maanantai 16. joulukuuta 2013

HSP - Hemmetin Sekava Pakkaus?

Jokin aika sitten törmäsin käsitteeseen HSP. Lyhenne tulee sanoista Highly Sensitive Person eri erityisherkkä ihminen. Se tarkoittaa henkilöä, joka on hermostojärjestelmältään, aistimuksellisesti ja kokemuksellisesti keskimääräistä sensitiivisempi.

Äkkiseltään termistä "erityisherkkä ihminen" voi tulla mielikuva hauraasta, vapisevasta ja arasta olennosta, joka hetkenä minä hyvänsä menee rikki ja on heikko tapaus, joka ei oikein pärjää elämässä. Tämän ei pidä antaa hämätä, sillä kyse on jostain ihan muusta ja paljon monimuotoisemmasta asiasta. Seuraavassa tiivistettyä lainausta HSP - Suomen erityisherkät ry:n sivuilta:


"Erityisherkkyys ei ole sairaus vaan normaali persoonallisuuden piirre. - - Erityisherkkyyteen liittyy - - tahdosta riippumattoman hermoston herkkä reagointi. Erityisherkkä voi reagoida hyvin voimakkaasti tilanteissa, jotka eivät herätä useimmissa minkäänlaista reaktiota. - - Erityisherkkien strategiana on tarkkailla ja valmistautua. - - 
Ennen piirteen tiedostamista ja nimeämistä moni erityisherkkä tuntee olevansa outo, erilainen ja ulkopuolinen. Arkielämässä hermoston kuormittumisen ymmärtäminen auttaa säätelemään omaa vireystilaa ja purkamaan kuormittumista esimerkiksi yksinolon ja rauhallisen liikunnan avulla."
  
En ala tähän listata kaikkea mahdollista, mikä voi liittyä HSP-piirteisiin. Kirjo on ilmeisesti melkoisen laaja. Yhteistä kuitenkin lienee se, että siinä missä ns. normaali ihminen reagoi asioihin "normaaleissa" mittasuhteissa, voivat ne HSP:ltä mennä yli sietorajan ja aiheuttaa mm. ahdistuneisuutta, stessiä ja alisuoriutumista tilanteissa. Kenellä tahansa voi olla samoja piirteitä kuin HSP:llä, mutta tunnuspiirteiden runsaus ja intensiteetti on ratkaisevaa.

Mitä enemmän luen aiheesta, sitä enemmän vakuutun siitä, että minä todellakin olen syvästi HSP. On kuin alkaisin ymmärtää itseäni, elämääni ja vastoinkäymisiäni ihan uudella tavalla. Sen sijaan, että murehtisin asiaa - mikä sekin voisi olla loogista, koska HSP:nä eläminen saattaa olla hemmetin paljon rankempaa kuin ns. normi-ihmisenä - tuntuu kuin joku olisi sytyttänyt valot päälle ja näkisin itseni paljon paremmin.

Kuinka helpottavaa! En ole vääränlainen, en tee asioita huonosti, en ole syyllinen tai outo - olen vain HSP ja tapani reagoida moniin asioihin on paljon intensiivisempi kuin keskimäärin ihmisillä. Tätä voisi verrata vaikkapa siten, että minun revolverini laukeaa jo pelkästä hipaisusta tai ajatuksesta, kun se normaalisti vaatii lauetakseen tunnokkaan vedon.

Minulle tyypillistä on esim.
 • potea hirveitä tunnontuskia tekemistäni pienistäkin virheistä
 • aistia muiden tunnetilat, etenkin negatiiviset, syyllistyä sekä vetää toisen kokema tunne itseeni
 • empiä SUURESTI päätösten edessä
 • alisuoriutua (etenkin tarkkailun alla ja testitilanteissa)
 • tarve saada olla yksin joka päivä (edes hetken)
 • tuntea isosti 
 • hiiltyä ihan suhteettomasti minuun kohdistuneesta kritiikistä ja mennä totaalisesti raiteiltani sen takia 
 • rasittua normaalia herkemmin ja tuntea tarvetta sulkea itseni muulta maailmalta
 • tuntea sietämätöntä aistiyliärsytystä esim. ruuhkassa, metelissä ja kovan kiireen keskellä
 • leijua omissa sfääreissäni ja kehitellä mielikuvitusmaailmoja 
 • tuntea jollain tavoin jotain "selittämätöntä" ja yliaistillista.
  
Juuri äsken pelästyin soivaa puhelinta ja ehdin "henkisesti hyperventiloida" - mitä NYT ja mitä mä teen, jos en osaakaan vastata taas johonkin vaikeaan ja mua pidetään tyhmänä, apuaaa... :D 

Kuitenkin olen sosiaalinen ja nautin ihmisistä, mutta isossa joukossa mieluummin tarkkailen ja olen taustalla. Pienessä ryhmässä tai kahden kesken minun on helpompi keskittyä ja osallistua aktiivisesti. Esim. isossa kokouksessa en välttämättä saa suutani auki, koska koen minuun kohdistuvan huomion ikävänä paineena. Osaan myös olla luja ja puolustan itseäni (joskus ehkä liioitellustikin). En ole vapiseva haavanlehti enkä särkynyt enkeli (minut tuntevat ainakin sen tietänevät :D ).

