi osata heti. Suuttuu sadasosasekunnissa jos ei kerkeä esim.katsomaan lempiohjelmaansa ihan alusta. Hermostuu jos jokin menee pieleen vaikka kuinka yritetään auttaa. Ei ole elämä aina helppoa, mutta tieto erityisherkkyydestä auttaa meitä vanhempia näkemään lapsemme uudessa valossa ja sietämään paremmin lapsemme käytöstä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Edelliseen vielä lisätäkseni tyttömme myös itkee paljon. Kiintyy ihmisiin ja itkee usein ikävää. On itkenyt usein kun koulussa esim.joku harjoittelija lopettaa, koska oli niin kiva. Murehtijo ekaluokalla kun kesäloma alkoi eikä näe ihanaa opettajaa pitkään aikaan. Ja itki jopa sitä kun kuuli, että kolmannella luokalla vaihtuu uysi opettaja. Iltaisin saattaa itkeä, koska oli niin kiva päivä. Pienempänä itki kun kuuli hempeitä kappaleita, esim. jos lauluoin hänelle suojelusenkelilaulun niin pyysi lopettamaan, koska se saa vaan itkemään...

   Poista
  2. Paljon tutun kuuloista tuossa kertomassasi. Meillä varsinkin esikoinen (nyt 6v) on hyvin tunneherkkä, todella itsekriittinen ja pohtivainen. Sadut tai vähän haikeat elokuvat saattavat saada hänet kyynelehtimään. Pienempänä oli samalla tavoin herkkä koville äänille. Ja nyt on suorastaan räjähdysherkkä itsekriittisyydessään. Jos esim. kirjoittaa jonkin kirjaimen hieman väärin, niin suuttuu aivan silmittömästi ja on kovin ankara itseään kohtaan. Huh... joskus on niin vaikea saada häntä uskomaan, että hän on hyvä juuri sellaisena kuin on, eikä tarvitse osata täydellisesti...

   Todella hienoa, että tiedostatte erityisherkkyyden lapsessanne :) Auttaa sekä teitä että lasta paljon, kun tietää mistä on kysymys.
   Tsemppiä pienen herkkiksen kanssa!! <3

   Poista

Ilahdun kaikista ystävällisistä viesteistä ja pikku moikkauksista :)

© Oman katon alla
Maira Gall