Jonkin aikaa sitten tein Elaine Aronin HSP-testin, (suomennos Heli Heiskasen). Pisteeni olivat 19/23. Vertailun vuoksi mieheni saamat pisteet olivat 3/23, joten pikkaisen on eroa. Toinen herkkis, toinen ei sinne päinkään. Ei ihme, että väärinymmärryksiä tulee! Kun minun revolverini laukeaa vähän väliä ja toinen taas ei ymmärrä niitä rivienvälejä ja sanojen vivahteita, joista minä räjähtelen, on soppa valmis. Luulen, että tietoisuus tästä HSP:stä lisää paitsi itsetuntemustani myös valmiuksia parisuhteessa pärjäämiseen.

Toivossa ja valot päällä on hyvä elää. Loistojuttu! 

Palaan kenties aiheeseen myöhemmin, kun olen taas oppinut lisää.

Mikäli kiinnostuit aiheesta, löytyy tietoa ainakin täältä:
 
PS. Ja kelatkaas sitä, kun HSP:llä on PMS - on todella rattoisaa :D 


11 kommenttia

 1. Jahas. Oma saldo osui samaan kuin Sinulla, eli 17. Tuota jälkimmäistä testiä en tehnyt, teen sen joskus paremmalla ajalla.

  Haleja, Rakas Kahjo Ystäväni! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No kappas, samiksia :D Meidän täytyy ehdottomasti pitää Hurjasti Siideriä -Pippalot, jotta voimme puida tätä(kin) asiaa ;)
   Haleja myös sinulle, Ihana Hihittelevä Kamuni!

   Poista
 2. Toinenkin HSP täällä hei. Luen juuri tuota Elaine Aronin kirjaa ja kyllä on mielenkiintoinen! On niin tuttua tekstiä ja tunnistan itseni kirjasta. Tuo kirjoittamasti lista voisi olla minun kirjoittamani, täsmälleen samoin minäkin tunnen. Olen jo aikasemmin blogiasi lukiessa ajatellut, että samat fiilikset, eikä siis ihme. Samalla 'diagnoosilla' pusketaan menemään!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hauska, että on muitakin HSP-tyyppejä, ja että vielä tunnistit itsesi tuosta listasta :) Kyllä se jotenkin tietyllä tavalla helpottaa, että on muitakin herkästi reagoivia eikä ole ainoa tätä sorttia oleva!

   Taidan laittaa tilaukseen tuon Aronin kirjan. Kirjaston jono on vähän turhan pitkä, että sitä jaksaisi odotella...

   Mukava, kun kävit ja kommentoit! Tsemppiä meille herkkiksille :)

   Poista
 3. Mä löysin paljon samoja piirteitä itsestäni kuin sinussa on. Täytynee tehdä tuo testi jossain vaiheessa. Ja uskon, että meidän kaksoset todella kuuluvat tuohon ihmisryhmään. Mutta tuo on totta, että miehet eivät välttämättä ymmärrä niitä rivien välejä. Oma mieheni toteaa aina, ettei hän opi lukemaan ajatuksia, vaikka kuinka yritän häntä siihen patistaa. Mukavaa joulunalusviikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samanlaiset ihmiset ja asiat vetävät toisiaan puoleensa :) (Toisaalta myös ne vastakohdat...)

   Meillä nuo rivienvälit ja vivahteet toimivat kumminkin päin - mies töksäyttelee ja puhuu suurpiirteisesti -> minä ymmärrän väärin ja saatan loukkaantua. Minä yritän ilmaista itseäni mahdollisimman tarkkavivahteisesti, mutta mies ei välttämättä ymmärrä -> taas väärinymmärryksiä... Heh, pitäisi olla käytössä sanakirja "Nainen - Mies - Nainen".

   Mukava kun poikkesit tänne ja rattoisaa joulun odotusta ♥

   Poista
 4. Mä olen joskus aikaisemmin lukenut tästä, ja olen ihan varmasti HSP. Mielestäni HSP on ehdottomasti myös vahvuus! Miksi esim kyynelehtiminen voidaan nähdä heikkoutena? Its en sitä koe niin. Tilanneherkkyys ja empatia peittoavat minusta kuusi-nolla kovuuden, enkä haluaisi vaihtaa omaani pois. n usko, että kukaan kuitenkaan loppuviimeksi haluaisi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hih, ajattelinkin, että voisit olla :)
   Ja ehdottomasti HSP on enimmäkseen vahvuus, kunhan sen tunnistaa ja suhtautuu sen valossa elämän tiettyihin haasteisiin. En minäkään haluaisi olla tunteiltani kirveellä veistetty. Tämän tunnevuoristoradan jälkeen se olisi aika karua... ;)
   Puss, sinä ihana ♥

   Poista
 5. oho. hups.

  on ollut tarkoitus lainata tuo kirja kirjastosta yksi lapsukaisistani mielessäni.
  Tulikin uusi vivahde lukemiseen, ja peiliinkatsomisen paikka.

  VastaaPoista
 6. Itse olen uusi tämän asian kanssa, ( n. 1 kk) mutta sain testistä täydet 23/23. Ja tuo kirjoittamasi lista tosiaan voisi olla myös minun kirjoittamani. :)

  VastaaPoista
 7. Kiinnostava postaus. Sattuneesta syystä olen lukenut kyseisen kirjan ja asia kiinnostaa paljon. Lähinnä tarkastelen elämää ekstoverttina erityisherkkänä ja samalla pyrin ymmärtämään kaikkea mitä se pitääkään sisällään :)

  VastaaPoista

Ilahdun kaikista ystävällisistä viesteistä ja pikku moikkauksista :)

© Oman katon alla
Maira Gall